Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

"ΤΙ ΛΕΕΙ" Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Στο οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή επιχειρείται, υπό την πίεση των Βρυξελλών, να μπει βαθύτερα το μαχαίρι στις δαπάνες του Δημοσίου, κατά 700-800 εκατ. ευρώ, ή 2,4 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους.

Τελικός στόχος είναι να πέσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 9,1% του ΑΕΠ, αντί στόχου 9,4% που προβλεπόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, σε μία προσπάθεια να μπει φρένο στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, η εισοδηματική πολιτική θα καλύπτει με αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού τα εισοδήματα έως 2.000 ευρώ το μήνα, ενώ από εκεί και πάνω θα «παγώσουν» οι αυξήσεις.
Για τις προσλήψεις προβλέπεται «πάγωμα» σε όλους τους τομείς του Δημοσίου για το 2010, πλην της Υγείας, της Παιδείας και της ασφάλειας, ενώ από το 2011 και για μία τριετία θα ισχύσει ο κανόνας «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις».
Για τις οφειλές των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, αποφασίστηκε ότι όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ρυθμιστούν με διετή περίοδο χάριτος για την απόσβεση των κεφαλαίων και η εξόφληση θα γίνει με τοκοχρεολυτικές δόσεις πέντε ετών.
Για τον Τειρεσία θα υπάρξει γενικευμένη αμνηστία για όλες τις δυσμενείς καταγραφές από την 1η Ιανουαρίου 2008 που αφορούν είτε οφειλές που έχουν ήδη εξοφληθεί, είτε οφειλές που θα εξοφληθούν σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης για έκδοση μπλοκ επιταγών.
Σε ό,τι αφορά την αναθέρμανση της αγοράς, μέχρι το τέλος του 2009 και μέσα στο 2010 αναμένεται να διοχετευθούν στην αγορά 10 δισ. ευρώ σε επενδύσεις από το ΕΣΠΑ, 1 δισ. από το επίδομα αλληλεγγύης και 3,5 δισ. από τις τράπεζες για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.