Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Γιάννης Σιαγιάννης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ RDF KAI TO ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ


Η αδειοδότηση λειτουργίας αόριστης διάρκειας με στερεά υπολείμματα ανακύκλωσης (RDF) στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ στο Μυλάκι Αλιβερίου συνιστά μια απαράδεκτη παρέμβαση (μνημονιακων χαρακτηριστικών) πολιτικής πρακτικής που επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην ήδη επιβαρυμένη ‘’πολύπαθη περιβαλλοντικά περιοχή του Αλιβερίου’’.
Ο χρόνος μάλιστα που επελέγη η απόφαση για την αδειοδότηση (εν μέσω των διαπραγματεύσεων των εργαζομένων των τσιμέντων Χαλκίδας και υποτίθεται Θεσμικών αιρετών φορέων, με τη LAFARGE) καταδεικνύει τους πολιτικούς χειρισμούς, που οριοθετούν και το ουσιαστικό περιεχόμενο της απόφασης. Δηλαδή ότι σε .....
συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που οι αντιστάσεις της κοινωνίας λογω των σκληρών περιοριστικών πολιτικών και του αγώνα της καθημερινής επιβίωσης είναι μειωμένες, να μπορεί κάθε μορφής εξουσία Δημοτική, Περιφερειακή και Κυβερνητική να ‘’νομοθετεί’’ και να ‘’περνά’’ της πιο σκληρές και οδυνηρές αποφάσεις.
Είμαστε όμως βέβαιοι ότι τα αποθέματα αντίστασης της τοπικής κοινωνίας είναι αστείρευτα.
Ειδικά όταν διακυβεύεται η περιβαλλοντική προστασία της περιοχής και οι αναπτυξιακά βιώσιμες επιλογές της.
Ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου με τη σειρά του, έχει τεράστιες ευθύνες γι’αυτή την εξέλιξη.
Δεν είναι απλά η χορήγηση των απαραίτητων οικοδομικών αδειών της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου προς τη LAFARGE και η τακτική της ανεκτικότητας και της ανοχής.
Είναι η (εδώ και πάνω από δυο χρόνια) ουσιαστική ‘’αφωνία του,σ’αυτά που διαδραματίζονται, κάτι που είναι πρωτοφανές για Δήμο στα Διοικητικά όρια του οποίου αδειοδοτειται τέτοιας τέτοιας μορφής δραστηριότητα.
Είναι πράγματι πρωτάκουστη αυτή η «παράδοση» σε επιχειρηματικά σχέδια ερήμην της κοινωνίας και των φορέων της.
Μέσα σ’αυτά τα πλαίσια το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κυμης-Αλιβεριου οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Καλούμε το Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου να προβεί στην άμεση σύγκληση του.

Για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε γι’αυτα που αποφασίζονται για τη περιοχή μας.