Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - Ο ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΕΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για άλλη μια φορά οι δυνάμεις που συγκροτούν την πλειοψηφία της διοίκησης, προσπάθησαν να μετατρέψουν τη σύσκεψη σωματείων που είχε καλέσει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας για την οργάνωση της απεργίας, σε τυπική διαδικασία, χωρίς ουσιαστική συζήτηση, με πλαίσιο συμβιβασμού. Αντί για σχέδιο παρέμβασης στους χώρους δουλειάς για την επιτυχία της, θα σταλεί ένα κάλεσμα στα σωματεία να συμμετάσχουν και λογική να απεργήσουν οι συνδικαλιστές και να πάνε στην Αθήνα στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ.
Η παράταξή μας ανέπτυξε ολοκληρωμένο πλαίσιο...
πάλης. Παράλληλα τοποθετήθηκε πάνω στις θέσεις της πλειοψηφίας η οποία όπως και κάθε φορά χαρακτηρίζει τις εφαρμοζόμενες πολιτικές καταστροφικές και αναποτελεσματικές που δε φέρνουν την ανάπτυξη. Κατ’ αυτούς έχουν στόχο να μετατρέψουν τη χώρα σε αποικία που θα πληρώνει χρέη στους ξένους.
Αυτή η γραμμή κρύβει από τους εργαζόμενους την πραγματική αιτία των μέτρων που είναι η στήριξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Με αυτό τον τρόπο στην ουσία στέλνουν την Εργατική Τάξη να διεκδικεί μέτρα υπέρ των ντόπιων αφεντικών, έναντι των ανταγωνιστών τους, για να έρθει η ανάπτυξη.
Με αυτή τη γραμμή βάζουν τους εργάτες στη λογική να θυσιάζουν δικαιώματα αν πρόκειται να σωθεί η επιχείρηση. Έτσι και ο καθένας κλείνεται μέσα στο χώρο δουλειάς του βλέποντας τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον κλάδο του σαν ανταγωνιστές. Έτσι προωθούν τη διάσπαση των εργαζομένων αφού ο καθένας κοιτάει τα του οίκου του. Προωθεί την απεργοσπασία αφού αν δεν υπάρχει πρόβλημα στο χώρο σου δεν απεργείς μην προξενήσεις ζημιά στην επιχείρηση.
Η τακτική τους σκορπάει απογοήτευση καθώς η γραμμή άμυνας που κρατάνε, πλέον υπερασπίζεται τα ψίχουλα των 500 ευρώ και αποδέχεται τη σημερινή πραγματικότητα. Δεν αναδεικνύει στους εργαζόμενους τις τεράστιες δυνατότητες να καλύπτονται σήμερα οι ανάγκες τους, τον αμύθητο πλούτο που παράγουν αλλά τον καρπώνονται τα αφεντικά και τελικά ότι μπορούν να ζήσουν και χωρίς αυτά. Έτσι καλλιεργούν μοιρολατρία και σκορπάνε απογοήτευση.
Στον αντίποδα η παράταξή μας ανέδειξε τα παραπάνω και έκανε προσπάθεια να αναπτυχθεί η συζήτηση και για τις αιτίες των προβλημάτων και για τη λύση τους. Έβαλε το ζήτημα της επιθετικής γραμμής πάλης με στόχο την ανάκτηση των απωλειών όλων αυτών των χρόνων. Έθεσε ως κριτήριο για τις διεκδικήσεις την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτή είναι η γραμμή πάλης που ενώνει όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τον κλάδο, την εθνικότητα και τα πιστεύω του καθενός. Το κοινό όλων είναι η εκμετάλλευση από τα αφεντικά. Αυτή η γραμμή μπορεί να συσπειρώσει και τα άλλα λαϊκά στρώματα που καταπιέζονται και θίγονται από τη δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.
Με βάση αυτή την κατεύθυνση, καλούμε όλα τα σωματεία τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη στη  Πλατεία Αγοράς στις 10.30 πμ.