Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Μιντζιφιρη Ελένη

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. 
Για όσους έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή, είχε φέρει προς ψήφιση το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ηλεκτροφωτισμού. Γιατί οι θέσεις και οι απόψεις μου, δεν αλλάζουν ανάλογα την ''καρέκλα''. Πρώην δήμαρχος και πρώην αντιδήμαρχος έργων του, τότε και στο συμβούλιο της Τετάρτης μαζί με τον εργαζόμενο. Υποκρισία στο έπακρο.                            

  ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

''Ενεργειακή Αναβάθμιση- Αυτοματοπίηση....
του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων και εφαρμογές Smart Cities, με Εξοικονόμηση Ενέργειας, στο Δήμο Χαλκιδέων''

      Από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, που επί ώρες προσπαθούσαμε να συννενοηθούμε μ' έναν δήμαρχο με παρωπίδες, που δεν βλέπει πέρα από την καρέκλα στην οποία έχει γαντζωθεί και η αλήθεια είναι ότι, το προσωπικό του τίμημα, δεν μας αφορά. Αυτό όμως που όχι απλά μας αφορά, αλλά μας καίει σαν Δημότες του ευρύτερου Καλλικρατικού Δήμου Χαλκίδας, είναι ο τεμαχισμός του δήμου και η πώλησή του σε ιδιώτες. Το κομμάτι με τα σκουπίδια και την παραχώρηση της περιουσίας του δήμου, σ' έναν ιδιωτικό φορέα, είναι κάτι το οποίο δεν θα το αναλύσουμε εδώ.
      Εδώ, θα τεθούν ερωτήσεις τις οποίες, αφού άφησαν τον ιδιώτη – μελετητή να μας εξηγήσει, τα ανεξήγητα, μετά δεν μας άφησαν να τον ρωτήσουμε, εύλογες απορίες που μας δημιούργησε η συγκεκριμένη μελέτη- παρωδία.
      Κατ' αρχάς, η εμμονή και μόνο του δημάρχου ότι, κάτι τέτοιο όχι μόνο έχει έρθει σε δημοτικό συμβούλιο, αλλά το έχουμε ψηφίσει κιόλας είναι το πρώτο από τα πολλά ψέμματα που ειπώθηκαν.Και συνεχίζουμε με τα αναπάντητα ερωτήματα:
1) Πως ανατέθηκε η χρηματοδότηση της μελέτης; Ζητήθηκε από εμάς; στα πλαίσια κάποιου προγράμματος ή αν έχει γίνει κάποιο σχέδιο Αειφόρου ενέργειας.
2) Σε ποια ενότητα απευθύνετε; Γιατί 14.850 φωτιστικών σημείων, δεν επαρκούν.
3) Τον ανωτέρω αριθμό, τον υπογράφει κάποιος; Αν ναι, ποιος;
4) Πως χρηματοδοτήθηκε η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία σημειωτέον στοίχισε είκοσι χιλιάδες  (20.000) ευρώ! ( Ο κος που μας μίλησε το έχει κάνει σε 50 δήμους, οπότε υπολόγιστε το φαγοπότι).
5) Τον έλεγχο του οικονομικού μοντέλου, ποιος τον τεκμηρίωσε; Ποιος επιβεβαίωσε την ορθότητα του; Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου; ή μήπως η σωρεία των ειδικών συμβούλων του δημάρχου;
6) Υπάρχει κάποιο σύστημα καταγραφών που πιστοποιούνται, κατά είδος και τύπο τα φωτιστικά σημεία;
7) Πιστοποποιείται η δαπάνη για τον οδοφωτισμό των 1,300.000;
8) Πόση είναι σήμερα η μέση ημερήσια λειτουργία του συστήματος;
9) Το ποσό 300.000 ή 25.000/ έτος, για τον Ανεξάρτητο Σύμβουλο, ποιος το πληρώνει; ο Δήμος ή ο Ανάδοχος;
10) Δεν έχουμε πρόταση της Οικονομικής Υπηρεσίας, για το πως θα καταβάλεται το ποσό στον Ανάδοχο. ( Φ.Π.Α. 24% - ΔΠΥ; )
11) Για την εκτιμόμενη δαπάνη επένδυσης 4,048.180 ευρώ ( αποξύλωση + εγκατάσταση+12 έτη εγγυητική ευθύνη) είναι με ή χωρίς ΦΠΑ, Ανάλυση προυπολογισμού υπάρχει και αν ναι, γιατί δεν μας έχει δοθεί!
12) Γιατί ενώ το ΚΑΠΕ είναι
- συμβατικός εταίρος του ΤΠΔ στην αξιολόγηση
- επίσημος φορέας- σύμβουλος του κράτους
και έχοντας συντάξει ΟΔΗΓΟ ΜΕΛΕΤΗΣ κλπ, δεν τον ακολουθείται και κάνετε το δικό σας μοντέλο, τι στιγμή που εξετάζεται μοντέλο χρηματοδότησης ΤΠΔ- ΕΤΕπ Άρα;
13) Ακολουθείτε και προτείνεται τις προδιαγραφές του ΚΑΠΕ;
14) Ο δήμος μας, κάνει ήδη ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Κώτσου. Έχει γίνει φωτοτεχνική μελέτη, να προσδιοριστούν τα φωτοτεχνικά και ενεργειακά χαρακτηριστικά;

Δεν θα σας κουράσω άλλο με τις ερωτήσεις, δεν έχετε και τους ανάλογους πίνακες να συγκρίνετε άλλωστε, αλλά, υπάρχουν δήμοι οι οποίοι είτε με αυτεπιστασία, Πατρέων, είτε με συνεργασία με το ΤΠΔ, 3Β, Θάσου, Έδεσσας, Κοζάνης ,αλλά με τις μελέτες και τις προτάσεις από τις Υπηρεσίες του Δήμου και όχι από κάποιον που είναι γυρολόγος και όποιον πείσει καλώς, όποιον όχι, πάλι καλώς.
Δεν έχετε αναρωτηθεί γιατί ο δήμαρχος δεν ανέθεσε στις υπηρεσίες του δήμου την μελέτη ενός τόσο σοβαρού εκχειρήματος;
Τόσους ειδικούς συμβούλους, γιατί άραγε δεν τους το ανέθεσε;
Και θα κλείσω, με αυτό που πιστεύω και που το είπα και στο δημοτικό συμβούλιο!
Το έγκλημα είναι προμελετημένο. Το έργο θα δοθεί, στον γνωστό χορηγό του δημάρχου και την ιδιωτική εταιρεία παροχής ρεύματος που αντιπροσωπεύει. Είναι άλλο ένα από τα προεκλογικά γραμμάτια που εξαργυρώνει! Τα σκουπίδια στον γνωστό και μη εξαιρετέο σε όλους μας διαχρονικό αντιδήμαρχο, μαζί με το νερό, εδώ είμαστε θα ''σκάσει'' και αυτό και τον φωτισμό στον επιχειρηματία που χρηματοδότησε τον προεκλογικό αγώνα και είναι ο 1ος σε απευθείας αναθέσεις της παρούσας δημοτικής αρχής της συμπολίτευσης.
Όσο λοιπόν, οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου γίνονται απουσίας σας, τόσο το ξεπούλημα θα ολοκληρώνεται. Όσο βρίσκεστε στην ασφάλεια και στην ζεστασιά του καναπέ σας, κάποιοι θα στερούν αυτό ακριβώς το αίσθημα ασφάλειας από τα παιδιά σας.
Αντιδράστε, αντιταχθείτε, αγωνιστείτε!