Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου


Από την Ιωάννα Λαΐνη

Η Λιμνοθάλασσα
Της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου
 Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα που αξίζει κανείς, να δει στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Η έκτασή της, φτάνει μέχρι και 145.000 στρέμματα, αφού συνδέεται εξίσου μ εκείνη του Αιτωλικού. 
Κύριο Χαρακτηριστικό της Λιμνοθάλασσας αυτής, είναι η ρηχότητά της αφού δεν ξεπερνά τα 60 έως 70 εκατοστά, που μπορεί εύκολα κανείς να τη περπατήσει ως εκεί που συναντιέται με την ανοιχτή θάλασσα. Η μοναδικότητα της όμως, δεν ......
σταματά εδώ, οχτώ διάσπαρτα μικρά νησάκια, ΑϊΣώστης, Προκοπάνιστος, Κόμα, Θολή, Σχοινιάς, Ντολμάς, Κλείσοβας, Βασιλάδι, συντροφεύουν τόσο τα νερά της Λιμνοθάλασσας όσο και τους λίγους ψαράδες που έχουν απομείνει σήμερα.
Στο νησάκι της Κλείσοβας, βρίσκεται ένα μικρό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, που κρατά 173 χρόνια, εκεί όπου ο Κίτσος Τζαβέλας, πολέμησε με τους 150 αγωνιστές του εναντίον των Τούρκων. Επίσης, το νησάκι Βασιλάδι είναι ένα νησάκι-ιχθυοτροφείο, πέντε χιλιόμετρα, περίπου νοτιοδυτικά της πόλης του Μεσολογγίου. Στα ηρωικά τότε χρόνια της πόλης, 80 Μεσολογγίτες με επικεφαλή τον Σπύρο Πεταλούδη, ήταν εκεί να υπερασπίσουν την πόλη, από τους Τούρκους. Τα νησάκια αυτά δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα ξεναγήσουν, με μοναδικό περιηγητή, τη «γαΐτα», την λεγόμενη, ιδιότυπη μεσολογγίτικη βάρκα, που είναι δίχως καρίνα για να μπορεί να πλέει στα ρηχά.
Ο πλούτος της είναι, τα ψάρια. Οι Ψαράδες της περιοχής με το πέρασμα των χρόνων, απέκτησαν τέχνη και πείρα, που απαιτείται, για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την εκτροφή, των σπάνιων ψαριών που ζουν στη Λιμνοθάλασσα. Από τα ψάρια τους, όπως τσιπούρες, λαυκίνους, λαβράκια, λιγδοπούλες, χέλια, χωματίδες, χωβιούς, στεράδια, κέφαλους, και μπάφες βγάζουν το πολυσυζητημένο «αυγοτάραχο» του Μεσολογγίου.
Το γιατρικό της Λιμνοθάλασσας; Τα Ιαματικά Λουτρά της. Το πυκνό αλάτι όπως και το ιώδιο νερό που περιέχει, καθώς και η λάσπη του βυθού της, έχει την ιδιότητα, να θεραπεύει σημαντικές ασθένειες και βρίσκονται στη Φοινικιά, ονομαζόμενη ως, «Άσπρη Αλυκή».
Βέβαια τα παραδοσιακά σπίτια των Ψαράδων οι λεγόμενες «Πελάδες», που πλέουν στα ρηχά της Λιμνοθάλασσας, κλέβουν την παράσταση αυτής της ονειρικής τοποθεσίας, που χαρακτηρίζονται κυρίως από ξύλινο υλικό, καθώς φωτίζονται από εκείνο το αναλλοίωτο, χρυσαφένιο ηλιοβασίλεμα, βουλιάζοντας αργά, στα ρηχά και ήρεμα νερά της Λιμνοθάλασσας, της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου.
Αυτό είναι το Μεσολόγγι, ένας σημαντικός με ιστορία υγροβιότοπος.