Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Χαϊνάς Κώστας

Η χρηματοδότηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι στον αέρα

Το πρόγραμμα που εξάγγειλε ο κος Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη όπως το κοστολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κοστίσει περίπου 12 δις. ευρώ και μάλιστα θα το υλοποιήσει ανεξαρτήτως των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές της χώρας. Δηλαδή ενώ από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ τελευταία λέει σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αυτό όμως θα το κάνει μονομερώς! Και δεν μιλάμε για 1-2 δις. ευρώ. Μιλάμε για 12 δις. ευρώ, δηλαδή το 25% περίπου των τακτικών εσόδων του Κράτους! Το δεύτερο λοιπόν πρόβλημα που προκύπτει είναι που θα βρει αυτά τα 12 δις. για να....
χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα ; Σήμερα βγήκε ο κος Σταθάκης και μέσα σε 5 δευτερόλεπτα έδωσε την απάντηση. 3 δις. από το ΕΣΠΑ, 3 δις. από το ΤΧΣ, 3 δις. από την επανεκκίνηση της οικονομίας και 3 δις. από την φοροδιαφυγή. Τόσα απλά. Ας δούμε όμως αναλυτικά τις πηγές αυτές χρηματοδότησης και πόσο μπορούν να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.


Τα 3 δις. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Όμως οι πόροι του ΕΣΠΑ, προορίζονται μέσα από αυστηρούς κανόνες σε συγκεκριμένα προγράμματα. Δηλαδή για παράδειγμα δεν μπορείς να πάρεις χρήματα του ΕΣΠΑ που προορίζονται για χρηματοδότηση επενδυτικών έργων και να τα διαθέσεις για να δώσεις βοηθήματα. Δεν γίνεται αυτό και αν δεν το ξέρει ο κος Σταθάκης, ας ρωτήσει κάποιον μελετητή προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Παραβίαση τέτοιων κανόνων σημαίνει βαριά πρόστιμα για τη χώρα. Αν όμως το γνωρίζει τότε παραπλανά τους πολίτες. Αλλά και αυτό εάν επιτρεπόταν, θα έπρεπε κάποια προγράμματα του ΕΣΠΑ να απενταχθούν από τη χρηματοδότηση. Ποια είναι αυτά τα έργα που θα απεντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μάλλον δεν υπάρχει απάντηση, γιατί προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ στην πίεση να απαντήσει στο ερώτημα, πως θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά του, πολύ πρόχειρα σκέφτηκαν οι συντάκτες του και έβαλαν το ΕΣΠΑ ως πηγή χρηματοδότησης, χωρίς να εξετάσουν τις συνέπειες. Όμως έτσι επιβεβαιώνει την εκτίμηση για την προχειρότητα της κατάρτισης του προγράμματος του.

Τα 3 δις. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(ΤΧΣ).
Τα χρήματα όμως που έχουν μείνει στο ΤΧΣ μετά την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, είναι δεσμευμένα και δεν μπορεί καμιά Κυβέρνηση να τα αξιοποιήσει για άλλο σκοπό. Όμως υπάρχει και ένα θέμα ουσίας. Γιατί τα χρήματα αυτά τα οποία μας δάνεισαν οι κακοί (για το ΣΥΡΙΖΑ) ευρωπαίοι εταίροι μας και δανειστές μας, να μην τα επιστρέψουμε για να μειώσουμε το χρέος της χώρας ; Και για την πηγή αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει την αλήθεια.

Τα 3 δις. ευρώ από την επανεκκίνηση της οικονομίας
Πέρα από το γεγονός ότι η πηγή αυτή της χρηματοδότησης είναι τόσο θολή, η ουσία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάει καθόλου καλά με τις ιδιωτικές επενδύσεις. Γιατί τις περισσότερες ιδιωτικές απενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τόνους λέει ότι θα τις επανεξετάσει. Να θυμίσουμε την υπόθεση COSCO και το λιμάνι του ΠΕΙΡΑΙΑ, την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, το ελληνικό, τα αεροδρόμια και τόσες άλλες μικρές οι μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις, τις οποίες θα επανεξετάσει; Για ποια επανεκκίνηση της οικονομίας μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ ; Εκτός εάν υπονοεί ότι θα προχωρήσει σε επιπλέον φορολόγηση των ήδη υπερφορολογούμενων επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσει να εισπράξει τα 3 δις. ευρώ. Γιατί εάν πραγματικά υπονοεί επιπλέον φορολόγηση των επιχειρήσεων, μάλλον για αφανισμό της οικονομίας πρέπει να μιλήσουμε και όχι ως επανεκκίνηση.

Τα 3 δις. από την φοροδιαφυγή
Η τελευταία πηγή μόνο ως ευχή μπορεί να διαβαστεί. Γιατί πραγματικά κανένας δεν έχει αντίρρηση να παταχτεί η φοροδιαφυγή. Όμως αυτό είναι μια επιθυμία, μια έστω επιδιωκόμενη πολιτική. Όμως μια σοβαρή Κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίζει τη χρηματοδότηση των πολιτικών που θέλει να εφαρμόσει σε επιθυμίες. Άρα και αυτή η πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι στον αέρα.

Δεν αναφέρομαι καθόλου στην αύξηση κατά 4 δις. ευρώ του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μέσα στη φούρια της υποσχεσιολογίας, ξέχασε να αναφέρει πως θα χρηματοδοτήσουν αυτή την αύξηση κατά 4 δις. ευρώ, οπότε δεν χρειάζεται να καταθέσω ούτε ένα επιχείρημα γιατί και αυτή η εξαγγελία είναι στον αέρα.

Οι βασικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις, θα αυξήσει τα επιδόματα και άλλα ηχηρά που ακούγονται όμορφα στα αυτιά των ανθρώπων. Για να αυξήσει τη ζήτηση στην οικονομία λέει. Το ερώτημα είναι πως θα το κάνει αυτό συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ ; Σ΄αυτό δεν μας λέει καμιά απάντηση. Όμως σε μια οικονομία έχουμε δύο τρόπους για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις. Ο ένας τρόπος είναι να αυξήσουμε την παραγωγή και την παραγωγικότητα της οικονομίας, δηλαδή να αυξήσουμε τον παραγόμενο πλούτο με διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με εξωστρέφεια και καινοτομία. Γιατί για να μοιράσει αυτά που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει πρώτα να παραχθεί πλούτος. Και ο πλούτος παράγεται από τον ιδιωτικό τομέα. Ο δεύτερος τρόπος είναι να δανείζεσαι από τις αγορές, όπως έκανε το πολιτικό σύστημα της χώρας μέχρι το 2009 και το ξέσπασμα της κρίσης. Για το πρώτο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει τίποτα, γιατί δεν τα έχει και τόσο καλά με τις ιδωτικές επενδύσεις όπως είπαμε. Για το δεύτερο, αν δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι αυτή η εποχή της δανεικής ευμάρειας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, ακόμη και αν το ήθελε το πολιτικό σύστημα να δανειστεί, οι αγορές έδειξαν ήδη τα “δόντια” τους. Και αν νομίζει ο κος Τσίπρας ότι θα τις κάνει να χορέψουν στο ταψί, παίζοντας το νταούλι ή το ζουρνά ή τη λύρα, τότε είτε πλανάται πλάνην οικτρά, είτε απλά ψεύδεται υποσχόμενος πράγματα χωρίς αντίκρισμα. Απλά για να υφαρπάξει τις ψήφους των απληροφόρητων.


Κώστας Χαϊνάς