Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΠΑΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρέμβαση για τα προβλήματα της υγείας πραγματοποίησε η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ ενόψει και της απεργίας της Πρωτομαγιάς στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μοίρασαν ανακοίνωση για τα προβλήματα του νοσοκομείου και τις θέσεις του ΠΑΜΕ και συζήτησαν με εργαζόμενους και ασθενείς καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην παραλία Χαλκίδας στις 10.30πμ.
Η ανακοίνωση της γραμματείας του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2015
Αγώνας ρήξη ανατροπή
Ο δικός μας δρόμος χωρίς φτώχεια ανεργία μνημόνια....

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
10.30 π.μ. ΣΤΟ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ
Τα προβλήματα στο νοσοκομείο της Χαλκίδας είναι εκρηκτικά.
Οι ασθενείς πληρώνουν για φάρμακα, εξετάσεις και θεραπείες, να μην μπορούν να χορηγήσουν  σε αρκετές περιπτώσεις τα φαρμακεία των νοσοκομείων ακόμα και τα φάρμακα στους άπορους ασθενείς γιατί με αυτό το τρόπο επιδιώκουν  να εξασφαλίζουν έσοδα, τα προνοιακά ιδρύματα και τα ΚΥ, που θα έπρεπε με επάρκεια να εξασφαλίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Λείπουν ακόμα και αναλώσιμα που πρέπει να τα προμηθευτούν οι ασθενείς. Το κτίριο είναι παλιό και ανεπαρκές, ενώ το καινούριο Νοσοκομείο ακόμα δεν έχει ετοιμαστεί.
Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό, καθώς και σε προσωπικό  άλλων ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η λειτουργία πολλών τμημάτων και κλινικών, να οδηγούνται σε συγχωνεύσεις αλλά και πολλές κλινικές να σταματούν την λειτουργία τους. Λείπουν πολλές ιατρικές ειδικότητες με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες.
Το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται σε άθλιες συνθήκες, με εντατικοποίησης, παντελή απουσία μέτρων για τη υγεία και την ασφάλεια, χωρίς μέτρα προστασίας της μητρότητας. Εργάζεται χωρίς να πληρώνεται τις εφημερίες, τις αργίες και τα νυχτερινά για πολλούς μήνες και χρόνια ακόμα. Έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις μισθών, δεν είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Μεγάλο μέρος της δουλειάς βγαίνει από εργολαβικούς εργαζόμενους, χωρίς να τους καταβάλλονται ακόμα και αυτοί οι μισθοί φτωχοκομείου. Φοιτητές και σπουδαστές βγάζουν κανονικές βάρδιες, αντί να εκπαιδεύονται.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι τοπικό πρόβλημα. Η πολιτική της κυβέρνησης για την υγεία δε διαφέρει ως προς τη βασική της φιλοσοφία απ’ την προηγούμενη, καθώς δεν βάζει σαν αποκλειστικό κριτήριο τη κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αντίθετα κριτήριό τους είναι η μέγιστη δυνατή μείωση του κόστους έτσι ώστε να υπηρετείται ο βασικός τους στόχος που είναι η επιχειρηματικότητα, η ανταγωνιστικότητα και η καπιταλιστική ανάπτυξη. Στα πλαίσια αυτά αποδέχονται την ιδιωτική υγεία και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπως προβλέπουν κα οι κατευθύνσεις της ΕΕ στην οποία ορκίζονται. Ο ασθενής αντιμετωπίζεται σαν πελάτης και η υγεία σαν εμπόρευμα που εξαρτάται από το βαλάντιο του καθενός, αντί να παρέχεται δωρεάν, ισότιμα και αποκλειστικά από το κράτος.
Για την κρίση, τα κρατικά ελλείμματα, δεν φταίμε εμείς, δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς το «λογαριασμό», αλλά να πληρώσουν οι υπαίτιοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που θησαυρίζουν από τη αφαίμαξη των εργαζομένων και όλου του λαού. Για τα δικά τους συμφέροντα, διαπραγματεύεται η κυβέρνηση και μείς πρέπει ν’ αγωνιστούμε  για τα δικά μας, για το συμφέρον της δικής μας τάξης. Αυτοί πασχίζουν για τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων και μείς για να έχουμε δωρεάν και ποιοτικά  φάρμακα..

Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε
•    Να  αποκατασταθούν όλες οι απώλειες που είχαμε με τα μνημόνια εργαζόμενοι και ασθενείς. Να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας.
•    Να καταργηθούν όλοι οι εφαρμοστικοί - μνημονιακοί  νόμοι στην υγεία, στη πρόνοια, στο φάρμακο.
•    Να επανέλθουν οι μισθοί των υγειονομικών στα προ κρίσης επίπεδα και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Να καταργηθεί το μισθολόγιο-φτωχολόγιο (Ν4024). Να επεκταθεί η χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος στους φυσικοθεραπευτές και στου άλλους εργαζόμενους.
•    Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, που τσακίζουν τις συλλογικές συμβάσεις, να καταργηθεί με νόμο το  καθεστώς των μισθών των 586€ και 511€. Κανένας εργαζόμενος στους εργολάβους με μισθό κάτω από τα 751€.
•    Άμεση πληρωμή όλων των μισθών που οφείλουν οι εργολάβοι στους εργαζόμενους. Να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, να μονιμοποιηθεί το προσωπικό που απασχολούν. Να πληρωθούν οι νέοι εργαζόμενοι μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Να πληρωθούν, όλες οι οφειλόμενες εφημερίες, οι υπερωρίες, τα νυχτερινά και οι αργίες.
•    Να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων, τεχνολόγων ακτινολογίας-ραδιολογίας, φαρμακοποιών, βοηθών φαρμακείου, εργατών κά. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης. Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.
•    Να επαναχορηγηθούν, οι άδειες υπολογιστή και ακτινών, τα μειωμένα ωράρια στα ειδικά τμήματα, οι 71/2 ώρες εργασίας για όλο το προσωπικό.
•    Να ανασυσταθούν οι οργανικές θέσεις που καταργήθηκαν από τους εφαρμοστούς νόμους στην υγεία. Να καταργηθεί το πλαφόν στις προσλήψεις.
•    Άμεση επαναλειτουργία όλων των νοσοκομείων και των πολυιατρείων, που συγγενεύτηκαν ή έκλεισαν. Να καταργηθούν οι πληρωμές στα εξωτερικά ιατρεία, οι πληρωμές για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις. Να γίνεται συνταγογράφηση στα ΤΕΠ. Να εξασφαλιστεί η επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δομών της δημόσιας υγείας και πρόνοιας, η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών στα απογευματινά ιατρεία.
•    Να διαγραφούν τα χρέη των ασθενών στα νοσοκομεία και να μην αποσταλούν στις εφορείες. Άμεση στελέχωση με προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης γιατρών όλων των ειδικοτήτων γιατρών, νοσηλευτών, επισκεπτριών, μαιών, γιατρών εργασίας, των πολυιατρείων και των ΚΥ. Επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ, αύξηση των ασθενοφόρων.
Εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, φοιτητές, γυναίκες αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας. Δεν αρκούμαστε στα ψίχουλα. Κάνουμε  πέρα τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό.