Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Γυναίκες ….στην πολιτική


Από την Ιωάννα Λαΐνη

Πέντε είναι τα κόμματα που απαρτίζουν την σημερινή Βουλή των Ελλήνων.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ, η Ν.Δ, το ΚΚΕ ο ΛΑΟΣ o ΣΥ.ΡΙΖ.Α καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Ανοιχτά μυαλά, επιδέξιοι χαρακτήρες και με πολλές περγαμηνές, αναλλοίωτες στο βιογραφικό τους αναδεικνύουν τους Έλληνες Πολιτικούς.
Βέβαια από το νομοθετικό σώμα, δεν θα μπορούσε να λείπει η γυναικεία προσωπικότητα, ανεξαρτήτου κόμματος, αφού έχουμε ισχυρά πρόσωπα, που .....
έχουν αναλάβει την εκπροσώπηση σημαντικών, υπουργείων.
Έθεσα, δυο ερωτήματα μου στις κυρίες, Φούντα Μαρία όπου είναι Αντιδήμαρχος στην Δημοτική Κοινότητα Αιτωλικού, και Στέφου Βασιλική, Δημοτικός Σύμβουλος της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου, του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
α). Αν η θέση της γυναίκας πολιτικού είναι πιο ισχυρή από τον άνδρα πολιτικό;
Β). Ποια θα ήταν η γνώμη τους, εάν αύριο εκλεγόταν γυναίκα πολιτικός, ως πρωθυπουργός της χώρας.
Μου απάντησαν με απόλυτη ειλικρίνεια και πειστικότητα, με τα εξής λεγόμενά τους:
κ. Φούντα Μαρία
Η εποχή μας ασφαλώς και είναι ανδροκρατούμενη, όμως εμείς οι γυναίκες δουλεύουμε για να επιβληθούμε αλλά και να καταξιωθούμε. Η γυναίκα πολιτικός παύει να έχει προσωπική και οικογενειακή ζωή. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ είναι επίσης και αυτή το ίδιο καταξιωμένη στο χώρο αυτό, με την μόνη διαφορά, ότι δεν έχει οικογενειακές υποχρεώσεις μια και είναι σημαντικός παράγοντας μιας γυναίκας, αλλά βοηθούν και άλλες ευνοϊκές καταστάσεις, κυρίως στις γυναίκες ώστε να προχωρήσουν επάξια, στον πολιτικό χώρο.
Η θέση της γυναίκας σήμερα στην πολιτική είναι πολύ καλύτερη, από παλαιότερα. Είδαμε πώς με τον τελευταίο ανασχηματισμό έγιναν σταθερά βήματα από εμάς τις γυναίκες, και γενικά από το πολιτικό σύνολο. Όμως παρ’ όλα αυτά, κατά καιρούς βλέπουμε πως οι γυναίκες, γίνονται αποδεκτές από τους πολιτικούς, διαφόρων θέσεων, όσο αρχίζουμε να γινόμαστε αποδεκτές, και από τις ίδιες τις γυναίκες.
Ωστόσο, θεωρώ ότι η γυναίκα πολιτικός έχει πιο «ανοιχτό μυαλό», οπότε δεν αμφισβητώ την επιλογή αυτή.
Βασικός γνώμονας, θεωρείται για μια γυναίκα πολιτικό, οι ισχυρές απόψεις που θα έχει, αλλά και που θα στηρίζει, αφού είμαστε κοινωνικά πιο ευαίσθητες σαν μητέρες, σύζυγοι κτλ, και σίγουρα η εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση, δυναμισμός, μπορούν και στηρίζουν τις ικανότητες της γυναίκας πολιτικού. 
Εν τούτοις, μεγάλο θα ήταν το προβάδισμα αυτό, για την γυναικεία εκπροσώπηση, ελπίζοντας να αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών στο χώρο της Βουλής, αλλά και για ένα καλύτερο αύριο.

κ. Στέφου Βασιλική
Η παρουσία της γυναίκας πολιτικού, πιστεύω ότι έχει διαφορετική δυναμική παρουσία, στο πολιτικό χώρο, ιδιαίτερα εάν έχει τα κατάλληλα αξιώματα, και πιθανόν να έφερνε την «πολιτική διαφορά» στην χώρα μας, και φυσικά δεν υπάρχει ενδοιασμός αμφισβήτησης, αποτυχίας για την εκλογή γυναίκας πρωθυπουργού.