Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΑΥΛΩΝΟΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΥΛΩΝΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ
ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Ο Δήμαρχος Αυλώνος Δημήτρης Κατσούλης με επιστολή του στον Υπουργό Υγείας διαμαρτύρεται για τη ουσιαστική διάλυση του συστήματος των αγροτικών ιατρείων και την προκλητική απουσία των Αγροτικών Γιατρών από τα Αγροτικά Ιατρεία του Δήμου.
Ζητά για πολλοστή φορά τα δύο τελευταία χρόνια την παρέμβαση του Υπουργού αλλά και των υφισταμένων του αρμοδίων, όπως ο Διοικητικής της ΔΥΠ Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας.
Οι αγροτικοί γιατροί απασχολούνται στις εφημερίες στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας ή στο Κέντρο Υγείας και κατά κανόνα απαξιούν να βρεθούν στα Αγροτικά Ιατρεία ακόμη και στις ελάχιστες προγραμματισμένες ώρες την βδομάδα.
Έτσι οι ηλικιωμένοι κατά κύριο λόγο κάτοικοι περιμένουν υπομονετικά και άδικα στα Αγροτικά Ιατρεία ή αναγκάζονται να καταβαίνουν στο Κέντρο Υγείας για συνταγογράφηση ή για τρέχουσα ιατρική φροντίδα. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Αυλώνος γράφει στην επιστολή του:
«Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να επανέλθουμε στο πρόβλημα της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας στον Δήμο Αυλώνος.
Καθημερινά είμαστε αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών από τους συνδημότες μας, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, οι οποίοι περιμένουν τους αγροτικούς γιατρούς για την συνταγογράφηση φαρμάκων ή για την συνήθη ιατρική φροντίδα και αυτοί δεν εμφανίζονται.
Στο Περιφερειακό Ιατρείο της Οκτωνιάς καθώς και στα Αγροτικά Ιατρεία του Τοπικού Διαμερίσματος Αχλαδερής οι δημότες έχουν αρκετές εβδομάδες να συναντήσουν τον Αγροτικό Γιατρό.
Είναι προφανές ότι το σύστημα των αγροτικών γιατρών νοσεί, αυτό όμως δεν απαλλάσσει κανέναν από την ευθύνη. Στα χωριά μας ζουν ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι κάτοικοι οι οποίοι δεν έχουν τον τρόπο για να επισκεφθούν το Κέντρο Υγείας του Αλιβερίου για την τρέχουσα ιατρική φροντίδα. Η παρουσία των Αγροτικών Γιατρών με την συνδρομή και της Ομάδας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» θα μπορούσε μέχρι ένα σημείο να καλύψει αυτή την ανάγκη. Δυστυχώς όμως η ελλιπής παρουσία των αγροτικών γιατρών δεν επιτρέπει την στοιχειώδη τρέχουσα ιατρική φροντίδα.
Η κατάσταση έχει πλέον γίνει απελπιστική. Είναι η ώρα να ληφθούν και να εφαρμοστούν αποφάσεις.
Είτε να καταργηθεί εντελώς στο σύστημα ώστε να πούμε στους κατοίκους ότι η Πολιτεία τους αφήνει στο έλεος του θεού είτε να ανασυγκροτηθεί παρέχοντας τα υλικά και λειτουργικά μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να οργανώσει και να στελεχώσει Δημοτικά Ιατρεία. Τουλάχιστον όσο εξακολουθεί να υπάρχει πρέπει να λειτουργεί στοιχειωδώς. Αλλά εάν δεν είναι η ώρα να ληφθούν τόσο δραστικές αποφάσεις τουλάχιστον ας γίνει το απολύτως αναγκαίο το οποίο για τον Δήμο Αυλώνος είναι το εξής:
Ένας τουλάχιστον Αγροτικός Γιατρός με πλήρες ωράριο πρέπει να βρίσκεται υποχρεωτικά στον Δήμο Αυλώνος σε καθημερινή βάση και να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων σε όλα τα χωριά.
Αντίστοιχα ένας ακόμη Αγροτικός Γιατρός πρέπει να εφημερεύει εντός των Περιφερειακών Αγροτικών Ιατρείων του Δήμου (εκ περιτροπής στο καθένα).
Αυτές είναι οι ελάχιστα αναγκαίες Αποφάσεις για να υπάρξει στοιχειώδης ιατρική φροντίδα για τους κατοίκους του Δήμου Αυλώνος.
Επειδή έχουμε ξαναθέσει αυτά τα προβλήματα χωρίς να βρούμε ανταπόκριση αυτή είναι και η τελευταία φορά που αρκούμαστε σε γραπτή διαμαρτυρία. Στο εξής θα κλιμακώσουμε την διεκδίκηση του αναφαίρετου δικαιώματος των κατοίκων μας στην στοιχειώδη ιατρική φροντίδα.Είναι προφανές ότι η Διοίκηση του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου δεν μπορεί να πράξει τίποτε περισσότερο λόγω του ότι οι ευθύνες ανήκουν στην Πολιτεία και ειδικότερα στο Υπουργείο Υγείας αλλά και στην Διοίκηση του Νοσοκομείου της Χαλκίδας που καθορίζει την απασχόληση των αγροτικών γιατρών σε καθήκοντα πέραν της παροχής υπηρεσιών στις αγροτικές περιοχές.Ζητούμε έστω και τώρα να φροντίσετε για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος των αγροτικών γιατρών και σε κάθε περίπτωση για την παρουσία τους στον Δήμο Αυλώνος. Την πραγματική και όχι την εικονική παρουσία»