Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Τσιμεντοβιομηχανία LAFARGE (ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ) ανακοίνωσε στις 26/3 τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η πολυεθνική στα δικαιώματα των εργαζομένων και αποβλέπει στην αύξηση της κερδοφορίας της, όπως άλλωστε και η ίδια δηλώνει. Την ίδια στιγμή στις άλλες παραγωγικές μονάδες ζητάει μειώσεις.
Τα σχέδια της πολυεθνικής μπορούν και πρέπει να ανατραπούν.
Ο μοναδικός τρόπος για να γίνει κατορθωτό κάτι τέτοιο είναι να ανατρέψεις τους σχεδιασμούς τους στην πράξη. Τα σχέδια για αύξηση της κερδοφορίας να καταλήξουν σε αύξηση της χασούρας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του στόχου είναι η ....
μαζικοποίηση και κλιμάκωση του αγώνα πρώτα και κύρια στον όμιλο και κατ’ επέκταση στον κλάδο, σε ολόκληρη την εργατική τάξη.
Είναι γνωστό ότι στο κοντινό παρελθόν αυτή η συμπαράσταση δεν εκφράστηκε από τις πλειοψηφίες των διοικήσεων των άλλων σωματείων στο Βόλο και στο Μηλάκι και αυτό είναι κάτι που το έχει πάρει υπόψη της η LAFARGE!!! Όμως πρέπει και εμείς να πάρουμε υπόψη μας ότι περισσότεροι σήμερα απ’ ότι χθες κατανοούν ότι ατομική λύση δεν υπάρχει. Τέτοιοι εργαζόμενοι είναι σίγουρο ότι βρίσκονται και στο εργοστάσιο στο Αλιβέρι και στο εργοστάσιο στο Βόλο. Είναι ανάγκη ο άμεσος συντονισμός στον όμιλο και στο κάτω – κάτω αν δεν ανταποκριθούν οι πλειοψηφίες στις Διοικήσεις των σωματείων, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κρατήσουν την ίδια στάση και οι εργαζόμενοι.
Εκεί είναι αναγκαίο να προσανατολιστεί ο αγώνας, άλλωστε αυτή η μάχη δεν είναι μόνο για να μη χάσουν τη δουλειά τους οι Τσιμεντάδες της Χαλκίδας. Η παραγωγική διαδικασία με σκοπό το κέρδος έχει σαν αποτέλεσμα τη στιγμή που χρειάζονται νοσοκομεία, σχολεία, αντιπλημμυρικά – αντισεισμικά έργα, οδικό δίκτυο που δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Εύβοια, την ίδια στιγμή να καταγράφεται πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας
70 - 80% και απόφαση για κλείσιμο του Τσιμεντάδικου. Σε όλη την παραγωγική διαδικασία τα ίδια γίνονται. Ανά πάσα ώρα και στιγμή ο κάθε εργαζόμενος κινδυνεύει να γίνει άνεργος, να βρεθεί στην ίδια θέση, αν αυτό απαιτεί η αύξηση της κερδοφορίας. Οι εργαζόμενοι μόνο ενωμένοι απέναντι σε τους σχεδιασμούς μπορούμε να δώσουμε λύσεις και για την άμεση βελτίωση της ζωής μας και την οριστική απαλλαγή από τους εκμεταλλευτές μας.
Συνάδελφοι Τσιμεντάδες ένας αγώνας με τέτοιο περιεχόμενο έχει μεγάλη δυναμική. Το ΠΑΜΕ θα διατάξει ότι δυνάμεις διαθέτει για τη μαζικοποίηση και κλιμάκωση. Ήδη στον Βόλο η ΔΑΣ (παράταξη που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Στην Γενική Συνέλευση στην ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι ο εκλεγμένος με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότεινε συντονισμό της δράσης στον όμιλο. Καλούμε τις διοικήσεις των σωματείων σε Αλιβέρι και Βόλο, τις πλειοψηφίες στα αντίστοιχα ΕΚ και Ομοσπονδίες να αναλογιστούν την ευθύνη που πρέπει να σηκώσουν. Εδώ απαιτείται σκληρός ταξικός αγώνας που να οργανωθεί μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις με το παραπάνω περιεχόμενο. Για να σπάσει οποιαδήποτε αυταπάτη ότι εργάτες και αφεντικά μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, ότι δεν είναι μπόρα που θα περάσει, ότι όλοι έχουμε συμφέρον να μην κλείσει το Τσιμεντάδικο.
Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούμε το ΔΣ σε άμεση συνεδρίαση με πρόγραμμα κλιμάκωσης του αγώνα ως εξής: Συνέλευση αντιπροσώπων το Σάββατο 6/4 για να συζητηθεί το παραπάνω περιεχόμενο και προκήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Τετάρτη 10/4, ως πρώτη απάντηση.
Ένας τέτοιος αγώνας μπορεί να αποτελέσει παρακαταθήκη για την Εργατική Τάξη. Να αποδείξει ότι η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να φέρει τα πάνω – κάτω, να ηγηθεί στην οργάνωση μιας άλλη κοινωνίας που τα εργοστάσια δεν θα ανοίγουν και θα κλείνουν ανάλογα με τις ορέξεις του καπιταλιστή, αλλά η παραγωγή θα εντάσσεται σε κεντρικό, πανεθνικό σχεδιασμό με βάση της λαϊκές ανάγκες, χωρίς ανεργία.
ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ
ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙΣ