Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Μεσολόγγι


Από την Ιωάννα Λαΐνη
Μεσολόγγι ……η λιμνοθάλασσα 
και η παραγωγή της

Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου θεωρείται μια από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης, αλλά και ως.....
εκ τούτου αξίζει να αναφέρουμε ότι οι λίμνες θεωρούνται από τα πιο παραγωγικά οικοσυστήματα στην αλιεία, αφού έχουν ύψιστη εμπορική αξία. 
Στα αλμυρά νερά της, εκτρέφονται παγκοσμίως, τα πιο σπάνια είδη ψαριών που είναι: τσιπούρες, λαυκίνους, λαβράκια, λιγδοπούλες, χέλια, χωματίδες, χωβιούς, στεράδια, κέφαλους, και μπάφες, εκ των οποίων βγάζουν το πανάκριβο λεγόμενο «χαβιάρι», για τους Μεσολογγίτες, το «αυγοτάραχο». Η παραγωγή της ανέρχεται στους 50.000 τόνους ετησίως, που όμως δεν πραγματοποιείται εξαγωγή της αλιείας τους.  
Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου καθώς και άλλοι εννέα υγρότοποι, χαρακτηρίστηκαν, σύμφωνα με την σύμβαση Ραμσάρ.
Οι Ερασιτέχνες ψαράδες στην Λιμνοθάλασσα αυτή, είναι αρκετοί, ανεξαρτήτου ηλικίας, που αναζητούν στα δίχτυα τους, κυρίως τσιπούρες και λαβράκια. Σύμφωνα από τα λεγόμενα, ερασιτέχνη ψαρά που έτυχε να γνωρίσω, μου ανέφερε πώς από τον Οκτώβριο και μέχρι τα τέλη του Δεκέμβριου, τα ψάρια της λιμνοθάλασσας, είναι ο θησαυρός της.
Τα παλαιότερα χρόνια δεν χρησιμοποιούνταν μόνο βάρκες αλλά και μεγάλα καράβια. Μέχρι και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το λιμάνι του Μεσολογγίου ήταν εμπορικό με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα. Τότε είχαν στην διάθεσή τους περισσότερα από 50 ιστιοφόρα και μηχανοκίνητα εμπορικά πλοία μεσαίας χωρητικότητας.
Βέβαια δεν θα ήταν δυνατόν η λειτουργία του να κρατήσει για πολύ, αφού τέθηκε σε λειτουργία το Πορθμείο του Ρίου Αντιρρίου.