Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν Τ Υ Π Ο Υ
ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ
Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

 Με λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη των προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας Τριών Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλέιου, του......
 Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Καταρχήν, την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 5:30 μ.μ. στον κατάμεστο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιδηψού, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση για την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς της Βορείου Ευβοίας.
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται με επιτυχία για 15 συναπτά έτη και έχουν μιλήσει επίκαιρα, κατά καιρούς, εκκλησιαστικά πρόσωπα, όπως ο π. Χρυσόστομος Τριανταφύλλου (νυν Μητροπολίτης Χαλκίδος), π. Διονύσιος Μάνταλος (νυν Μητροπολίτης Κορίνθου), π. Ευσέβιος Κόκκορης - Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Φωκίδος, π. Νικόδημος Ευσταθίου - Πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Χαλκίδος, π. Φιλόθεος Θεοχάρης - Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μ. Χαλκίδος κ.ά.
Εφέτος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Καραμούζης – Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και Γραμματέας της Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος ανέπτυξε με πληρότητα και σαφήνεια το θέμα: «Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ».
Ψυχή της εκδήλωσης είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ηλίας Ευθυμιόπουλος - Αρχιερατικός επίτροπος Αιδηψίων, ο οποίος στην προσφώνησή του καλωσόρισε τον εκπρόσωπο του απουσιάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου σε συνοδικά καθήκοντα στην Αθήνα (υπενθυμίζουμε ότι ο Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος είναι εφέτος μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου), Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό Μάκρα – Ιεροκήρυκα, τον εκλεκτό ομιλητή Αρχιμανδρίτη π. Ιωάννη Καραμούζη, τους παρευρεθέντες Ιερείς, τους επισήμους και όλους τους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς της Επαρχίας Ιστιαίας.
Μετά το πέρας της ομιλίας, ο χορός των Ιεροψαλτών της περιοχής μας, άνοιξε την εκδήλωση με τροπάρια του Εσπερινού της εορτής και στη συνέχεια η Βυζαντινή χορωδία των Ιεροψαλτών του παραρτήματος Ιστιαίας, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως, υπό τη Διεύθυνση του κ. Δημητρίου Παπαβασιλείου, απέδωσε λαμπρά τους ύμνους της Εορτής των Τριών Ιεραρχών και της Υπαπαντής.
Την παρουσία τους έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Καπνίσης - Αρχιερατικός Επίτροπος Ιστιαίας, οι Αντιδήμαρχοι Ιστιαίας – Αιδηψού κ. Ιωάννης Γούδας και κ. Σούλα Ζαγκανά, η κ. Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λ. Αιδηψού, ο κ. Λιμενάρχης Λ. Αιδηψού, ο Προϊστάμενος του 3ου γραφείου της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ιστιαίας κ. Δημήτριος Αγγελόπουλος, ο Προϊστάμενος του 3ου γραφείου της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ιστιαίας κ. Κωνσταντίνος Ρουμελιώτης, ενώ χαιρετισμούς έστειλαν οι Βουλευτές Ευβοίας κ. Αικατερίνη Περλεπέ - Σηφουνάκη και κ. Ουρανία Παπανδρέου.
Στη συνέχεια, σε όλους τους παρευρισκόμενους δόθηκε ως ευλογία μία κούπα με την εικόνα των Τριών Ιεραρχών, ενώ ακολούθως παρατέθηκε στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας δεξίωση, προς τιμή όλων των εκλεκτών προσκεκλημένων της.
Επίσης, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011 το πρωί, σε συνεργασία με τα Σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως, στις περισσότερες Ενορίες μας, πραγματοποιήθηκε ο εκκλησιασμός των μαθητών και εκπαιδευτικών.
Τέλος, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 το πρωί, στην ιστορική Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής έλαβε χώρα, σύμφωνα με την παράδοση του Τόπου μας, ο επίσημος εορτασμός της Σύναξης των Τριών Ιεραρχών, με την Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από Ιερείς της Πόλεώς μας και συμμετείχαν οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Διευθυντές και καθηγητές Σχολείων της Χαλκίδος, εκπρόσωποι φορέων και αντιπροσωπείες μαθητών από όλα τα Σχολεία, με τις σημαίες τους.
Στη διάρκεια του Κοινωνικού, μίλησε θαυμάσια ο καθηγητής - θεολόγος, τ. Διευθυντής του 7ου Γυμνασίου Χαλκίδος και λαϊκός Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αναστάσιος Βάχος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «ΟΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ».
Στην Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των διδασκόντων και διδασκομένων στα Σχολεία μας, καθώς και Ιερό μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους ευεργέτες, δωρητές, διδάσκοντες και διδασκομένους στο χώρο της Παιδείας, ενώ ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τον εκλεκτό ομιλητή, τόνισε την αξία των εκκλησιαστικών γραμμάτων ευρύτερα και το πόσο σπουδαίο και ουσιαστικό είναι για τη ζωή των παιδιών να διδάσκονται αυτά στο χώρο του Σχολείου, ώστε η εκπαιδευτική προσπάθεια να είναι εμποτισμένη με τη Χάρη του Θεού.
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού, όπου υπήρξε η δυνατότητα της συζήτησης και επικοινωνίας όλων.




ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
(ΤΜΗΜΑ ΧΑΛΚΙΔΟΣ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2011
Επιστολή - πρόσκληση προς τους γονείς της Χαλκίδος και των περιχώρων απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, με την οποία τους ενημερώνει για τις δύο διαλέξεις των Σχολών Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως του μηνός Φεβρουαρίου.
Η πρώτη θα λάβει χώρα το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011 (και όχι της αρχικά προγραμματισθείσης ημερομηνίας 5.2) και ώρα 18:00, με ομιλητή τον κ. Δημήτριο Καραγιάννη – Παιδοψυχολόγο, Συγγραφέα, ο οποίος θα εισηγηθεί το θέμα: «ΜΟΝΟ ΓΟΝΕΙΣ; Ο ΕΡΩΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ».
Η δεύτερη θα λάβει χώρα το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 18:00, με ομιλήτρια την κ. Μερόπη Σπυροπούλου – Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία θα εισηγηθεί το θέμα: «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ».
Οι ομιλίες γίνονται στην Ισόγειο Αίθουσα των Γραφείων της Ιεράς μας Μητροπόλεως (Μεσσαπίων 10 – κτίριο όπου παλαιά στεγαζόταν η Δ.Ο.Υ. Χαλκίδος) και μετά το τέλος τους ακολουθεί συζήτηση.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ