Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΥ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑ

  
 Την τελευταία ημέρα του χρόνου, 31η Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας, μεταξύ άλλων Αγίων, τιμά τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Θεοφυλάκτου, Αρχιεπισκόπου Βουλγαρίας, μεγάλου ερμηνευτή των Θείων Γραφών, ο οποίος γεννήθηκε στην Πόλη της Χαλκίδος, αποτελώντας λαμπρό καύχημα και αγλάϊσμα Της, όπως και ολόκληρης της Τοπικής Εκκλησίας, συγκαταλεγόμενος στη χορεία των Ευβοέων Αγίων.
            Η Τοπική Εκκλησία τίμησε πανηγυρικά τη μνήμη του, όπως κάθε χρόνο, στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, με την Θεία.... Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με την συλλειτουργία δεκάδος Κληρικών της Πόλεως, στους οποίους προέστη ο εορτάζων Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού και Υπεύθυνος του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου.
            Ο π. Θεοφύλακτος έλαβε το όνομά του προς τιμήν του εορτάζοντος Αγίου, αφού ο Σεβασμιώτατος έχει την ευλογημένη συνήθεια να ονομάζει τους μοναχούς και Ιερομονάχους της Τοπικής Εκκλησίας, κατά την ώρα της μοναχικής τους Κουράς, λαμβάνοντας ονόματα και από τον κατάλογο των Ευβοέων Αγίων, ώστε να τιμούνται και να γίνονται περισσότερο γνωστοί οι Άγιοι του Τόπου μας.
            Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς, πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην απόδοση της μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων, της «Μητροπόλεως πασών των εορτών», όπως την ονομάζει ο Ιερός Χρυσόστομος και στον Άγιο Θεοφύλακτο, ως ένα σπουδαίο ερμηνευτή των Αγίων Γραφών, ενώ ευχήθηκε με θερμούς λόγους και στον εορτάζοντα πνευματικό του υιό π. Θεοφύλακτο.
            Στην Θεία Λειτουργία, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος στους 97,7 μεγακύκλους των fm, έψαλλαν οι Χοροί των Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των κ. Γεωργίου Γερογιάννη – Προέδρου του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ευβοίας  και κ. Στυλιανού Καραβά.