Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

KYZIKEIA 2012”

«ΑΡΤΑΚΗ, ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ… ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΔΑ»

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Χαλκίδας (ΔΟΑΠΠΕΧ), στα πλαίσια των καθιερωμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΚΥΖΙΚΕΙΑ 2012», διοργανώνει για την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 20:30 στο χώρο της παραλίας Ν. Αρτάκης (Ανεμόμυλος), εκδήλωση προσφυγικής μνήμης, με....
τίτλο: «Αρτάκη, απ’ την παλιά στη νέα Πατρίδα».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται μ’ αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, τον εκπατρισμό και την εγκατάσταση των Αρτακιανών στη νέα τους πατρίδα.
Στόχος είναι η δημιουργία μιας οπτικοακουστικής παράστασης- πολυθέαμα, ένα διαχρονικό ταξίδι που θα έχει ως βάση τη μουσική, τα τραγούδια, το χορό, τα θεατρικά δρώμενα και την προβολή αρχειακού υλικού. Η παράσταση χωρίζεται σε δύο μέρη και ξεκινά από την εποχή πριν το διωγμό όταν οι Αρτακιανοί ζούσαν και βίωναν ευτυχισμένοι στην παλιά τους πατρίδα, την Αρτάκη Κυζίκου. Στη συνέχεια εξελίσσεται διαχρονικά με την άφιξη του ελληνικού στρατού στην Πόλη και την ευφορία που επικρατούσε στα χρόνια από το ΄19 έως το ΄21 με την ελληνική σημαία να κυματίζει στο Διοικητήριο. Ακολουθεί η ήττα, ο διωγμός, ο εκπατρισμός, η περιπλάνηση, η αναμονή των Αρτακιανών στο κολαστήριο του Καραμπουρνού στη Θεσσαλονίκη, ο πλους στην Εύβοια και η άφιξη στη νέα τους πατρίδα. Στο σημείο αυτό κλείνει ιστορικά το πρώτο μέρος, η πρώτη πράξη αν θέλετε.

Η δεύτερη πράξη αρχίζει με τις προσπάθειες των κατοίκων να προσαρμοσθούν στο νέο τόπο μ’ όλες τις αντιξοότητες που αντιμετώπιζαν. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, τα στοιχεία της φύσης -που τους πήγαιναν κόντρα,- την οικονομική εξαθλίωση, τον πόνο, και την αντιπαλότητα που αντιμετώπιζαν από τους ντόπιους, οι Αρτακιανοί κατάφεραν το θαύμα. Το χτίσιμο και τη δημιουργία της νέας τους πόλης. Τη Νέα Αρτάκη.

Το ταξίδι συνεχίζεται στα χρόνια της δεκαετίας του ΄30, τη Μεταξική δικτατορία, τον πόλεμο του΄40, την κατοχή, τον εμφύλιο, τα μεταεμφυλιακά χρόνια, την προσπάθεια ανόρθωσης, τη χούντα των συνταγματαρχών και τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που ακολούθησε αμέσως μετά.

Πάνω σ’ αυτόν τον ιστορικό καμβά εξελίσσεται η παράσταση, η οποία θα στηριχθεί στα εξής δεδομένα:
1. Δωδεκαμελής ορχήστρα που θ’ απαρτίζεται από δεξιοτέχνες μουσικούς και τραγουδιστές μ’ επικεφαλής τον Χρίστο Τσιαμούλη (Δ/νση ορχήστρας-τραγούδι), την Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), τον Σωκράτη Σινόπουλο (πολίτικη λύρα) και τον Θανάση Κουλεντιανό (κανονάκι).
Επιπλέον, τη ορχήστρα πλαισιώνει και το Μουσικό Εργαστήρι του ΔΟΑΠΠΕΧ με τους: Θωμά Παναγόπουλο (μπουζούκι), Δημήτρη Κικίδη (κιθάρα), Κώστα Μπαρτσώκα (ακορντεόν-τραγούδι), Τάκη Μαρμαρινό (τραγούδι), Φάνη Σκορδά (μπαγλαμά-τραγούδι)
2. Πολυμελής χορωδία Ν. Αρτάκης- Δ/νση Χορωδίας: Γιωρ. Γερογιάννης.
3. Χορευτικές ομάδες παραδοσιακών και σύγχρονων χορών. α)Χορευτική ομάδα εργαστηρίου ΔΟΑΠΠΕΧ Ν. Αρτάκης – επιμέλεια: Θοδ. Γιαννακάρας και β) Χορευτική ομάδα της «Κυζίκου» - επιμέλεια: Βασίλης Τικταπανίδης
4. Θεατρική ομάδα – Γυμνασίου Ν. Αρτάκης, στο έργο της Φεβρωνίας Αργυροπούλου ¨Το Γκιοστέρ¨.
5. Οπτιοκοακουστικό αρχειακό υλικό.
6. Ιστορικά και θεατρικά κείμενα
7. Παρουσία του γνωστού ηθοποιού Ρένου Χαραλαμπίδη που θα διαβάζει ιστορικά κείμενα και θα έχει και την παρουσίαση της εκδήλωσης. Θα λειτουργεί δηλαδή ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των εποχών.
8. Τα κείμενα, τη σκηνοθεσία και τη γενική καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Σταμάτης Τσαρουχάς.
Σκηνικά: Μάριος Μεσσήνης – Ενδυματολογική επιμέλεια: Μαίρη Τσομπανίκου
Είσοδος Ελεύθερη