Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

«ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου»

Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

 ΑΙΤΗΣΗ
Σας προσκαλούμε όπως στη πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμπεριλάβατε ως θέμα συζήτησης και το: «Σχετικά με την κατάργηση της μεταβατικής έδρας των Μονομελών Πλημμελειοδικείων».
Ακολουθεί η ΕΙΣΗΓΗΣΗ για την συζήτηση του θέματος «Σχετικά με την κατάργηση της μεταβατικής έδρας των
Μονομελών Πλημμελειοδικείων»
 Στη περιφέρεια του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου λειτουργούν τα Ειρηνοδικεία Αλιβερίου και Κύμης.
Στα Δικαστήρια αυτά, εκτός από τις υποθέσεις αρμοδιότητας τους, εκδικάζονται ποινικές υποθέσεις αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, υποθέσεις που έρχεται και .....

τις δικάζει πλημμελειοδίκης από την Χαλκίδα.
Στη Κύμη, η μεταβατική έδρα, συνεδριάζει 5-6 φορές τον χρόνο και στο Αλιβέρι 8-9 φορές τον χρόνο, με εγγεγραμμένες υποθέσεις στο πινάκιο περίπου 50 κάθε φορά.
Με την υποδοχή των υποθέσεων αυτών, αφενός διασφαλίζεται περισσότερο η συνέχεια της λειτουργίας των Ειρηνοδικείων και επέκταση οι θέσεις εργασίας του προσωπικού τους και αφετέρου εξυπηρετούνται οι δημότες, αφού δικάζονται πολύ κοντά στους τόπους κατοικίας τους και αποφεύγουν την ταλαιπωρία των μετακινήσεων.
 Τον περασμένο Ιούλιο ψηφίστηκε ο Νόμος 4274/2014, στο άρθρο 38 του οποίου προβλέπεται ότι«1. Οι μεταβατικές έδρες των ειρηνοδικείων και πταισματοδικείων των περιφερειών των πρωτοδικείων, καθώς και των μονομελών και των πολυμελών πρωτοδικείων και των πλημμελειοδικείων των περιφερειών των εφετείων της χώρας καταργούνται, εκτός από αυτά που λειτουργούν σε νησιά ευρισκόμενα εκτός της έδρας του δικαστηρίου.
 2. Πολιτικές και ποινικές υποθέσεις αρμοδιότητας των δικαστηρίων που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, οι οποίες εκκρεμούν προς εκδίκαση στις καταργούμενες μεταβατικές έδρες και για τις οποίες δεν έχει οριστεί δικάσιμος μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εκδικάζονται στην έδρα των ανωτέρω
δικαστηρίων.»
 Με τη διάταξη αυτή τα Ειρηνοδικεία, από το 2016, θα σταματήσουν να λειτουργούν ως μεταβατικά ποινικά δικαστήρια και επομένως οι δημότες μας θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Χαλκίδα για να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους. Να μεταβαίνουν μάλιστα όχι μία, αλλά περισσότερες φορές, αφού τα δικαστήρια ως γνωστόν δεν εξαντλούν τις υποθέσεις του πινακίου στο ωράριο.
Ταυτόχρονα είναι εμφανής η «σαλαμποίηση» της ύλης των Δικαστηρίων και η προοπτική συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας των υπαλλήλων.Ήδη, υποθέσεις που δεν είχαν προσδιοριστεί να δικαστούν στις υπάρχουσες δικασίμους στα Ειρηνοδικεία, εισάγονται προς συζήτηση στα δικαστήρια της Χαλκίδας,
Πρόκειται ασφαλώς για μία άδικη μεταχείριση των δημοτών, που θίγει υπέρμετρα τους δημότες μας, αφού τους επιβαρύνει με σημαντικά έξοδα και απώλεια χρόνου μετακίνησης στα δικαστήρια της Χαλκίδας.
Το ίδιο πρόβλημα έχουν και οι δημότες των Δήμων Καρύστου και Ιστιαίας, στις έδρες των οποίων επίσης λειτουργούν Ειρηνοδικεία. 

Προτείνεται για τους λόγους αυτούς η διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβουλίου στη παραπάνω νομοθετική ρύθμιση.
Επειδή, όμως η αυτοτελής διαμαρτυρία θα είναι μειωμένης αποτελεσματικότητας σε σχέση με την ομαδική αντίδραση των πληττόμενων Δήμων του Νομού, κρίνεται σκόπιμο να συγκροτηθεί μια ενιαία διαδημοτική επιτροπή σε συνεννόηση με τους άλλους ενδιαφερόμενους Δήμους, η οποία με την βοήθεια και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του Νομού να προωθήσει την κατάργηση της απαράδεκτης αυτής ρύθμισης.

 25 ΟΚΤ 2014
 Για τον συνδυασμό «Νέοι Ορίζοντες»
 Δημήτρης Γ. Θωμάς