Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 το πρωί, στην ιστορική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής Χάλκίδος, σύμφωνα με την παράδοση του Τόπου μας, έλαβε χώρα, εκ μεταθέσεως, ο επίσημος εορτασμός της Σύναξης των Τριών Ιεραρχών, με την Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από Ιερείς της Πόλεώς μας και συμμετείχαν οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Ζημιανίτης και της Δευτεροβάθμιας κ. Αικατερίνη Καραμάνου, Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές και Καθηγητές Σχολείων της Χαλκίδος, και ..
αντιπροσωπείες μαθητών από όλα τα Σχολεία, με τις σημαίες τους.
Στη διάρκεια του Κοινωνικού, μίλησε θαυμάσια ο θεολόγος κ. Αντώνιος Χαϊδούτης, Καθηγητής του Γενικού Λυκείου Ερετρίας, ο οποίος, με λόγο σύγχρονο και βαθιά εκκλησιαστικό, αναφέρθηκε στην προσφορά των Τριών Ιεραρχών στην Παιδεία, αλλά και στην ανθρωπότητα ευρύτερα, ιδιαιτέρως προς τους αδύναμους ανθρώπους, μέσω των οποίων, όπως ο ομιλητής τόνισε, προσεγγίζουμε τον ίδιο τον Θεό και κατέληξε λέγοντας: «Καλούμαστε στην Εκκλησία, καθώς και στην σύγχρονη εκπαιδευτική κοινότητα, να  εμπνευστούμε από το ήθος, τη δράση και τον τρόπο ζωής, των Τριών Ιεραρχών. Να αντλήσουμε από την πολυποίκιλη διδασκαλία τους στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ουσιαστική ανανέωση της παρεχόμενης παιδείας με κεντρικά σημεία προσανατολισμού τον άνθρωπο, τη μόρφωση, τη διαμόρφωση στοιχειώδους καλλιέργειας, το σεβασμό της ετερότητας, το κοινοτικό πνεύμα. Να αναπτύξουμε στους νέους ανθρώπους ένα υγιές όραμα ζωής. Υπάρχει τελικά ένας άλλος δρόμος, που έζησε και έδειξε ο Ιησούς Χριστός.  Είναι ο δρόμος της αγάπης.  Προορισμό έχει το να ξέρει ο άνθρωπος  να μοιράζεται τα πάντα μέσα στη ζωή. Τα πρόσωπα των Πάτερων που εορτάζουμε σήμερα μας αποδεικνύουν ότι αυτός ο δρόμος της αγάπης για όλους, όχι μόνο δεν είναι αδιάβατος, αλλά είναι αφάνταστα όμορφος  και γοητευτικός. Είναι γεμάτος από καρπούς που, όταν ο άνθρωπος τους γευτεί, αγγίζει με ευλάβεια τα χέρια του  συνανθρώπου, αγγίζει τα χέρια του Θεού».
Στην Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε Αρτοκλασία, την οποία προσέφεραν οι Διευθύνσεις Εκπαιδεύσεως, υπέρ υγείας των διδασκόντων και διδασκομένων στα Σχολεία μας, καθώς και Ιερό Μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους ευεργέτες, δωρητές, διδάσκοντες και διδασκομένους στο χώρο της Παιδείας.
Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος απένειμε τα Βραβεία σε όσους μαθητές, από Σχολεία της Ιεράς μας Μητροπόλεως, διακρίθηκαν στον Πανελληνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα: «Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια που διάβηκε ο πατρο-Κοσμάς: Η ζωή, το έργο και το μαρτύριο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού», τον οποίο διοργάνωσε κατά το περσινό σχολικό έτος 2014-2015 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Οι βραβευθέντες, τους οποίους συνεχάρη με θερμότατους λόγους ο Σεβασμιώτατος, μαζί με τους υπευθύνους εκπαιδευτικούς τους κ. Παναγιώτα Γιαννακοπούλου, κ. Βασιλική Κωνσταντινάκη, κ. Ελευθερία Μιστριώτη και κ. Σοφία Ταραμίγκου, ήταν οι εξής:
·           1ο Βραβείο Διηγήματος Δημοτικού: Χριστιάνα Σουγιουλτζή, μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Αφρατίου.
·           1ο Βραβείο Παραμυθιού Δημοτικού: Εμιλιάνο Βαγκέλη, Ντενίς Βεσέλι, Παναγιώτα Βρεττού, Στυλιανή Γκάρα, Άννα-Μαρία Ζαούρη, Βασίλειος Κατσικαντάμης, Γεωργία Κιούση, Μαρία Κοντομηνά, Απόστολος Κόντος, Αντώνιος Κουσερής, Δημήτριος Κύρπης, Νικολέτα Κωσταράγκου, Φαμπιάν Μέκολλι, Ελεάνα Νόγια, Μανουέλα Νόγια, Αριστέα-Δήμητρα Ντίνη, μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βασιλικού.
·           1ο Βραβείο Ποιήματος Γυμνάσιου και 2ο Βραβείο Διηγήματος Γυμνασίου: Ιωάννα Αραπάκη, Αικατερίνη Δελχά, Φανή Κουσκουρίδα, Στυλιανή-Ελένη Μαθιουδάκη Καρβέλη, οι Αικατερίνη Μπούτρου, Ταουλάντ Ρετζεπί, Στυλιανό Σιγάλα, μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Χαλκίδος.
Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε και συνεχάρη τις Διευθύνσεις Εκπαιδεύσεως, τους διδάσκοντες, τους μαθητές και τις μαθήτριες, για την παρουσία τους και την τιμή τους προς τους Τρείς Ιεράρχες, τους προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας, ενώ  επαίνεσε και τον εκλεκτό ομιλητή κ. Αντώνιο Χαϊδούτη για την όντως εμπνευσμένη ομιλία του, μέσα από την οποία, όπως επί λέξει ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, «αντιλαμβανόμαστε γιατί τιμώνται οι Τρείς Ιεράρχες ως Προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας, αλλά και γιατί το αμαρτωλό κατεστημένο «δεν τους πάει» και το αποδεικνύει διαχρονικά, ανοήτως».
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού, όπου υπήρξε η δυνατότητα της συζήτησης και της ζεστής και καρδιακής επικοινωνίας όλων.
Στις 12.30 το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, ανταποκριθείς στην πρόσκληση της Διευθύνσεως και του Διδακτικού προσωπικού του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδος, μετέβη στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητος Εύβοιας, όπου συμμετείχε στην ειδική Εορταστική Εκδήλωση προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών, την οποία διοργάνωσε το Σχολείο.
Την Εκδήλωση άνοιξε με μια σύντομη εισαγωγή η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Βιολέτα Χασιώτου, η οποία καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του.
Στη συνέχεια, τα παιδιά με την καθοδήγηση της θεολόγου Καθηγήτριάς του κ. Αικατερίνης Λιλή, παρουσίασαν τους βίους των Τριών Ιεραρχών, καθώς και μικρό απάνθισμα από λόγους και την διδασκαλία τους, χρησιμοποιώντας και πλούσιο εποπτικό υλικό.
Κατόπιν, εκλήθη στο βήμα ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος με λόγο καρδιακό και σύγχρονο, όπως κάνει κάθε φορά που απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, μίλησε στους 165 μαθητές του Σχολείου για τους Τρεις Ιεράρχες, παρουσιάζοντάς τους ως τους αληθινά μορφωμένους ανθρώπους, με δυνατά μυαλά, φιλάνθρωπες και φιλόθεες καρδιές και πρότυπα ελευθερίας.
Μετά την ομιλία, τα παιδιά προσέφεραν στον Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο ένα βιβλίο ως δώρο ευχαριστήριο και εκείνος Ιερές Εικόνες του Κυρίου Ιησού Χριστού, τον Οποίον προέτρεψε τα παιδιά να ακολουθούν και να γνωρίζουν, ζώντας στο Άγιο Σώμα Του, την Εκκλησία.