Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ

   
 Συνάντηση με τους νεοεισαχθέντες φοιτητές και φοιτήτριες στα ΤΕΙ και ΑΕΙ της πατρίδος μας, πραγματοποίησε για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητος Ευβοίας στη Χαλκίδα.
            Εκεί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δεξιώθηκε τούς φοιτητές, είχε την ευκαιρία να τούς συγχαρεί προσωπικά για την επιτυχία της εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να συζητήσει μαζί τους, να τους διανείμει ως ελάχιστη ευλογία, το Ημερολόγιο 2017 της Ιεράς Μητροπόλεως, Αφιερωμένο στην προσφορά.....
του Ευβοϊκού Ιερού Κλήρου για την ελευθερία της Πατρίδος μας και έτσι να αρχίσει μία νέα επικοινωνία του Επισκόπου μας με την Τοπική Εκκλησιαστική Κοινότητα, επίλεκτο τμήμα της οποίας είναι οι νέοι και νέες μας.
            Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η Χορωδία και Ορχήστρα του Λυκείου Κανήθου Χαλκίδος, υπό την διεύθυνση του κ. Γιώργου Αντωνίου παρουσίασε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, τραγουδώντας τα ποιήματά του Ναοί στο σχήμα τ’ ουρανού, σε σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη, Ελένη, σε σύνθεση Λίνου Κόκοτου, Η Μάγια, σε σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη, Τα τζιτζίκια, σε σύνθεση Λίνου Κόκοτου, Το τρελοβάπορο, σε σύνθεση Δημήτρη Λάγιου, Ο Έρωτας τ' αρχιπέλαγος, σε σύνθεση Ηλία Ανδριόπουλου, Ο Αύγουστος, σε σύνθεση Λίνου Κόκοτου, Το χρυσό κλειδί, σε σύνθεση Λίνου Κόκοτου, Μενεξές, σε σύνθεση Δημήτρη Λάγιου και Το Μονόγραμμα vιι, σε μελοποίηση του μαέστρου Γιώργου Αντωνίου, ενώ έκλεισε το πρόγραμμα τραγουδώντας το επίκαιρο Happy Christmas του Jonh Lennon και της Yoko Οno.
            Την Συναυλία παρουσίασε υποδειγματικά η φιλόλογος καθηγήτρια του Λυκείου κ. Αμαλία Κωτσαλά.
            Στην ομιλία του προς τους φοιτητές ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι η Εκδήλωση αυτή γίνεται με πολλή αγάπη και πολλή καρδιά, για να τιμηθούν από την τοπική Εκκλησία τα παιδιά που εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο. 
Ο Σεβασμιώτατος, απέδωσε ακόμη, τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά του στον μαέστρο κ. Αντωνίου, τα παιδιά της Χορωδίας και Ορχήστρας και την Διεύθυνση του Σχολείου, τονίζοντας ότι από τις συχνές επισκέψεις του στα Σχολεία έχει διαπιστώσει το σπουδαίο έργο που εκεί επιτελείται, όχι μόνο στο ζήτημα της μετάδοσης γνώσεων, αλλά και σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως η αποψινή του Λυκείου Κανήθου.
Εν συνεχεία, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Μητροπολίτου, όπως και τους  γονείς, οι οποίοι παρέστησαν, ενώ αναφέρθηκε και στους δύο παρισταμένους καθηγητές του κ. Αθανάσιο Τσόκα και την σύζυγό του κ. Δέσποινα. 
Απευθυνόμενος προς τους νέους φοιτητές και τις νέες φοιτήτριες, επεσήμανε ότι επιθυμία του είναι, μέσα από την επικοινωνία αυτή, να εκδηλώσει την διάθεση να είναι μαζί με τα παιδιά: «Θέλω να καλλιεργηθεί μια προσωπική σχέση μεταξύ των παιδιών, της Μητροπόλεως και των Ενοριών, γιατί η Μητρόπολις δεν είναι μια απλή υπηρεσία». 
Ακόμη και παίρνοντας αφορμή από το τραγούδι Τρελοβάπορο, το οποίο απέδωσε η Χορωδία, ανέφερε την παρομοίωση της Εκκλησίας με πλοίο και τόνισε τον στόχο της πορείας αυτού του πλοίου, που είναι η Ανάσταση, η χωρίς θάνατο ζωή, η Βασιλεία του Θεού και αναφέρθηκε στον «βιγλάτορα» του πλοίου, τον «Ήλιο τον ηλιάτορα», τον «Ήλιο της δικαιοσύνης» Ιησού Χριστό, ο οποίος τραγουδιέται από τους ποιητές, οι οποίοι εκφράζουν και με αυτό τον τρόπο, το «συναμφότερον» της Πίστεως και του Γένους, καλώντας τα παιδιά να μην γίνονται ευκολόπιστα σε όσους προσπαθούν να τα πείσουν, να εγκαταλείψουν το πλοίο της Εκκλησίας.  
Μίλησε, επιπλέον, για το εκλεκτό δυναμικό της Πατρίδος μας, που εξακολουθεί να υπάρχει και ευχήθηκε σε όλα τα παιδιά να έχουν καρδία και να ζουν την παράδοση του Γένους, ενώ, κλείνοντας, τα παρακάλεσε να θεωρούν την Μητρόπολη ως το σπίτι τους, στην οποία μπορούν να απευθύνονται όχι μόνο για ηθική βοήθεια, αλλά και για υλική βοήθεια, αφού τα χρήματα της Εκκλησίας είναι για να προσφέρονται στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη: «Ο λαός τα προσφέρει και στον λαό επανέρχονται», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τοπική μας Εκκλησία αθόρυβα, αλλά αποδοτικά, συμπαραστέκεται παντοιοτρόπως σε αρκετά παιδιά κατά το διάστημα των σπουδών τους, ενώ ο τρόπος αυτός της επικοινωνίας του Μητροπολίτου μας με τούς νέους και τις νέες της Μητροπολιτικής μας περιφερείας, ο οποίος βασίζεται στην προσωπική συνάντηση και γνωριμία και αποσκοπεί στην ανάπτυξη ουσιαστικής σχέσεως, αποτελεί τον κατ' εξοχήν τρόπο επικοινωνίας της Εκκλησίας, την κοινωνία των προσώπων.
Στην Εκδήλωσδη παρευρέθηκαν ακόμη ο Πρωτοσύγκελλος π. Νικόδημος Ευσταθίου, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Φιλόθεος Θεοχάρης, ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος Αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου, ο Σταυροφ. Αντώνιος Αντωνίου, πατέρας του μαέστρου και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Χαλκίδος κ. Παναγιώτης Καράβας.
Τις επόμενες ημέρες, ο Σεβασμιώτατος έχει πραγματοποιήσει να μεταβεί στην Βόρεια Εύβοια, προκειμένου να συναντηθεί με τους φοιτητές και φοιτήτριες των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης, κατά το ακόλουθο Πρόγραμμα:
1.      Για τα παιδιά τα οποία αποφοίτησαν από τα Λύκεια Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννης, την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017, στις 11.00 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Γενεθλίου της Θεοτόκου Λίμνης.
2.      Για τα παιδιά τα οποία αποφοίτησαν από τα Λύκεια Ιστιαίας, Λουτρών Αιδηψού και Γουβών, την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017, στις 7.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιστιαίας.