Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Μ. Καρχιμάκης

 Εξετάζεται «πάγωμα» κτηνοτροφικών οφειλών
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση για το «πάγωμα» των οφειλών από τα κτηνοτροφικά δάνεια, δήλωσε, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κρήτης.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η κυβέρνηση είναι δεν αποδέχεται τη χορήγηση εθνικής ενίσχυσης ανά ζώο, καθώς κάτι τέτοιο, διευκρίνισε, είναι αντίθετο με το κοινοτικό δίκαιο. Παράλληλα, ο κ. Καρχιμάκης υπογράμμισε προς τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό.
Αναφερόμενος στο αίτημα των κτηνοτρόφων για χορήγηση της φετινής ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης και την πρόωρη καταβολή της φετινής κοινοτικής εξισωτικής αποζημίωσης στους αγρότες, που δραστηριοποιούνται στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, πριν τις εορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, ο κ. Καρχιμάκης επισήμανε ότι αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την προσεχή συνάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνας Μπατζελή, με την Επίτροπο Γεωργίας Μάριαν Φίσερ Μπόελ και τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα διεξάγουν κοινοτικοί ελεγκτές το χρονικό διάστημα 23 – 27 Νοεμβρίου στη χώρα μας για την πορεία εφαρμογής του ΟΣΔΕ και του συστήματος ψηφιοποίησης αγροτεμαχίων.
Η ασυνάρτητη και χαοτική πολιτική της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου οδήγησε σε καθυστέρηση πάνω από 9 μήνες των διαδικασιών ψηφιοποίησης για την καταβολή των ενισχύσεων, γεγονός που δημιουργεί τεράστια εμπόδια στην έγκριση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, υπογράμμισε ο κ. Καρχιμάκης.
Τέλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν θετικός σε ζητήματα ελέγχου της αγοράς ζωικών προϊόντων, καθώς και για την κατοχύρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, κτηνοτροφικών προϊόντων της Κρήτης,