Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ


Βουλευτής Ν. Ευβοίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δελτίο Τύπου

Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Υγείας κα Μπιρμπίλη και κ. Λοβέρδο αντίστοιχα, σχετικά με την απόρριψη από τη ΛΑΡΚΟ επικίνδυνων απόβλητων στο Βόρειο Ευβοϊκό, υπογράφει, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ. υπεύθυνος τομέα ΜΜΕ κ. Κεδίκογλου Σίμος.
Στην ερώτηση, η οποία κατατέθηκε σε συνεργασία και με τον υπεύθυνο του τομέα Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ΝΔ κ Μητσοτάκη Κυριάκο, υπογραμμίζεται, ότι τις .....
παραβάσεις και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη δραστηριότητα της Λάρκο έχουν αναδείξει οι έλεγχοι των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕ.
Τονίζεται, επίσης, ότι η Λάρκο λειτουργεί αγνοώντας την εθνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, προκαλώντας εκτεταμένη ατμοσφαιρική ρύπανση, και αυτό γιατί όπως φαίνεται, απολαμβάνει μία ιδιότυπη ασυλιά όσον αφορά στην τήρηση περιβαλλοντικών όρων, με τις «ευλογίες» μάλιστα του ΥΠΕΚΑ και των συναρμόδιων Υπουργείων, τα οποία με σχετική ΚΥΑ της 30/12/2010, επιτρέπουν την συνέχιση της απόρριψης στη θάλασσα των μεταλλουργικών της σκουριών.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:
«Την ώρα που η κυβέρνηση διακηρύσσει την προστασία του περιβάλλοντος ως μείζονα προτεραιότητά της, το ΥΠΕΚΑ με τις αποφάσεις του ουσιαστικά προσυπογράφει περιβαλλοντικές παραβάσεις και ανέχεται την ανεξέλεγκτη ρύπανση. Είναι επίσης εξόχως υποκριτικό, ενώ οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν διαπιστώσει παραβάσεις κι ενώ η αρμόδια Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ έχει χαρακτηρίσει σε άρθρο της στην «Αυγή», στις 14/9/2009, την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ «ατιμώρητο περιβαλλοντικό έγκλημα» που «σπέρνει κυριολεκτικά θάνατο», σήμερα να συναινεί στην απόφαση του Υπουργείου.
Η Λάρκο είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα βιομηχανιών που προκαλούν θαλάσσια ρύπανση. Με αυτήν την αφορμή όμως τίθενται ευρύτερα ζητήματα όπως η ανυπαρξία πολιτικής για την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και ο επιλεκτικός τρόπος τον οποίο αντιμετωπίζεται συνολικά η περιβαλλοντική αδειοδότηση σε βιομηχανίες. Γι' αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν πραγματική προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και της υγείας των πολιτών, χωρίς διακριτική μεταχείριση.
Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί Περιβάλλοντος και Υγείας
Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία της υγείας των κατοίκων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ;
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή χώρου χερσαίας απόθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων της;
Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το ΥΠΕΚΑ το συνολικό ζήτημα της διαχείρισης και ασφαλούς διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων;".