Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

΄΄Μια γέφυρα αλλιώτικη από τις άλλες και ο Δράκος του νερού΄


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
‘’ ... και ζήσαμε εμείς καλά και η μουσική καλύτερα ...΄΄ Επίλογος για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΄΄Μια γέφυρα αλλιώτικη από τις άλλες και ο Δράκος του νερού΄ που αφορά τη ζωή και το έργο του Νίκου Σκαλκώτα

Στο Θέατρο Παπαδημητρίου πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική παρουσίαση με θέμα τη ζωή και το έργο του Νίκου Σκαλκώτα Η πρωτοβουλία ανήκει στη Δ/νση Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Εύβοιας και στην υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Θάλεια Καλαμπαλίκη. Στην οργάνωση και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης συμμετείχαν τα Μουσικά Σύνολα του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. με μαέστρο τον κ. Πέτρο Πρόκο, οι καθηγητές, μαθητές και γονείς του Εργαστηρίου....
Καλλιτεχνικής Παιδείας και ο Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγιναν θεωρητικές και μουσικές προσεγγίσεις για τον μεγάλο Χαλκιδαίο μουσουργό, την ιστορία δυτικής και ανατολικής μουσικής και την παιδαγωγική αξία του παραμυθιού από τους: Βάνα Παπαϊωάννου, Θωμά Παναγόπουλο και Θάλεια Καλαμπαλίκη. Ακούστηκαν μελωδίες και τραγούδια που έδωσαν το μουσικό στίγμα του βιογραφικού χρόνου του Νίκου Σκαλκώτα, ενώ χορευτές παρουσίασαν σχετικούς χορούς υπό την επιμέλεια της κ. Χρ. Τσάλα.
Στο δεύτερο μέρος έγινε η αφηγηματική παρουσίαση του μουσικού παραμυθιού «Μια γέφυρα αλλιώτικη από τις άλλες και ο Δράκος του νερού» της Βάνας Παπαϊωάννου, από τους προαναφερθέντες και τα Μουσικά Σύνολα του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ., συνοδεία αντιπροσωπευτικών μουσικών και χορευτικών παραδειγμάτων, σκιαγραφόντας έτσι, με ιδιαίτερη επιτυχία, τους μουσικούς ορίζοντες που χάρισαν έμπνευση και δημιουργικότητα στον συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα.

Σε τελικό απολογισμό, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΄΄Μια γέφυρα αλλιώτικη από τις άλλες και ο Δράκος του νερού΄΄ που αφορά τη ζωή και το έργο του Νίκου Σκαλκώτα, το οποίο παρουσιάστηκε συνολικά σε 11 παραστάσεις υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Δ/νσης Εύβοιας, με τη συνεργασία του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Α/βαθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας και τη συμπαράσταση του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ., φιλοξένησε την ορχήστρα "Hellenic Musica Viva" υπό τη Δ/νση της Λουντμίλα Λιμόροβα, καθηγητές και σπουδάστες του ωδείου ΄΄Μαρσύας΄΄ αλλά και άλλους αξιόλογους καλλιτέχνες, ενώ αρίθμησε συνολικά 3500 παρουσίες μαθητών, με επίλογο τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική παρουσίαση - μουσική παράσταση για εκπαιδευτικούς και γονείς.