Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Αυτοπεποίθηση ….θετικό στοιχείο για την προσωπικότητα ενός παιδιού!


Από την Ιωάννα Λαΐνη                                                                                                                     

 
Η αυτοπεποίθηση είναι μεγάλο πλεονέκτημα για ένα παιδί, αφού το κάνει ξεχωριστό από τα υπόλοιπα παιδιά. 
Από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής ενός παιδιού, ξεκινά να χτίζεται η αυτοπεποίθηση του. Καθώς μεγαλώνει, από τα επιτεύγματά του και μόνο, αρχίζει να επηρεάζεται η αυτοπεποίθηση του, με αποτέλεσμα να το κάνει πιο δυνατό, σίγουρο αλλά και αρκετά ικανοποιημένο. Από την ηλικία των 4 μηνών ξεκινούν ήδη τα πρώτα κατορθώματα, ενώ από την..... ηλικία του 1 έτους που ξεκινούν τα πρώτα βήματα, οι γονείς, παίζουν σημαντικό ρόλο, στη ζωή του ώστε να μπορέσουν να το παροτρύνουν, για ακόμη περισσότερες δοκιμασίες, που σίγουρα θα το ωφελήσει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθηση του.  
Η υπευθυνότητα, πρωτοβουλία, αξιοπρέπεια, ανεκτικότητα, ο αυτοέλεγχος, σεβασμός προς τους άλλους καθώς και η επιδίωξη των στόχων, είναι μόνο από τα λίγα στοιχεία που υποδεικνύουν ένα υγιές και ισορροπημένο παιδί με υψηλή αυτοεκτίμηση. 
 Η αυτοεκτίμηση έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την ευτυχία όσο και για την επιτυχία των μικρών παιδιών αλλά και των εφήβων. Επίσης σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως η αυτοπεποίθηση ενός παιδιού δεν χτίζεται από μόνη της, αλλά συμβάλει κυρίως η προσωπικότητα και το ενδιαφέρον του γονέα.
Όταν οι γονείς έχουν στοιχεία, όπως δυναμισμό, θέληση, υπομονή, υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια στην προσωπικότητα τους, μπορούν να γίνουν ένα πολύ θετικό πρότυπο για το παιδί τους. 
Σε αντίθεση, ένας αδύναμος και ανασφαλής χαρακτήρας γονέα, μπορεί κάλλιστα να μεταδώσει στο παιδί αναποφασιστικότητα, εσωστρέφεια, και έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του. 
 Γι’ αυτό λοιπόν εάν νομίζετε ότι η προσωπικότητα σας υστερεί από αυτό το σπουδαίο προτέρημα, της αυτοπεποίθησης, φροντίστε να το αποκτήσετε, γιατί πολύ απλά όπως και αναφέραμε παραπάνω, ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα, ο τρόπος σκέψης καθώς και άλλα πολλά που τείνουν να συνδέονται με την αυτοπεποίθηση να ξέρετε, ότι ένα παιδί τα αποκτά από τους γονείς του, και μόνο!