Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Κακό κλίμα στην Κουμουνδούρου

Νευρικότητα προκαλεί στο ΣΥΡΙΖΑ η δημόσια διαφωνία των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος Π.Λαφαζάνη και Δ.Παπαδημούλη, με αφορμή τον τρόπο ψηφοφορίας του κόμματος για την επίμαχη τροπολογία στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καθώς φανερώνει την ένταση που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική γραμμή και τη στρατηγική του κόμματος.
Το κακό κλίμα στην Κουμουνδούρου επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά και τη νέα διαφοροποίηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Κοντονή στην ....

Προκαταρκτική Επιτροπή για την περικοπή των ταξιδιών του Γ. Παπανδρέου που ζητούσαν τα άλλα δύο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Θοδωρής Δρίτσας.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Τα Νέα, αν και η Κουμουνδούρου επιχείρησε να υποβαθμίσει και να μη δώσει διαστάσεις στη διπλή διαφοροποίηση του βουλευτή Ζακύνθου, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κεντρική γραμμή για τα ζητήματα αυτά», η εύφλεκτη ατμόσφαιρα μεταξύ των κορυφαίων στελεχών, γνωστών για τις εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις τους, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Παπαδημούλη έφερε στο φως τον υψηλό βαθμό βρασμού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Το εσωκομματικό μπρα ντε φερ, μετά τις προειδοποιητικές βολές της κάθε πλευράς, αναμένεται να συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα, Πέμπτη, θα ολοκληρωθεί το εισηγητικό κείμενο της Γραμματείας. Στην ΚΕ τα μεγάλα θέματα μεταξύ πλειοψηφίας - μειοψηφίας αναμένεται να είναι το θέμα των συμμαχιών, η θέση για το ευρώ, το μέλλον των συνιστωσών και γενικότερα η στρατηγική του κόμματος.


Τι έγινε στη Βουλή

Το επεισόδιο μεταξύ των δύο κορυφαίων στελεχών ξεκίνησε όταν στην αρχή της συνεδρίασης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε ότι το αίτημα για ψηφοφορία του κόμματός του αφορά μόνο ένα άρθρο, ενώ λίγο αργότερα ο κ. Παπαδημούλης διευκρίνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα συμμετέχει στην ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου -κάτι που είχε δηλώσει εξαρχής και ο κ. Τραγάκης επικαλούμενος και τις επιστολικές ψήφους που είχαν ήδη φτάσει στο προεδρείο, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τους ΑΝΕΛ, και αναφέρονταν ρητά σε «ψήφο στο σύνολο».
Και αυτό διότι είχε προϋπάρξει σχετική συνεννόηση του προεδρείου με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Παπαδημούλη. Λίγο αργότερα ωστόσο, όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε να διαβάζει τον κατάλογο των ονομάτων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραφαν το αίτημα, υπήρξαν νέες ενστάσεις από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «δεν συμφωνήσαμε σε αυτή τη διαδικασία» και «δεν άλλαξε το αίτημά μας», με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να επιμένει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά μόνο το επίμαχο άρθρο και να κατηγορεί το προεδρείο ότι «μετατρέπει την ψηφοφορία στο σύνολο».
Η «ασυμφωνία» μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής στην απόφαση να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία της διαπίστωσης της πλειοψηφίας. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει νέο αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου, τότε δεν υπάρχει και λόγος για να γίνει. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και η συνεδρίαση έληξε», είπε ο κ. Τραγάκης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.