Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ
Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και ιδιαιτέρως στα όρια του Δήμου Χαλκιδέων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού του πανηγυρίζοντος Ι. Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου Φύλλων, ιδιαιτέρας πατρίδος του εθνεγέρτη Επισκόπου Ευβοίας Νεοφύτου Αδάμ και του ναυμάχου πυρπολητή Ανδρέα Μιαούλη, ενώπιον πολυπληθούς εκκλησιάσματος.
Στην ομιλία του κατά την διάρκεια του Εσπερινού ο ....Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου και στις περί αυτήν Προφητείες καθώς και στις αρετές της και, αν αυτές εμπνέουν τους χριστιανούς της σημερινής εποχής.
Λίγο πριν την έξοδο για την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε τις Ευχές «επ’  απειλή σεισμού»  από το Μέγα Ευχολόγιο, αφού η Χαλκίδα και η Εύβοια ευρύτερα συγκλονίστηκαν, τη νύχτα της 18ης Νοεμβρίου, από δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις.
Την επομένη ημέρα, Παρασκευή 21 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου, προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, όπου μετά την Απόλυση προεξήρχε και στην τελεσθείσα επίσημη Δοξολογία, προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδος μας, ενώπιον της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας της Πόλεως και του Νομού.
Μετά την Δοξολογία ο Σεβασμιώτατος και ο Ιερός Κλήρος της Πόλεως τέλεσαν την καθιερωμένη Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο Πεσόντων.
 
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΙΣΤΡΙΑΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ
Με μεγαλοπρέπεια και σεβασμό στην κολλυβαδική παράδοση εόρτασε το πανέμορφο Νησί της Σκιάθου, πολύτιμο μέρος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος την Πολιούχο και Προστάτιδά του Παναγία την Εικονίστρια, το διήμερο 20 και 21 Νοεμβρίου 2014.
Για την εορτή μετέβησαν στο Νησί, ως εκπρόσωποι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου οι Αρχιμανδρίτες π. Φιλόθεος Θεοχάρης – Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυξ και π. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης – Προϊστάμενος του Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Κανήθου Χαλκίδος.
Στις 8.00 μ.μ. το βράδυ της Πέμπτης 20 Νοεμβρίου, ετελέσθη στην Ι. Μονή Παναγίας της Εικονίστριας η ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, της Λιτής και της Αρτοκλασίας, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Φιλόθεος.
Πριν τα ξημερώματα, στις 2.30 π.μ. της Παρασκευής 21ης Νομεβρίου,  ετελέσθη στην Ι. Μονή ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, από τον Ηγούμενο της Ι. Μονής π. Ιωσήφ Κατσούρα, βοηθούμενο από τον διάκονο π. Γεράσιμο, έως τις 6.00 το πρωί.
Αμέσως μετά, η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Εικονίστριας με επικεφαλής τον π. Ιωσήφ και τη συνοδεία πολλών προσκυνητών επέστρεψε στην Πόλη της Σκιάθου.
Εν τω μεταξύ, στο Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών, το πρωί της Παρασκευής προεξήρχε της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο π. Θεοφύλακτος, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο, ενώ στον Ενοριακό Ναό της Παναγίας Λιμνιάς λειτούργησε και ομίλησε ο π. Φιλόθεος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ξεκίνησε μια μεγάλη Λιτανεία με σύσσωμο το λαό της Σκιάθου, η οποία κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών, όπου εναποτέθηκε το Ι. Εικόνισμα της Παναγίας στο Προσκυνητάριο, όπου φυλάσσεται κατά την διάρκεια ολοκλήρου του έτους.
 
ΕΝΑΡΞΗ ΦΕΤΙΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΥΒΟΕΩΝ ΦΙΛΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ -  ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
Το απόγευμα του Σαββάτου 22 Νοεμβρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως (Κτίριο Οικογενείας Πνευματικού), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη των φετινών δραστηριοτήτων του Συλλόγου Ευβοέων Φίλων του Αγίου Όρους «Παναγία η Πορταΐτισσα» και στη συνέχεια πραγματοποίησε την πρώτη Ομιλία για φέτος, με θέμα: «ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ».
Πριν τον Σεβασμιώτατο ανέβηκε στο βήμα ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννης Μαυρομάττης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας για την εκ των ων ουκ άνευ ευλογία του προς τον Σύλλογο και ευχαρίστησε όλους τους προσελθόντας, οι οποίοι γέμισαν την Αίθουσα της Ι. Μητροπόλεως.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε, εισαγωγικά, τη συγκίνησή του για την καλλιέργεια φιλοαγιορειτικού πνεύματος, ενώ έκαμε ιδιαίτερη αναφορά στην ευχαριστία του κ. Προέδρου προς εκείνον  για την παροχή της ευλογίας του, τονίζοντας ότι δεν νοείται Σύλλογος που αποτελείται από χριστιανούς, να μην έχει σχέση με τον Επίσκοπό του. Τέλος, εξέφρασε την πίστη του ότι ο Σύλλογος θα ευδοκιμήσει γιατί οι άνθρωποι που τον αποτελούν έχουν αγαθή πρόθεση και, ως ενεργά μέλη της Εκκλησίας, θέτουν υπό την ευλογία του Επισκόπου τις δραστηριότητές του.
Στο κύριο μέρος της Ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το Άγιον Όρος είναι καύχημα της Ορθοδοξίας και θησαυρός της Πατρίδος μας, αλλά και ένα «θεϊκό μυστήριο», αφού είναι ο τόπος τον οποίον επέλεξε η Παναγία για να αναπαύει τα παιδιά της που αγωνίζονται τον θείο έρωτα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην καλλιέργεια των τριών μοναχικών αρετών από όλους τους μοναχούς, την ακτημοσύνη, την παρθενία και την υπακοή, τονίζοντας ότι μπορούν να εφαρμοσθούν και από τους κοσμικούς μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια και διαστάσεις, ενώ έκαμε ιδιαίτερη αναφορά και στη λατρεία και την προσευχή, η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί προτεραιότητα για τους Αγιορείτες.
Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος μέσα από συγκεκριμένες ιερές διηγήσεις αναφέρθηκε στην διηνεκή παρουσία της Παναγίας στο Άγιον Όρος, ενώ τόνισε ότι και η Ίδια, όπως λέει η ιερά Υμνολογία, είναι ένα Άγιον Όρος: «χαίρε άγιον όρος και θεοβάδιστον».
Κλείνοντας δε την ομιλία του επεσήμανε ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε την απολυτοποίηση του Αγίου Όρους, διότι οι υπερβολές πάντοτε είναι βλαπτικές, αναφέροντας μάλιστα και ένα λόγο του μακαριστού Ηγουμένου της Ι. Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους Αρχιμ. Γεωργίου Καψάνη, ανθρώπου θαυμαστού ήθους, όπως τόνισε, ο οποίος είπε ότι « δεν αγιάζει ο τόπος, αλλά ο τρόπος».
Στη συνέχεια ακολούθησε όμορφη διαλογική συζήτηση, κατά την διάρκεια της οποίας έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον κίνδυνο εκκοσμίκευσης του μοναχισμού, στο «άβατο» του Άγίου Όρους κ.λπ.
Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε το Πρόγραμμα των υπολοίπων ομιλιών, οι οποίες θα πραγματοποιούνται στην Αίθουσα της οδού Μεσσαπίων 10 και έχει ως εξής:
Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014
ώρα 7.30 μ.μ.
Ομιλητής: Αρχιμ. π. Ειρηναίος Γεωργιάδης
Θέμα: «Η τιμή προς την Παναγία εκ μέρους των μοναχών»
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014
ώρα 7.30 μ.μ.
Ομιλητής: Αρχιμ. π. Φιλόθεος Θεοχάρης
Θέμα: «Παναγία η ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑ»
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2014
ώρα 7.30 μ.μ.
Ομιλητής: Αρχιμ. π. Ιωάννης Καραμούζης
Θέμα: «Παναγία ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»
Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014
ώρα 7.30 μ.μ.
Ομιλητής: Αρχιμ. π. Αιμιλιανός Χρήστου
Θέμα: «Παναγία η ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΣ»
Δευτέρα 19 Iανουαρίου 2015
ώρα 7.30 μ.μ.
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου.
Δευτέρα 26 Iανουαρίου 2015
ώρα 7.30 μ.μ.
Ομιλητής: Αρχιμ. π. Συμεών Ηλιοδρομίτης
Θέμα: «Παναγία η ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΙΣΣΑ»
Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015
ώρα 7.30 μ.μ.
Ομιλητής: Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Καλύβας
Θέμα: «Παναγία η ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ»
Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015
ώρα 7.30 μ.μ.
Ομιλητής: Πρωτοπρεσβ. π. Ηλίας Αγιαννίτης
Θέμα: «Παναγία η ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ»
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015
ώρα 7.30 μ.μ.
Ομιλητής: Πρωτοπρεσβ. π. Γεώργιος Πολυκαρπίδης
Θέμα: «Παναγία η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ»
Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015
ώρα 7.30 μ.μ.
Ομιλητής: Πρωτοπρεσβ. π. Κωνσταντίνος Ευριπίδης
Θέμα: «Παναγία η ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑ»
Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015
ώρα 7.30 μ.μ.
Ομιλητής: Οικον. π. Χαράλαμπος Ραμαντανάκης
Θέμα: «Παναγία η ΒΗΜΑΤΑΡΙΣΣΑ»
Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015
ώρα 7.30 μ.μ.
Ομιλητής: Πρεσβ. π. Αντώνιος Ρίζος
Θέμα: «Παναγία η ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΡΙΑ»
Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015
ώρα 7.30 μ.μ.
Ομιλητής: Διακ. π. Νεκτάριος Ευγενικός
Θέμα: «Παναγία η ΕΠΑΚΟΥΟΥΣΑ»
Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015
ώρα 7.30 μ.μ.
Κλείσιμο των Συνάξεων υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου.
  
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΔΙΡΦΥΩΝ
            Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Μεθόδιο Φουντούλη και τον Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό επισκέφθηκε την Ενορία Θεολόγου Διρφύων, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, έχοντας ακόμη ως συλλειτουργούς και τους Πρωτοπρεσβ. Βασίλειο Ντελέκο -  Εφημέριο Γλυφάδας, Σακελ. Χαράλαμπο Μιχαήλ – αφυπηρετήσαντα Εφημέριο της Ενορίας και Πρεσβ. Γεράσιμο Βασιλόπουλο – Εφημέριο της Ενορίας.
            Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος με τους Ιερείς τέλεσαν Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Εφημερίου της Ενορίας Πρεσβ. Κωνσταντίνου Καρρά.