Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Έρευνα για ύποπτες συναλλαγές γαλακτοβιομηχανίας με σούπερ μάρκετ

Ύποπτες συμφωνίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με στόχο την προώθηση και προβολή προϊόντων, καταλογίζει το ΣΔΟΕ σε εκπροσώπους γαλακτοβιομηχανίας, που εδρεύει στη Βόρεια Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, έρευνα του Σώματος αποκάλυψε ότι εκδόθηκαν συνολικά 1.053 εικονικά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, συνολικού ύψους 27,66 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φέρεται ότι εκδόθηκαν κατά το διάστημα 2004 - 2009 από έξι ....

αλυσίδες σούπερ μάρκετ και αφορούσαν συμφωνίες προώθησης και προβολής προϊόντων της γαλακτοβιομηχανίας.
Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, που διενήργησε την έρευνα ύστερα από καταγγελίες, τα παραπάνω τιμολόγια αποτελούσαν «παρεχόμενες εκπτώσεις» προς τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Η υπόθεση απασχολεί την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης Πρωτοδικών, η οποία διά του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Λάμπρου Τσόγκα, παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σε Πταισματοδίκη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της έκδοσης και αποδοχής ψευδών φορολογικών στοιχείων.

Όπως σημειώνεται στο πόρισμα, «η ζημία του Δημοσίου από την παραπάνω πρακτική - μηχανισμό, είναι η μη εμφάνιση του πραγματικού κόστους αγοράς των προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ και τελικώς η χειραγώγηση των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα».

Ήδη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας έχουν κληθεί να δώσουν ανωμοτί κατάθεση, ως ύποπτοι τέλεσης παράνομων πράξεων. Παράλληλα, η έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να επεκταθεί στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και σε άλλες εμπλεκόμενες γαλακτοβιομηχανίες.