Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ
ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ-ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
            Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 και ώρα 18.00 στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, έλαβε χώρα η καθιερωμένη από πολλών ετών Μουσική Εκδήλωση της Χορωδίας – Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, σε συνεργασία με το τμήμα «Μουσικής Παιδείας» της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, αφιερωμένη στο γεγονός της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.
Στην Εκδήλωση παρουσιάσθηκαν γνωστές μελωδίες Ελλήνων συνθετών, τραγούδια από τη Δημοτική μουσική μας παράδοση και χορευτικό πρόγραμμα παραδοσιακών χορών, το οποίο ιδιαιτέρως εντυπωσίασε όλους τους παρευρεθέντες στην Εκδήλωση.
Επίκαιρα και εξαιρετικά μίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος αναφέρθηκε στην ....σημασία και την αξία του.... τιτάνιου αγώνα των Ελλήνων Αγωνιστών του ’21. Παράλληλα θεώρησε ως επιβεβλημένη την επανατοποθετησή μας απέναντι στο πνεύμα των Ηρώων του Γένους μας και τόνισε ότι ουσιαστική τιμή των Ηρώων συνιστά ο ενστερνισμός του νοήματος της θυσίας τους, η οποία είχε ως κύριους μοχλούς την πίστη τους στο Θεό και την αγάπη τους στην Πατρίδα.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους συντελεστικούς παράγοντες της Εκδήλωσης, τον ομιλητή π. Τιμόθεο, τον Μαέστρο κ. Παύλο Κουρμπέτη και τα αδέλφια του μουσικούς Κωνσταντίνο, Βασιλική και Αλεξάνδρα, την υπεύθυνο του Παιδικού Τμήματος και του Τμήματος εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών κ. Άννα Ροδά, τη Γενική Υπεύθυνο της Χορωδίας - Ορχήστρας κ. Μαγδαληνή Αργυράκη, Καθηγήτρια – Θεολόγο και τη βοηθό της πρεσβυτέρα κ. Χρυσούλα Καλαφἀτη και τα 200 περίπου παιδιά πού συμμετέχουν σ’ αυτήν.
 
ΕΛΗΞΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Με εξαιρετική επιτυχία έληξαν τα μαθήματα της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, η οποία λειτούργησε για  όγδοη συνεχή χρονιά, με φετινό γενικό θέμα «ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» και ολοκλήρωσε τον κύκλο των διαλέξεων του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013, την Δευτέρα 1 Απριλίου 2013.
Η Σχολή Γονέων δημιουργήθηκε το 2005 με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου και στο πλαίσιο της φετινής λειτουργίας της πραγματοποιήθηκαν σημαντικές διαλέξεις με την παρουσία πολυπληθών ακροατηρίων. Επιφανείς Κληρικοί και διακεκριμένοι επιστήμονες παρουσίασαν πολύ σημαντικά θέματα στα μέλη της, σε τρεις κύκλους, έκαστος τεσσάρων διαλέξεων, οι οποίοι κινήθηκαν στα εξής αντίστοιχα θέματα: «Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ», «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ» και «Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΑΓΑΠΗΣ».
Ομιλητές στη Σχολή, με σειρά παρουσίας ήταν η οι:κ. Ελένη Μπεκιάρη - ειδικευόμενη Ψυχίατρος και συνεργάτιδα της Μ.Κ.Ο. ΚΛΙΜΑΚΑ, κ. Αναστάσιος Χαρμαντάς - Σχολικός και Οικογενειακός Σύμβουλος, κ. Χαρά Σπηλιοπούλου - Ιατροδικαστής και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευδοκία Μπεκριδάκη - Κοινωνική Λειτουργός και Ψυχοθεραπεύτρια, Πρεσβ. Αβραάμ Αποστολίδης – Ψυχολόγος και Θεολόγος, Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης - Δρ. Θεολογίας, Αρχιμ. Χρυσόστομος Χρυσόπουλος - Θεολόγος, κ. Αλέξανδρος Καρυώτογλου - Δρ. Θεολογίας, Αρχιμ. Ανδρέας Κονάνος - Θεολόγος, κ. Βαρβάρα Μεταλληνού - Θεολόγος, κ. Ματίνα Βαρκάδου–Κουβαρά - Παιδαγωγός και Θεολόγος και κ. Αναστασία Πρωτογήρου - Πρωτοδίκης Δ.Δ. και Θεολόγος.
Στην τελετή Λήξης της Σχολής, ο υπεύθυνος λειτουργίας της Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης – Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος,  ευχαρίστησε όλους τους συντελεστικούς παράγοντες λειτουργίας της Σχολής, ενώ τον κύκλο των φετινών διαλέξεων έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην κρίση που διέρχεται ο ιερός θεσμός της Οικογένειας, ζητώντας τη βοήθεια όλων, Κληρικών και λαϊκών, για την ενίσχυση και στήριξή του.
 Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος απένειμε και τις βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους παρακολούθησαν ανελλιπώς τις διαλέξεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον φιλόξενο χώρο της οδού Μεσσαπίων 10, τον οποίο πρόθυμα παραχώρησε και γι’  αυτό τον σκοπό η οικογένεια του κ. Άγγελου Πνευματικού.
Η Τοπική μας Εκκλησία ευχαριστεί θερμά όλους τους ομιλητές για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην ποιμαντική διακονία της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Η πρόθυμη ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση του Επισκόπου και η ποιότητα των εισηγήσεων που παρουσίασαν καταξιώνουν την επιστημονική και ανθρώπινη υπόστασή τους, αλλά και τη συνολική συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.
Ευχαριστούμε θερμά τους ευλαβεστάτους Ιερείς μας, οι οποίοι και αυτό το έργο της Τοπικής Εκκλησίας με προθυμία και ιεραποστολικό ζήλο το ενίσχυσαν παντοιοτρόπως.
Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τους διευθυντές και τους δημοσιογράφους των Τοπικών μέσων επικοινωνίας (εφημερίδων, ραδιοφωνικών σταθμών και διαδικτυακών μέσων), οι οποίοι προέβαλαν και ανέδειξαν το έργο της Σχολής Γονέων, όπως κάνουν και σε κάθε εκδήλωση και δραστηριότητα της Τοπικής μας Εκκλησίας, συμβάλλοντας με τον μοναδικό τους τρόπο στην επιτυχία του θεσμού.
Η Σχολή Γονέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως για άλλη μια χρονιά ήταν μια στοργική και θεολογική εστία, που θέρμανε τις ψυχές όσων την εμπιστεύθηκαν και κατέφυγαν σε αυτήν για να ενημερωθούν και να υποστηριχθούν εκκλησιαστικά στο δύσκολο έργο της συζυγίας και της γονεϊκότητας. 
 
Γ΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ - ΟΜΙΛΙΑ
Την ερχόμενη Κυριακή 7 Απριλίου 2013 και ώρα 6.00 μ.μ. θα λάβει χώρα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος ο Γ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, στον οποίον θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο ο ΠανοσιολογιώτατοςΑρχιμανδρίτης π. Ιουστίνος Μπάρδακας – Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Φλωρίνης, με θέμα: «ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ: ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΓΑΠΗΜΕΝΟ».
 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επιθυμεί και δημοσίως να εκφράσει τις ευχαριστίες του αλλά και όλων των συνεργατών του, Κληρικών και λαϊκών, στο φιλανθρωπικό έργο της Τοπικής Εκκλησίας, ιδιαιτέρως αυτό που επιτελείται μέσα από την Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων της Χαλκίδος και το Κοινωνικό Φαρμακείο και Ιατρείο Χαλκίδος, στο Αεικίνητο Θέατρο Ευρίπου, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κανήθου και το Εργατικό Κέντρο, οι οποίοι ανέβασαν το θεατρικό έργο ΓΑΜΗΛΙΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ του Άγγελου Τερζάκη σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ράνιας Νταλαχάνη – Βαλέρη σε δύο παραστάσεις, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013, αφιλοκερδώς, με προσφορά τροφίμων ή φαρμάκων για τις ανάγκες των δύο αυτών Ιδρυμάτων της Τοπικής Εκκλησίας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Διάκονό του π. Νεκτάριο Ευγενικό, προσήλθε κι εκείνος το Σάββατο στην παράσταση, για να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της παράστασης για την τόσο σημαντική αυτή προσφορά τους, όπως και τους θεατές του έργου, οι οποίοι και με την προσφορά τους αυτή, αποδεικνύουν ότι ο λαός μας, παρά τις δυσκολίες του, παραμένει ουσιαστικά φιλότιμος προς τους ενδεείς και έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας, συμμετέχοντας στο φιλανθρωπικό έργο της Τοπικής Εκκλησίας, το οποίο διεξάγεται μέσα από την Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων, τα εκκλησιαστικά συσσίτια, τα εκκλησιαστικά Ιδρύματα και τα Κοινωνικά Φαρμακεία και Ιατρεία και τις άλλες φιλανθρωπικές δραστηριότητες που έχει υπό την σκέπη της η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος.
 
 
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ