Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του Δήμου Χαλκιδέων από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας 2016, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκιδέων, κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016.
Το θέμα έφερε προς συζήτηση ο δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης και το ψήφισμα έχει ως εξής:
“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων αφού ενημερώθηκε για το γεγονός του αποκλεισμού του Δήμου από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας,  όπως αυτό ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και την αρμόδια αναπληρώτρια Υπουργό κ. Αντωνοπούλου, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του, για την απροκάλυπτη αδικία σε βάρος της τοπικής ,,,

κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας της Χαλκίδας,  δεδομένου ότι η πόλη μας και η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, αλλά και ο νομός μας γενικότερα μαστίζεται, όσο καμία άλλη περιοχή της χώρας, από τη μακροχρόνια ανεργία η οποία έχει οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά στα όρια της φτώχειας, εικόνα που αποτυπώνεται έντονα στα κουφάρια των άδειων εργοστασίων και στα κλειστά καταστήματα της τοπικής αγοράς.
 Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ στην Χαλκίδα κατοικούν 5.814 μακροχρόνια άνεργοι  και αντιστοιχούν στο 57% των μακροχρόνια ανέργων της Εύβοιας, καθώς επίσης και 5.062 άνεργοι κάτω των 12 μηνών που αντιστοιχούν στο 55% της αντίστοιχης κατηγορίας ανέργων του νομού.
Επειδή ο Δήμος Χαλκιδέων είναι ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό Δήμος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ καλύπτει περίπου το μισό του πληθυσμού της Εύβοιας, του Νομού που έχει υποστεί και υφίσταται τις τραγικές συνέπειες της αποβιομηχάνισης και εκτόξευσης της μακροχρόνιας ανεργίας, καταστάσεις που επιδεινώθηκαν στα χρόνια της κρίσης, απαιτούμε την συμπερίληψή του στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, που ήδη ανακοινώθηκαν στην πρώτη φάση της πιλοτικής τους υλοποίησης.
Η ένταξη και του Δήμου Χαλκιδέων στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας  πρέπει να αποτελέσει κυβερνητική πράξη αποκατάστασης μίας απροκάλυπτα άδικης απόφασης του Υπουργείου Εργασίας, σε βάρος των χιλιάδων μακροχρόνια ανέργων της Χαλκίδας και της Εύβοιας”.