Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Στροφή της κυβέρνησης στο θέμα του παγώματος των μισθών
Ένα βήμα πίσω στο θέμα του παγώματος των μισθών πάνω από 2.000 ευρώ στο Δημόσιο κάνει η κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι το όριο δεν αφορά τις συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές, αλλά το βασικό μισθό πλην των επιδομάτων.
Η απόφαση, δηλαδή, αφορά στην πράξη 40.000 υπαλλήλους του Δημοσίου που έχουν συνολικές μηνιαίες αποδοχές από 2.400 έως 3.500 ευρώ περίπου, και όχι 520.000 υπαλλήλους όπως ήταν αρχικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών κατά μέσο όρο ένας δημόσιος υπάλληλος με βασικό μισθό 2.000 ευρώ έχει επιδόματα που κυμαίνονται από 500 μέχρι 1.500 ευρώ άρα συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές 2.400 έως 3.500 ευρώ περίπου.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η ΑΔΕΔΥ, το πάγωμα σε μικτές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ αντιστοιχούσε σε πάγωμα καθαρών αποδοχών πάνω .......
από 1.400 ευρώ και αντίστοιχα για τις ίδιες κατηγορίες συνταξιούχων.
Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίστηκε, επίσης, ότι η «ωρίμανση» του 2% που δίδεται σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους θα δοθεί και σε όσους λαμβάνουν βασικό μισθό πάνω από 2.000 ευρώ.
Για το πάγωμα των μισθών, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω περικοπή δημοσίων δαπανών, η κυβέρνηση δέχτηκε ομοβροντία πυρών από την αντιπολίτευση.
Ο λόγος ήταν ότι ένας από τους κύρια στοιχεία που διαφοροποίησαν τα δύο κόμματα εξουσίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν το πάγωμα των μισθών, το οποίο είχε εξαγγείλει ο κ. Κώστας Καραμανλής.
«Με την απόφαση για ουσιαστικό πάγωμα μισθών, ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του κάνουν, κυριολεκτικά, 'κουρελόχαρτο' τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Σήμερα όλοι ξέρουν ποιοι τους είπαν κυνικά ψέματα και ποιος ηγέτης και ποιο κόμμα τους είπαν, με αίσθημα ευθύνης, την αλήθεια» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος .
«Η πολιτική μας δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Εμείς είμαστε αυτοί που τηρούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής
Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «δεν παγώνουμε τους μισθούς και τις προσλήψεις, απλώς, συγχρόνως δίνουμε μια ένεση ρευστότητας στην αγορά, δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες ανάπτυξης που θα επιτρέψουν να πέσει χρήμα στην αγορά έτσι ώστε, πέρα από φορολογικά έσοδα για το κράτος, να μπορούν να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ».
«Η εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι σε αντιδιαστολή με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Περιλαμβάνει μηδενικές αυξήσεις για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα δουν 'παγωμένους' τους μισθούς τους για δεύτερη συνεχή χρονιά» επεσήμανε και η ΑΔΕΔΥ.
Για το ζήτημα υπήρξε κριτική και εκ των έσω, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή να εκφράζει ανοιχτά την «προσωπική» του διαφωνία.
Ο κ. Παπουτσής τόνισε χαρακτηριστικά ότι «2.000 ευρώ παίρνουν φτωχά και μεσαία στρώματα και ως εκ τούτου θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα αυτό, γιατί δεν θα πληρώσουν και πάλι αυτοί το βάρος της κρίσης».
Οι τόνοι ανέβηκαν και στη Βουλή για το θέμα των μισθών στο Δημόσιο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι οι διαρροές περί παγώματος μισθών «αποτελούν την αφετηρία της αντίστροφης μέτρησης για την πλήρη κατάρρευση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας, πέρασε στην αντεπίθεση τονίζοντας πως «καλό θα ήταν να μας πει η κυβέρνηση της ΝΔ πώς δεν εισπράχθηκαν φόροι και εισφορές 12 δισ. ευρώ, που ήταν η υστέρηση εσόδων».
Το οικονομικό επιτελείο, αλλάζοντας σημείο εστίασης ως προς το νοικοκύρεμα των οικονομικών, στρέφεται πλέον στις επαγγελματικές κατηγορίες που εμφανίζουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από ελέγχους στα εισοδήματα 150 γιατρών στο Κολωνάκι προέκυψε ότι οι 30 δηλώνουν καθαρό ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.
Aλλοι 30, βάσει των ίδιων στοιχείων, εμφανίζουν καθαρό εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ άλλοι 30 δήλωσαν ετήσιο εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.