Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στην ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ

Παπακωνσταντίνου: Δικαίωμα συμμετοχής σε όλους!
(Συνέντευξη: Δημήτρης Θεοδώρου)

Είναι το θέμα που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τον κόσμο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου σε Αθήνα, Πειραιά και όχι μόνο! Είναι το ζήτημα για το οποίο έχουν ξεσηκωθεί οι παράγοντες μερικών από των πιο ισχυρών σωματείων της Αττικής, όπως είναι ο Εθνικός, η Δόξα Βύρωνα και ο Χαραυγιακός. Η απόφαση της ΕΠΟ να 'τσουβαλιάσει' στον ίδιο όμιλο των μπαράζ ανόδου τις πρωταθλήτριες των Ενώσεων Αθηνών και Πειραιά δεν έχει ξεχαστεί στις τάξεις των συλλόγων και... ούτε πρόκειται! Η δυσφορία είναι έντονη για τη διοίκηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η οποία κατηγορείται πως πήρε μία ακραία απόφαση που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Η εφημερίδα 'ΩΡΑ των σπορ' επικοινώνησε με τον Γιάννη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δεν αρνήθηκε να εκθέσει το ακριβές σκεπτικό αυτής της απόφασης, η...

οποία έχει ως κεντρικό της σύνθημα το ''δικαίωμα για συμμετοχή στη Γ' Εθνική σε όλους''.
Αρχικά, ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ αναφέρθηκε στην ουσία του... πράγματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: ''Η απόφαση της διοίκησης ήταν να υπάρξει αναδιάρθρωση των κατηγοριών, στην οποία όλοι συνηγόρησαν. Μέσα σε αυτή την εξέλιξη, οφείλαμε και θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στις ομάδες όλης της ελληνικής επικράτειας για συμμετοχή στη νέα κατηγορία. Κύριο μέλημά μας είναι να δοθεί ευκαιρία για εκπροσώπηση σε όλες τις περιοχές της χώρας''. Αναφορικά με τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν, επισήμανε: ''Ηδη σχηματίζονται δύο όμιλοι που αποτελούνται από ομάδες της Αθήνας και του Πειραιά! Δηλαδή, τι έπρεπε να κάνουμε; Να δημιουργήσουμε ένα πρωτάθλημα μόνο με ομάδες της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης; Έχουμε πει από την αρχή ότι αναλάβαμε για να κάνουμε κάποια πράγματα και όχι για να κάνουμε απλή διαχείριση''.

''Οι ομάδες πρέπει να κάνουν υπομονή''
Με το... στρίμωγμα των δύο μεγάλων Ενώσεων σε έναν όμιλο, πλήττονται βάναυσα σωματεία που έχουν επενδύσει αρκετά σε χρόνο και χρήμα, με στόχο -φυσικά- την άνοδο τη Γ' Εθνική. Ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου έδειξε να κατανοεί τον προβληματισμό των ανθρώπων που υπηρετούν τις ομάδες αυτές, τονίζοντας ενδεικτικά: ''Η περίοδος που διανύουμε είναι μεταβατική και θα οδηγήσει στην πλήρη μορφή που θα έχει το ποδόσφαιρο σε πανελλαδικό επίπεδο μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης. Αυτά τα δύο χρόνια θα ανέβει από καθέναν από τους 14 ομίλους μόνο μία πρωταθλήτρια. Μετά θα καθιερωθεί η άνοδος δύο σωματείων από κάθε όμιλο. Οι ομάδες πρέπει να κάνουν υπομονή''!

''Πετάει... κορώνες ο κ. Μπρατσόλης''
Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Εύβοιας εμφανίστηκε ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στον Στέλιο Μπρατσόλη τόσο για την πρόταση που είχε καταθέσει όσο και για την εν γένει στάση του στην υπόθεση. ''Θεωρώ ότι όλες οι διοικήσεις των Ενώσεων οφείλουν να φερθούν υπεύθυνα, μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα. Ο κ. Μπρατσόλης έχει εκλογές σύντομα στον Πειραιά, όμως δεν μπορεί από τη μία να υπερασπίζεται το πλάνο της αναδιάρθρωσης και από την άλλη να πετάει προεκλογικές... κορώνες''.

''Το πλάνο υπερψηφίστηκε''
Αρκετοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν τόσο τον ίδιο, όσο και τους Γιώργο Σαρρή, Μιχάλη Τζανόπουλο, πως προέβησαν σε αυτή την ενέργεια για να εξυπηρετήσουν τις ομάδες των Ενώσεών τους. Ο ίδιος ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου απάντησε σχετικά: ''Η συγκεκριμένη πρόταση υπερψηφίστηκε κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Παρασκευής, με ψήφους 20-1. Δεν το ψήφισαν μόνο ο Σαρρής, ο Παπακωνσταντίνου και ο Τζανόπουλος! Το ψήφισαν 20 άνθρωποι, εκτός από έναν! Ολοι αυτοί ήθελαν να εξυπηρετήσουν εμάς και τις Ενώσεις μας; Αλλωστε, όποιος δει τους περσινούς ομίλους, θα διαπιστώσει ότι είναι ακριβώς οι ίδιοι, με εξαίρεση την περίπτωση των ομάδων της Μακεδονίας''.

''Δεν έχουν θέση όσοι προάγουν τη βία''
Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τυχόν κρούσματα βίας στις αναμετρήσεις του 9ου ομίλου των μπαράζ, ενθυμούμενοι και τα -πρωτοφανούς έκτασης- επεισόδια που είχαν λάβει χώρα κατά τη διαδικασία της περσινής χρονιάς, ανάμεσα στην Πεύκη και τον Περαμαϊκό. Μάλιστα, ορισμένοι χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα εκείνα τα περιστατικά για να ενισχύσουν την άποψη πως η ΕΠΟ έπρεπε να αποφύγει τη συνύπαρξη των ομάδων της Αθήνας και του Πειραιά. Σχετικά με αυτή την αντίληψη, ο στενός συνεργάτης του Γιώργου Σαρρή σχολίασε: ''Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε μία απόφαση με βάση το αν θα δημιουργηθούν επεισόδια ή όχι! Ομάδες που προκαλούν βία, δεν έχουν θέση όχι μόνο στη Γ' Εθνική, ούτε στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αυτοί που προάγουν τη βία, πρέπει να εκλείψουν από τον χώρο του ποδοσφαίρου''.

''Κάναμε λάθος με τα Επτάνησα''
Στον επίλογό του, ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε πως το λάθος με τον καταρτισμό των ομίλων για τα μπαράζ ανόδου έγινε... αλλού! ''Δεν έπρεπε να τοποθετήσουμε τις ομάδες των Επτανήσων σε ομίλους μαζί με Ενώσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουν κάτι. Την ερχόμενη χρονιά θα προχωρήσουμε σε αλλαγή, εντάσσοντας τα νησιά του Ιονίου σε έναν όμιλο, για να υπάρξει και από εκεί εκπροσώπηση''.