Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ,
ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ
ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ
AΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


Στόχος του Δημάρχου Κύμης και
υποψηφίου Δημάρχου Κύμης - Αλιβερίου,
η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του νέου διευρυμένου Δήμου.
Μετά τον «Κουμιώτικο γάμο» και την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε ,το πολιτιστικό διήμερο συνεχίστηκε από τον Δήμο Κύμης, την Κυριακή 1 Αυγούστου, με τα χορευτικά τμήματα παραδοσιακών χωρών του Δήμου Κύμης, τα .......
οποία χόρεψαν δημοτικούς χορούς από όλη την Ελλάδα, στην κεντρική πλατεία της Κύμης. Μαζί τους χόρεψε χορούς της πατρίδας μας και το χορευτικό τμήμα των Ανδρονιάνων, δημιούργημα του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, που αν και αριθμεί ελάχιστα χρόνια ζωής η επίδοση των χορευτών του, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Κιούση ήταν άριστη.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρετή Μπάτσα, η οποία τόνισε, ότι για την δημιουργία των χορευτικών τμημάτων, που συστήθηκαν πριν 8 χρόνια από τον Δήμο Κύμης, συνέβαλαν όχι μόνον ο Δήμος Κύμης που τα δημιούργησε, αλλά και οι κάτοικοι του Δήμου που τα αγκάλιασαν. Στην σύντομη ομιλία της δεν παρέλειψε να εξάρει την συμβολή στην προσπάθεια αυτή του χοροδιδασκάλου Κώστα Κανέλλου, που εδώ και 8 χρόνια, σε αρμονική συνεργασία με τον Δήμο Κύμης, μεταλαμπάδευσε την αγάπη του για την παράδοση στους μικρούς και μεγάλους μαθητές του.
Στις 9 λοιπόν το βράδυ η κατάμεστη από κόσμο κεντρική πλατεία της Κύμης γέμισε μουσική, χορό, χρώματα και νιάτα της πατρίδας μας. Στην εξέδρα, που είχε στήσει ο Δήμος, εμφανίστηκε πρώτο, τιμής ένεκεν, το χορευτικό τμήμα των Ανδρονιάνων, που χόρεψε Κουμιώτικους, Ευβοιώτικους και νησιώτικους χορούς. Στο τέλος, ο Δήμος, δια χειρός της προέδρου του Δ. Σ, βράβευσε όλους τους χορευτές για την σημαντική προσφορά τους.

Την σκυτάλη στους χορούς πήρε το τμήμα ενηλίκων, που χόρεψε Ηπειρώτικους χορούς από το Πογώνι, το Μέτσοβο και από αλλού. Η κεντρική πλατεία γέμισε από τους ήχους αυτής της ιδιότυπης μουσικής παράδοσης των ηπειρωτών, ενώ οι χορευτές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να αποδώσουν, μέσα από τον χορό, τους καημούς και τις χαρές αυτής της ορεινής, αλλά πανέμορφης γωνιάς της πατρίδας μας. Άνδρες του τμήματος ενηλίκων χόρεψαν, με περίσσεια λεβεντιά και δεξιοσύνη, έναν τσάμικο χορό. Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε το τμήμα των εφήβων, οι οποίοι χόρεψαν χορούς από όλα τα μέρη της πατρίδας μας, ενώ εκεί στο ενδιάμεσο ανέβηκε στην σκηνή, τραγουδώντας και χορεύοντας ένα νυφιάτικο χορό των Επτανήσων, το παιδικό τμήμα του Δήμου. Οι παιδικές φωνές τους, οι πλουμιστές στολές τους και η αδεξιότητα στα πρώτα τους χορευτικά βήματα, καθώς και η προσπάθειά τους να φανούν αντάξια, καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο. Την είσοδο των εφήβων προλόγισε η πρόεδρος όλων των πολιτιστικών συλλόγων της Εύβοιας Νία Κομπορόζου, η οποία στο σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην πολύ σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της Κύμης, στο χορευτικό ενηλίκων του Δήμου και στις σπουδαίες διακρίσεις που έχει πάρει πανελλήνια και διεθνώς, στη διάκριση που της απονεμήθηκε στην Κίνα και ευχήθηκε οι διακρίσεις αυτές να συνεχιστούν και στο μέλλον. Τα βραβεία του Δήμου στους έφηβους χορευτές παρέδωσε η ίδια.
Η εκδήλωση έκλεισε με το τμήμα ενηλίκων που έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, χορεύοντας χορούς από όλη την Ελλάδα. Να σημειωθεί, ότι το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Δήμου Κύμης αποπνέει με τον χορό του χαρά, αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον, που προέρχεται από το κέφι των χορευτών, την αγάπη τους για την παράδοση και την πολύ σπουδαία δουλειά του δασκάλου τους κ. Κανέλλου. Γι` αυτό το λόγο και οι χορευτές μαζί με τον δάσκαλό τους και το Δήμαρχο Κύμης Δημήτρη Θωμά δέχθηκαν το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αρετή Μπάτσα- Θωμά, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Παππάς και Κατερίνα Κουϊμιτζ
ή, η πρόεδρος όλων των πολιτιστικών συλλόγων Εύβοιας Νία Κομπορόζου και πάρα πολύς κόσμος.