Τρίτη 2 Μαΐου 2017

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΓΙΑ 51η ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Απριλίου 2017, για πεντηκοστή πρώτη (51η) συνεχή χρονιά, η καθιερωμένη διήμερη προσκυνηματική εκδρομή της Ιεράς μας Μητροπόλεως με επικεφαλής το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο στην ιερά Νήσο Τήνο.
Το Σεβασμιώτατο συνόδευαν οι Αρχιμανδρίτες π. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, π. Συμεών Ηλιοδρομίτης, Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος και Διευθυντής του Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Χαλκίδα, π. Νεκτάριος Ευγενικός – Εφημ. Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως και
ο Διάκ. Ευγένιος Τσάλλας, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης και αρκετοί δημοτικοι σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και 800 ευλαβείς προσκυνητές.
Μόλις έφτασαν, το μεσημέρι του Σαββάτου στην Τήνο, οι Χαλκιδείς, κατευθύνθηκαν αμέσως στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας, όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου, Πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Φανερός και αμέσως προσκύνησαν το θαυματουργό εικόνισμα της Μεγαλόχαρης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ολόκληρο το σώμα των προσκυνητών κατευθύνθηκαν στην Ι. Μονή Κεχροβουνίου (Οσίας Πελαγίας), όπου προσκύνησαν και την τιμία κάρα της Οσίας Πελαγίας και έγιναν δεκτοί από την Ηγουμένη μοναχή Ιουλιανή.
Εν συνεχεία, κατευθύνθηκαν άπαντες στο χωρίο Τριαντάρος, γενέτειρα του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου Πλειαθού, όπου στον Ενοριακό Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων τελέσθηκε ο Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μνημόνευσε την φωτεινή προσσωπικότητα του μακαριτού Μητροπολίτου Γρηγορίου Πλειαθού και όλους τους συντελεστές της Ιεράς αυτής Αποδημίας των Χαλκιδέων, ιδιαιτέρως τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Νικολαο Σελέντη τον Τήνιο, την αοίδιμο θεολόγο Ελένη Δεϊμέζη-Θεοχάρη και τον μακαριστό Πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Μάνο και δεν παρέλειψε να επαινέσει τους συνεχιστές και ανανεωτές του Προσκυνηματος.
Μετά την απόλυση του Εσπερινού, στην αυλή του Ι. Ναού, ενώπιον της προτομής του Μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου, τελέσθηκε επιμνημόσυνο τρισάγιο υπέρ της αναπαύσεώς του και κατόπιν στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, οι Χαλκιδείς απόλαυσαν την φιλοξενία του εφημερίου π. Αντωνίου και όλων των Τριανταριτών.
Το πρωί της Κυριακής 30 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Τήνου.
Στο Ιερό Βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος, ο οποίος έφτασε νωρίς το πρωί από την Μύκονο, καθώς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο οποίος ήλθε και εκείνος το πρωί για να προσκυνήσει την Παναγία.
Ο Σεβασμιώτατος άγιος Σύρου κ. Δωρόθεος προσφώνησε τον Μητροπολίτη Χαλκίδος και τους συνοδους του και τους καλωσόρισε με πολλή ευγένεια, αγάπη και όμορφους λόγους και παρεχώρησε την διακονία του Ι. Άμβωνος στον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στο γεγονός της Αναστάσεως, όπως το γευθηκε η Υπεραγία Θεοτόκος.
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο άγιο Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεο για την κανονική ευλογία που παρέσχε για τη μετάβαση του ιδίου και των περί αυτόν προσκυνητών στο Νησί, καθώς και για την υποδοχή και φιλοξενία που επιφυλάσσουν πάντοτε οι συνεργατες του Κληρικοί και Λαϊκοί στό Ι. Προσκύνημα, αλλά και όλος ο Λαός της Τήνου στους Χαλκιδείς.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος απαντώντας εξέφρασε την χαρά του γιά την συνάντηση τους στην αυλή της Παναγίας και ευχήθηκε με θερμούς λόγους αγάπης στον εορτάζοντα Πρωτοσύγκελλο του αγίου Χαλκίδος Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, ο οποίος συνόδευσε τον Γέροντά του στην ιερά Αποδημία και επέλξε να εορτάσει τον προστάτη Άγιό του στό Πανελλήνιο Θεομητορικό Προσκύνημα της Τήνου.
Μετά την Θεία Λειτουργία, η Διοικούσα Επιτροπή του Πανελληνίου Ιδρύματος παρέθεσε πρωινό στο Σεβασμιώτατο και τους συνοδούς του, οι οποίοι το μεσημέρι ανεχώρησαν, μαζί με όλους τους προσκυνητές από την Τήνο για την Ραφήνα.