Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ο ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΕΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η παράταξή μας στη σημερινή συνεδρίαση (21/11/2016) του ΔΣ του ΕΚ Εύβοιας τοποθετείται ως εξής στα θέματα συζήτησης:
1) Όσον αφορά την απεργία στις 8 Δεκέμβρη, μπροστά και στη νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, καλούμε το Εργατικό Κέντρο να πάρει απόφαση συμμετοχής και δράσης για την  επιτυχία της. Να καταδικάσει τη διασπαστική τακτική των συνδικαλιστικών δυνάμεων που έχουν την πλειοψηφία σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και αποφάσισαν διαφορετικές ημερομηνίες για τις απεργίες σε Δημόσιο κα Ιδιωτικό τομέα. 

Δεν αρκεί η συνήθης τυπική απόφαση που .....
δε συνοδεύεται από μέτρα για τη συμμετοχή των σωματείων και των εργαζομένων. Η πλειοψηφία έχει ευθύνη να καλέσει τα σωματεία για να συνεδριάσουν, να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις, να γίνει συζήτηση με τους εργαζόμενους. Η απεργία μπορεί να έχει επιτυχία εφόσον γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και των πρωτοβάθμιων σωματείων τους. Η επιτυχία της απεργίας θα δώσει αποφασιστικό μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα απέναντι στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υλοποιεί την αντεργατική πολιτική, στους διεθνείς εταίρους της και στα κόμματα που στηρίζουν το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε να πραγματοποιηθεί ΑΜΕΣΑ σύσκεψη των σωματείων της δύναμης του ΕΚΕ, για να συζητηθεί η οργάνωση της απεργιακής μάχης και το πλαίσιο πάλης που χρειάζεται να κατευθύνεται στη διεκδίκηση των απωλειών που είχαμε ως εργαζόμενοι τα χρόνια της κρίσης και στην προβολή αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας.
2) Όσον αφορά το ζήτημα των  Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας, η παράταξή μας έχει εκθέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις της, για λειτουργία τέτοιων υπηρεσιών αποκλειστικά με την ευθύνη του κράτους, πράγμα που επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις.
Οι εργαζόμενοι εργάζονται με καθεστώς ομηρίας με δίμηνες ανανεώσεις και βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας. Έχουν πολύ χαμηλές αποδοχές και δουλεύουν χωρίς όρους και συγκροτημένα δικαιώματα.
Γι’ αυτό και θέση μας είναι ότι το Εργατικό κέντρο δε θα έπρεπε να αναλαμβάνει τέτοια προγράμματα και να αναγκάζεται να λειτουργεί ταυτόχρονα σα συνδικαλιστικός φορέας και σαν εργοδότης, με ευθύνες στη μισθοδοσία και στον έλεγχο των εργαζομένων.
Με βάση τα παραπάνω θέση μας είναι:
1) Να εξασφαλιστεί η εργασιακή συνέχεια των εργαζομένων. Να ενταχθούν σε κρατικό φορέα με ανάλογη ευθύνη με σταθερή εργασιακή σχέση μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και συγκροτημένα δικαιώματα.
2) Άμεσα να εξασφαλιστεί η πληρωμή τους. Να μην υπάρχει κανένα κενό στη μισθοδοσία τους.
Παράλληλα, απαιτούμε από την πλειοψηφία να τοποθετηθεί σχετικά με καταγγελίες που υπάρχουν και αφορούν περικοπές στη μισθοδοσία.
Καλούμε, ταυτόχρονα, τους εργαζόμενους να οργανωθούν για διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να έχουν ενεργή συμμετοχή στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη.