Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΕΛΜΕ Εύβοιας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Νομού Ευβοίας διαμαρτυρόμαστε έντονα για την αλλαγή των περιοχών μετάθεσης, η οποία έγινε αιφνιδιαστικά και χωρίς να ληφθεί καθόλου υπόψη η γεωγραφική ιδιαιτερότητα του νομού μας, ο οποίος εκτείνεται σε μια απόσταση 300 χιλιομέτρων στο βόρειο-νότιο άξονα του και περιλαμβάνει ένα ακόμη νησί, τη Σκύρο με πολύ προβληματική σύνδεση με τον κύριο κορμό του. Η συρρίκνωση των περιοχών από τέσσερις σε δυο, θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στην ήδη επιβαρημένη ζωή και καθημερινότητα των εκπαιδευτικών, η οποία χειμάζεται από τις....
μνημονιακές πολιτικές της τρ(ο)ικομματικής κυβέρνησης. Με ένα ήδη συρρικνωμένο μισθό πολλοί συνάδελφοί μας θα αναγκαστούν να διανύουν ένα εξαιρετικά προβληματικό οδικό δίκτυο, σε ένα νομό με δύσκολες καιρικές συνθήκες. Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να ζητά από τους λειτουργούς της να χρηματοδοτούν οι ίδιοι με το απισχνασμένο εισόδημά τους την εκπαίδευση των παιδιών των απομακρυσμένων περιοχών, κάτι που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας.
Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στη ρύθμιση του μεσοπρόθεσμου που δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης των εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα, με μια απλή υπουργική απόφαση, αλλά και στο νόμο 3848/2010 που θέσπισε για πρώτη φορά τη δυνατότητα διάθεσης υπεράριθμων εκπαιδευτικών αρχικά σε όλη την περιφέρεια και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Αποτελεί δε συνέχεια της απόφασης για συγχωνεύσεις σχολείων, συμπτύξεις τμημάτων, την επερχόμενη αύξηση ωραρίου, τις καταργήσεις μαθημάτων με το «νέο σχολείο», την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, το μηδενισμό των προσλήψεων. Με αυτό τον τρόπο μεθοδεύεται από την ηγεσία του Υπουργείου η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, τα οποία ξεπερνούν τα 1600, μετά και τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις.
Με την απόφαση αυτή, οι 400 περίπου συνάδελφοι που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ αλλά όχι μόνο αυτοί, θα αναγκαστούν να ξεχάσουν την ιδέα της μόνιμης κατοικίας και της δημιουργίας ή επαρκούς επίβλεψης της οικογένειάς τους αφού ή θα σπαταλούν ατέλειωτες ώρες μετακινούμενοι απ’ άκρον σ’ άκρο του νομού, διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή, ή θα αναγκάζονται να μετακομίζουν κάθε χρόνο ως σύγχρονοι νομάδες-γυρολόγοι.
Ζητάμε την άμεση απόσυρση της ρύθμισης αυτής, την επαναφορά των περιοχών μετάθεσης με τη δημιουργία μιας πέμπτης για την περιοχή της Σκύρου, ώστε να συνεχίσουν οι εκπαιδευτικοί να παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό έργο στα πλαίσια μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.
ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ