Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

35ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου

«Έλαμψε το άστρο» της Πόλακ, εύκολες νίκες οι Τεντόγου, Παπαχρήστου, Δουβαλίδης

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τον καλύτερο τρόπο έπεσε στο ΣΕΦ η αυλαία του 35ου Πανελληνίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου, το οποίο πραγματοποιήθηκε κάτω από ιδιαίτερες συνθηκες λόγω της πανδημίας Covid-19. Την παράσταση έκλεψαν η Ελένη Πόλακ στο επί κοντώ όπου με 4.71μ έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την Κατδρίνα Στεφανίδη να είναι δεύτερη με 4.61μ, ο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος με 8.00μ, η Βούλα Παπαχρήστου που σηυμμετείχε στο μήκος (6.23μ), ο Κώστας Δουβαλίδης ο οποίος σημείωσε την 10η νίκη του στη διοργάνωση. Ξεχώρισαν βέβαια και τα νταμπλ που πέτυχαν το διήμερο των αγώνων, ο Ανδρέας Δημητράκης (6ο στην καριέρα του) και η Αναστασία Μαρινακου σε 1.500μ και 3.000μ και η Ειρήνη Βασιλείου σε 200μ και 400μ. Στο ύψος ανδρών ο Κύπριος άλτης Βασίλης Κωνσταντίνου υπερέβη τα 2.20μ.

Αναλυτικά, η Ελένη Πόλακ έκανε σήμερα το όνειρό της πραγματικότητα, αφού εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με άλμα στα 4.71μ. Η αθλήτρια του Μανώλη Καραγιάννη που αναδείχθηκε νικήτρια και παράλληλα σημείωσε νέο ατομικό ρεκόρ (είχε 4,70 μ. από το περασμένο καλοκαίρι στο διασυλλογικό πρωτάθλημα), κατέχει την τρίτη καλύτερη φετινή επιδοση στην Ευρώπη, πίσω από τη Σιντόροβα, που όμως δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και την Χόλι Μπράντσο, που έχει κάνει 4,85 μέτρα.   

«Νιώθω ανακούφιση, καθώς κατάφερα να πετύχω το όριο για τους Ολυμπιακούς....

Αγώνες του Τόκιο και παράλληλα να επιβεβαιώσω την καλή μου κατάσταση ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Τορούν. Εκεί θέλω να διεκδικήσω μια καλή παρουσία. Πιστεύω πως πριν τελειώσει η σεζόν θα είμαι σε θέση να κάνω υψηλότερα άλματα. Σήμερα τα 4,81 μ. δεν ήταν όπως θα ήθελα, ωστόσο είναι ένα ύψος που βλέπω πρώτη φορά σε αγώνα. Είχαν προηγηθεί οι δύο αγώνες στη Γαλλία, που ήταν μια καλή εμπειρία», είπε η Πόλακ που ξεπέρασε για δεύτερη φορά το φράγμα των 4,70 μέτρα. 

Η 24χρονη επικοντίστρια ξεκίνησε τον αγώνα της με ένα άκυρο άλμα στα 4,35 μ.,  άφησε τα 4,41 μ., πέρασε με την πρώτη τα 4,51 μ. και στη συνέχεια με τη δεύτερη τα 4,61 μ. και με την πρώτη τα 4,71 μέτρα. Η Πόλακ είδε για πρώτη φορά σήμερα τον πήχη στα 4,81 μ., ύψος που δεν είχε όσο καλά άλματα θα ήθελε, ωστόσο ήταν για εκείνη η αρχή για καλύτερες προσπάθειες στο μέλλον.

Η Κατερίνα Στεφανίδη (ΑΟ Φιλοθέης) ήταν δεύτερη στον αγώνα με 4,61 μ. και καλά, αλλά άκυρα άλματα στα 4,71 μέτρα. Η έμπειρη αθλήτρια επέστρεψε φέτος στην αγωνιστική δράση μετά την πολύμηνη απουσία, λόγω του τραυματισμού, αλλά και των επιπτώσεων της πανδημίας, ωστόσο επέλεξε να βάλει πρόωρο φινάλε στη σεζόν. Η "χρυσή" ολυμπιονίκης του 2016 στο επί κοντώ αφού έβαλε στη ζυγαριά όλα τα δεδομένα αποφάσισε να πει "όχι" στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού και να συνεχίσει την προετοιμασία της για τη θερινή σεζόν και συγκεκριμένα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
 
 «Πήραμε την απόφαση να γυρίσουμε στην Αμερική και να συνεχίσουμε την προετοιμασία μας για τους αγώνες του ανοιχτού και να μη συμμετάσχω στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι νωρίς και αυτό μας οδήγησε στο να αποφασίσουμε να σταματήσω τη σεζόν, να ξεκουραστώ, να ξεπεράσω στο απόλυτο έναν τραυματισμό στο δικέφαλο κι έπειτα να ξεκινήσω και πάλι την προετοιμασία μου για τον ανοιχτό. Η χειμερινή σεζόν πήγε καλά, αφού κατάφερα κι έκανα αγώνες με όλη μου τη φόρα και απέκτησε και πάλι τη επαφή με μεγάλα άλματα, μετά την αγωνιστική απραξία του 2020», είπε η Στεφανίδη.

Την τρίτη θέση στο επί κοντώ κατέλαβε η Αναστασία Ρέτσα (ΑΕ Μεσογείων), που ξεπέρασε τα 4,05 μ. και έκλεισε θέση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20, του Ταλίν. Η νεαρή αθλήτρια στη συνέχεια δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 4,15 μ. και να πετύχει απόλυτο ρεκόρ, κάτι που είναι σίγουρο πως θα έχει την ευκαιρία να πετύχει στις διοργανώσεις που ακολουθούν. 

Ο Μίλτος Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς) δεν είχε κανένα πρόβλημα να φτάσει στη νίκη στο μήκος. Ο κορυφαίος άλτης του μήκους στην Ευρώπη έκανε 8,00 μ. στην πρώτη προσπάθεια, που ήταν και η μόνη του έγκυρη στο σύνολο των τεσσάρων αλμάτων που εκτέλεσε. Ο αθλητής δεν ήταν σήμερα στην κατάσταση που θα ήθελε κι έτσι επέλεξε να μην κάνει όλες του τις προσπάθειες. 
«Δεν είχα όρεξη σήμερα, δε μου άρεσε η εικόνα του άδειου σταδίου κι έτσι δεν μπόρεσα να πετύχω αυτό που θα ήθελα. Έκανα ένα άλμα στα 8,00 μ. και οι άλλες προσπάθειες ήταν άκυρες. Παρόλα αυτά είμαι καλά και πιστεύω πως στους αγώνες που ακολουθούν θα βγουν καλύτερα άλματα. Ο τελευταίος μου αγώνας πριν το Ευρωπαϊκό θα γίνει στην Μαδρίτη στις 24/2», είπε ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι, που έχει πετύχει φέτος 8,21 μέτρα.
Τη δεύτερη θέση στο μήκος κατέλαβε ο Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης (ΑΟ Κάλλιστος) με 7,62 μ. και την τρίτη ο Αλέξανδρος Περιστέρης (ΓΑΣ Παιανίας), ο οποίος προερχόταν από τραυματισμό στη μέση, με 7,45 μέτρα.

Στην δέκατη νίκη του σε πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού έφτασε σήμερα ο Κώστας Δουβαλίδης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος), που τερμάτισε τα 60 μ. εμπόδια στο φινάλε του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στο ΣΕΦ σε 7.67. Ο έμπειρος αθλητής δείχνει να κερδίζει το χαμένο έδαφος από τον τραυματισμό της Κύπρου και να είναι σε θέση να διεκδικήσει μια καλή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Τορούν. Ο αθλητής του Μπάμπη Σδρόλα θα επιδιώξει να κάνει δύο ακόμη αγώνες πριν ταξιδέψει στην Πολωνία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. 
«Το 7.67 είναι μια καλή επίδοση για τα δεδομένα και δεν την περίμενα στην παρούσα φάση, καθώς είχε προηγηθεί ο τραυματισμός στην Κύπρο που με κράτησε πίσω. Πιστεύω πως θα προλάβω να είμαι στην κατάσταση που θα ήθελα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που ήταν ο στόχος μου εξαρχής στη σεζόν», είπε ο Κώστας Δουβαλίδης. Δεύτερος στα εμπόδια ήταν ο Γιάννης Καμαρινός (Ολυμπιακή Δομή) με 8.24 και τρίτος ο Παύλος Μπόιτσιος (ΣΚΑ Δράμας) με 8.32.

Η Βούλα Παπαχρήστου (ΑΟ Κάλλιστος) αναδείχθηκε νικήτρια στο μήκος των γυναικών σε έναν αγώνα προετοιμασίας ενόψει των υποχρεώσεων της στο τριπλούν το επόμενο διάστημα. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τριπλούν είχε καλύτερο άλμα στα 6,23 μ. κι έδειξε σε καλή κατάσταση. Η αθλήτρια του Γιώργου Πομάσκι θα συνεχίσει τους αγώνες της στις 17 Φεβρουαρίου αφού θα πάρει μέρος στο μίτινγκ του Τορούν και στις 24 σε εκείνο της Μαδρίτης, στην τελευταία της εμφάνιση πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού.
Καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και η Σπυριδούλα Καρύδη (Κερκυραϊκός ΓΣ) που ήταν δεύτερη με 6,13 μ., μια ημέρα από την επικράτηση της στο τριπλούν. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Ναταλία Μπέση (ΓΣ Πρωτέας Ηγουμενίτσας) με 5,95 μ. στην έκτη και τελευταία της προσπάθεια.

Ο Ανδρέας Δημητράκης (Παναξιακός ΑΟ) έφτασε στο έκτο νταμπλ της καριέρας του, αφού μετά τα 1.500 μ. επικράτησε και στα 3.000 μ. με 8.03.99 επίδοση που αποτελεί νέο ατομικό του ρεκόρ. Ο Δημητράκης βρέθηκε σε όλη την κούρσα πίσω από τον Μάριο Αναγνώστου (ΓΣ Αναγέννηση Λαμίας) και 200 μ. πριν από το φινάλε εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητα του πέρασε τον αντίπαλο του και τερμάτισε πρώτος. Ο Αναγνώστου τερμάτισε δεύτερος σε 8.05.73 και συνέτριψε κι εκείνος το ατομικό του ρεκόρ, το οποίο ήταν 8.16.55. Την τρίτη θέση στο αγώνισμα κατέλαβε ο Παναγιώτης Πετρουλάκης (ΓΑΣ Ιλισός) με 8.22.14, επίδοση που αποτελεί όριο συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20, που θα γίνει στο Ταλίν.

Η Αναστασία Μαρινάκου (ΓΕΑ Τρικάλων) μετά τα 1.500 μ. επικράτησε και στα 3.000 μ. και πέτυχε το δεύτερο νταμπλ της καριέρας της. Η έμπειρη αθλήτρια τερμάτισε σε 9.26.12 πέτυχε φετινό ρεκόρ και άφησε στη δεύτερη θέση την Γκλόρια Πριβιλέτζιο (ΓΣ Γλυφάδα) με 9.29.92. Η Ιωάννα Πασπαλιάρη (Πανιώνιος) ήταν τρίτη με 9.47.97 επίδοση που αποτελεί όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20.

Η Ειρήνη Βασιλείου (ΑΕ Μεσογείων) έκανε το νταμπλ, αφού μετά τα 400μ έφτασε στη νίκη και στα 200 μ. με το εξαιρετικό 23.53. Η αθλήτρια από το Ηράκλειο βρέθηκε πολύ κοντά στο ατομικό της 23.51 και παράλληλα απέδειξε πως με αυτές τις επιδόσεις στα 200 μ., είναι σε θέση να κυνηγήσει ακόμη καλύτερους χρόνους στο βασικό της αγώνισμα, τα 400 μέτρα. Η Βασιλείου άφησε στη δεύτερη θέση την Κορίνα Πολίτη (ΓΣ Χαϊδαρίου) με 24.25, επίδοση κοντά στο ατομικό της 24.13 και στην τρίτη την Ανδριάνα Φέρρα (ΟΣΦΠ) με 24.31. 
Στους άνδρες νικητής αναδείχθηκε ο νεαρός Βασίλης Μυριανθόπουλος (Πανιώνιος) με 21.69, επίδοση που αποτελεί ατομικό του ρεκόρ. Ο αθλητής του Βασίλη Σέγκου το καλοκαίρι θα διεκδικήσει τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23.

Η Ελισάβετ Πεσιρίδου (ΑΟ Κάλλιστος) αναδείχθηκε για όγδοη φορά πρωταθλήτρια στον κλειστό στίβο με 8.35. Η αθλήτρια της Ιωάννας Σιώμου άφησε στη δεύτερη θέση την Κυριακή Σαμάνη (Αίολος Μακεδονίας) με 8.60 και στην τρίτη την Σοφία Ιωσηφίδου (ΟΚΑ Καβάλας) με 8.69.

Στα 800 μ. γυναικών η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου (ΠΑΟ) πέρασε πρώτη τη γραμμή τερματισμού με 2.06.56, λίγες ημέρες από το 2.04.84, που της έδωσε την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η αθλήτρια έχει ήδη ξεκινήσει τον τελευταίο κύκλο προετοιμασίας της για το Τορούν, εκεί όπου ευελπιστεί να βελτιώσει εκ νέου το ρεκόρ της. 

 Ο Χρήστος Κοτίτσας (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) κατάφερε να πετύχει τον αρχικό του στόχο, που ήταν μια επίδοση κάτω από 1.50.00 στα 800 μέτρα. Ο αθλητής της Πίτσας Παρχαρίδου ήταν νικητής στην απόσταση με 1.49.68, επίδοση κοντά στο 1.49.00, που είναι το όριο συμμετοχής στη διοργάνωση του Τορούν. Ο Εράλντο Κεραμάς (ΓΣ Ηλιούπολης) ακολούθησε με 1.52.50 και ο 18χρονος Πέτρος Παπαιωάννου (ΠΓΣ) ήταν τρίτος με 1.54.96.

Ο Άγγελος - Τζανής Ανδρέογλου (ΣΚΑ Δράμας), όπως και το 2017 έτσι και φέτος, αναδείχθηκε νικητής στο έπταθλο ανδρών συγκεντρώνοντας 5.366 β. επισφραγίζοντας την πρώτη θέση στα 1.000 μ., όπου τερμάτισε πρώτος σε 2.50.58. Ο Άρης Περιστέρης (ΓΑΣ Παιανίας) ένα αγώνισμα πριν το φινάλε προηγούνταν με ένα βαθμό και τελικά ολοκλήρωσε τον αγώνα του στη δεύτερη θέση με 5.317 βαθμούς. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Αντώνης Ανδρέογλου (ΣΚΑ Δράμας) με 5.126 βαθμούς.

Στο πένταθλο γυναικών η 23χρονη Μαρία Ζαχαρούδη (ΟΚΑ Καβάλας) συγκέντρωσε 3.673 β. και επικράτησε οριακά της Πασχαλίνας Παπαδοπούλου (ΓΣ Λαγκαδά) που συγκέντρωσε 3.668 β. Η Παπαδοπούλου προσπάθησε στο τελευταίο αγώνισμα, τα 800 μ., να καλύψει τη διαφορά που είχε με την αθλήτρια από την Καβάλα κάνοντας καλή κούρσα στα 800 μ, όπου τερμάτισε σε 2.26.93. Η τριάδα συμπληρώθηκε από την Ελεονώρα Τσογκά με 2.975 βαθμούς.