Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Από την Ιωάννα Λαΐνη
Το στρες των γονέων
«επιβλαβές» για τα παιδιά!

Το στρες αναφέρεται ότι επηρεάζει αρκετά την ψυχολογία των παιδιών ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα. 
Μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα αναφέρει πως το στρες που καταβάλει τους γονείς ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών τους και ανεξαρτήτου φύλλου, υπολογίζεται πώς πιθανόν να επιδράσει αρνητικά στα γονίδιά τους, τα......
οποία κρατούν μέχρι και την εφηβεία, που τελικά επηρεάζουν τον τρόπο έκφρασης για την μετέπειτα ζωή τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλή τον καθηγητή Ιατρικής Γενετικής Μάικλ Κόμπορ του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και του Ινστιτούτου ερευνών για το παιδί και την οικογένεια, οι οποίοι δημοσίευσαν σχετική μελέτη στο περιοδικό «Child Development», που περιέχει θέματα για την ανάπτυξη των παιδιών, κατέληξαν ύστερα από δείγματα DNA, που μελέτησαν από παιδιά, πώς όσο μεγαλύτερο ήταν το στρες (κατάθλιψη, οικογενειακό άγχος, οικονομικά προβλήματα, κ. α), που επηρέαζε την ζωή των γονέων κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, μεγαλύτερο θα ήταν το ποσοστό μεθυλίωσης στο γενετικό κώδικα του, όταν εκείνο θα έχει γίνει έφηβος.  
Ωστόσο, σύμφωνα με διαπιστώσεις των ερευνών, το άγχος της μητέρας σχετικά με τις επιγενετικές αλλαγές στα παιδιά, είναι σημαντικότερος από αυτόν του πατέρα, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, ενώ αντίθετα το άγχος του πατέρα έχει ύψιστη σημασία κυρίως για τα κορίτσια.