Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ  ΣΕ ΔΥΟ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΟΣ, ΤΟΝ ΝΕΟΦΥΤΟ ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΣΕΛΕΝΤΗ
Η Τοπική Εκκλησία της Χαλκίδος, κατά τον μήνα Ιανουάριο, με ευγνώμονα πρωτοβουλία του Επισκόπου της, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, μνημονεύει ιδιαιτέρως τέσσερεις εκ των διατελεσάντων Μητροπολιτών της: τον Νεόφυτο Αδάμ (1841-1851), τον Γρηγόριο Πλειαθό (1922-1968), τον Νικόλαο Σελέντη (1968-1974) και τον Χρυσόστομο Βέργη (1974-2001).
Για να μνημονεύσει υπέρ αναπαύσεως δύο εκ των..... ανωτέρω προκατόχων του, τον Νικόλαο Σελέντη και τον Νεόφυτο Αδάμ, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε και λειτούργησε αντιστοίχως, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας και την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 τον Ι. Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Φύλλων.
Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στην Μονή της Βάθειας, ο Μητροπολίτης μας τέλεσε την Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού προκατόχου του Νικολάου Σελέντη, ο οποίος κοιμήθηκε τέτοια ημέρα (19-1-1975), τέλεσε Τρισάγιο στον Τάφο του, ενώ παράλληλα ευχήθηκε στην εορτάζουσα Καθηγουμένη της Μονής, μοναχή Μακαρία και μνημόνευσε και την μακαριστή Γερόντισσα Μακαρία Μητσοπούλου, διατελέσασα Ηγουμένη από το 1963 έως το 1985.
Την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στα Φύλλα, όπου η γενέτειρα του μακαριστού Μητροπολίτου Ευβοίας Νεοφύτου Αδάμ, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος λειτούργησε επί τη εορτή του Αγίου μάρτυρος Νεοφύτου (στον Ιερό Ναό μάλιστα φυλάσσεται παλαιά Εικόνα του Αγίου Νεοφύτου, αφιέρωμα του μακαριστού Μητροπολίτου προς τον Ναό της γενέτειράς του) και προέστη του Ιερού Μνημοσύνου του αοιδίμου Προκατόχου του, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί και στον εορτάζοντα Διάκονο π. Νεόφυτο Χασάν.
Ως εκ περισσού αναφέρεται ότι μετά την Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος μετέβη στον Τάφο του λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα, στο Φρούριο του Καράμπαμπα της Χαλκίδος, όπου και του έψαλλε Τρισάγιο, με αφορμή την κατ' αυτή την ημέρα κοίμησή του (21-1-1984).  
Τους άλλους δύο Ποιμενάρχες Της, Γρηγόριο Πλειαθό και Χρυσόστομο Βέργη, η Τοπική Εκκλησία θα μνημονεύσει τον μεν πρώτο την ερχομένη Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στον Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής του Ορφανοτροφείου Χαλκίδος, πλησίον του Οποίου ευρίσκεται και ο Τάφος του, με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο, τον δε Χρυσόστομο Βέργη, με Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Μνημόσυνο την ερχομένη Κυριακή 27 Ιανουαρίου στον Άγιο Σπυρίδωνα Χαλκίδος.