Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Συμφωνία για στενή συνεργασία των Δήμων Χαλκιδέων και Κερκυραίων

Την πολιτική βούληση για στενή συνεργασία των Δήμων Χαλκιδέων και Κερκυραίων σε όλους τους τομείς εξέφρασαν οι δήμαρχοι Θανάσης Ζεμπίλης και Γιάννης Τρεπεκλής, στη συνάντησή τους στη Χαλκίδα, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.
Ο Δήμαρχος Κερκυραίων βρέθηκε στη Χαλκίδα συνοδεύοντας εκδρομείς ΚΑΠΗ της πόλης του. Δραττόμενος της ευκαιρίας να επισκεφθεί τον πατρογονικό τόπο του, αφού ....
έχει γεννηθεί στο Βασιλικό (συγκεκριμένα στον οικισμό Μιτάδες στις εκβολές του Λήλαντα) από φτωχή αγροτική οικογένεια και διέμενε στην περιοχή στα μαθητικά χρόνια του.
Πέραν της καταγωγής του Δημάρχου Κερκυραίων, ένα ακόμη στοιχείο –διαρκές αυτό- της σχέσης των δύο τόπων είναι η καταγραφή της Ιστορίας: «…Η πρώτη βεβαιωμένη εγκατάσταση αποίκων στην Κέρκυρα ήταν αυτή των Ευβοέων, το 775-750 π.Χ. Οι Ευβοείς εκδιώχθηκαν κατά την περίοδο του Β΄Αποικισμού, το 733 π. Χ., από τους Κορινθίους. Όταν κατά το τέλος του 6ου αι. π.Χ. η Κέρκυρα απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Κόρινθο, ίδρυσε δικό της νομισματοκοπείο και έκοψε δικά της νομίσματα. Ο τύπος των πρώιμων Κερκυραϊκών νομισμάτων φέρει στην κυρία όψη μια αγελάδα που θηλάζει ένα μοσχάρι, αντιγράφοντας τα Ευβοϊκά νομίσματα, ως κατάλοιπο της πρώτης αποίκησης της πόλης από τους Ευβοείς…»

Μια καταγραφή των σχέσεων στη αρχαϊκή εποχή, μια μορφή τρόπον τινά μακρινής συγγένειας που μπορεί να ζωντανέψει με την κατά κάθε δυνατό τρόπο καλλιέργεια των μεταξύ τους σχέσεων και συνεργειών.
Προσφέροντας τη δυνατότητα ουσιαστικής αλληλογνωριμίας και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ανταλλαγή τουριστικών, πολιτιστικών και εμπορικών δραστηριοτήτων.
Αλλά και συνεκτίμησης εμπειριών σε ομοειδή ζητήματα που απασχολούν τους δύο τόπους, οι οποίοι έχουν ως κοινά στοιχεία τον νησιωτικό χαρακτήρα, την πολιτιστική διαδρομή τους, τον προσανατολισμό στις υπηρεσίες και τις δομές των μητροπολιτικών δήμων.

Μια σχέση με πολλαπλάσιαστικά οφέλη και για τους δύο τόπους, όπως προδιαγράφηκε από τους δύο Δημάρχους, οι οποίοι επιθυμούν οι δύο τόποι να συμπορευθούν και σήμερα, μέσω των σύγχρονων τρόπων επικοινωνίας, επανασυνδέοντας το νήμα της αέναης κινητικότητας των Ελλήνων.

.