Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ

Χαλκίδα 13/1/2017

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, 
Με την ευκαιρία της επανόδου στα καθήκοντά μας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και την επέλαση του χιονιά, και αφού σας ευχηθούμε και πάλι Καλή Χρονιά με ατομική και συλλογική πρόοδο και ευημερία, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα:
Α. Συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Εύβοιας-Λειτουργία οργάνου. 

Την  Τρίτη 20/12/2016, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύβοιας, το οποίο προέκυψε από τις εκλογές της 13/12/2016, και  το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νίκα Χαρά
(τηλ. 6936192429, email: nikaarg@otenet.gr)...

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μελάς Θωμάς
(τηλ. 6984851725, email: elmas@sch.gr)
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Σκούρας Αρης 
(τηλ.6978289141 email: skourasaris@gmail.com)
ΤΑΜΙΑΣ: Κολιού Όλγα
(τηλ. 6932969242, email: olgakoliou@yahoo.gr)
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΑΜΤΕΑΣ: Μίχας Ιωάννης
(τηλ.6939133681, email: ymichas@gmail.com)
ΜΕΛΗ: 
Δούνας Κώστας
(τηλ. 6977745433, email: kdounas@sch.gr)
Αλεξίου Γιάννης (τηλ.6948279886, email:giannis.alexiou@gmail.com)
Σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ (απ’ όπου αποχώρησαν τα δυο μέλη της ΣΕΡΑ με την αιτιολογία ότι στην πρώτη συνεδρίαση δεν συζητάμε τίποτα παρά μόνο συγκροτούμαστε σε σώμα, κάτι που βέβαια δεν προβλέπεται από το καταστατικό,)  συζητήσαμε για θέματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τις δημιουργικές εργασίες και την περιγραφική αξιολόγηση (συν 1), καθώς και για την απαράδεκτη παρέμβαση του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου μας. Συμβαίνει πρώτη φορά στα χρονικά του σωματείου προϊστάμενος να παρεμβαίνει με αυτό τον ανήκουστο τρόπο στις διαδικασίες του σωματείου, χωρίς μάλιστα να είναι και μέλος της ΕΛΜΕ, και να υποδεικνύει στα μέλη με τι κριτήρια θα ψηφίσουν. Η παρέμβαση αυτή καθώς και τα υποτιμητικά σχόλια για μέλη του ΔΣ αλλά και για το 1ο ΕΠΑΛ καταδεικνύουν την αντίληψη που έχει η διοίκηση για τους συναδέλφους και συνιστά υποτίμηση και εκφοβισμό του εκλογικού σώματος. 
Σε ό,τι αφορά την περιγραφική αξιολόγηση και τις δημιουργικές εργασίες τα ζητήματα αυτά θα μπορούσαν να συζητηθούν σε ένα άλλο περιβάλλον, γενναίας χρηματοδότησης, μείωσης του ωραρίου, μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, βοηθητικού προσωπικού που θα αναλάβει τις γραφειοκρατικές εργασίες, ώστε οι εκπαιδευτικοί να επιδοθούν στο παιδαγωγικό τους έργο. Στις παρούσες συνθήκες απλά θα σημάνουν επιπλέον φόρτο εργασίας για τους εκπαιδευτικούς μέχρι τελικής πτώσης, ενώ για τους/τις μαθητές/τριες θα αποτελέσει μια απότομη αλλαγή από την αποστήθιση στη δημιουργική σκέψη, η οποία το πιθανότερο είναι να πετάξει τους περισσότερους εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η αλλαγή αυτή πρέπει να γίνει σταδιακά από το δημοτικό για να μπορέσουν οι μαθητές να διαμορφώσουν μια αντίληψη για τη παρακολούθηση του σχολείου.
Οι αλλαγές αυτές, σε αντίθεση με τις πανελλήνιες που είχαν ένα μαζικό χαρακτήρα θα απαιτήσουν εξατομικευμένη διαχείριση, αφού κάθε μαθητής και κάθε εργασία θα είναι διαφορετική από τους υπόλοιπους μαθητές και τις υπόλοιπες εργασίες. Αυτό θα οδηγήσει και σε αύξηση των ιδιαιτέρων πια, και όχι των φροντιστηρίων μόνο, αφού κάθε μαθητής/τρια θα έχει άλλη εργασία. Προφανές είναι ότι οι μαθητές/τριες που προέρχονται από εύπορες οικογένειες θα έχουν καλύτερη μοίρα σε αυτό το σύστημα. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες από το υπουργείο για την εφαρμογή αυτών των αλλαγών, στα πλαίσια της λογικής το κάθε σχολείο και ο κάθε εκπαιδευτικός μόνος του να βρει την άκρη. Αυτό δεν γίνεται από έλλειψη οργάνωσης, αλλά σκόπιμα και έχει στόχο τη διαφοροποίηση των σχολείων μεταξύ τους. Τα σχολεία θα αφεθούν στη μοίρα τους, άλλα να επιβάλλουν με δημιουργικό τρόπο τις προτεινόμενες αλλαγές και άλλα με μηχανιστικό τρόπο αυξάνοντας απλά τη γραφειοκρατία. Πάλι είναι προφανές ότι σχολεία που έχουν ήδη πείρα σε τέτοιες μεθόδους (ιδιωτικά) θα βρίσκονται στη πρώτη κατηγορία, ενώ πολλά από τα δημόσια στη δεύτερη. Μετά θα ακολουθήσει η αξιολόγηση η οποία θα κατατάξει τα σχολεία (ιδιωτικά και δημόσια) σε μια κλίμακα και τέλος θα μπει σαν κερασάκι το voucher, με το οποίο ο γονιός θα επιλέξει σε ποιο σχολείο θα πάει το παιδί του. Με λίγα λόγια, πίσω από μεγάλα και ωραία λόγια, κρύβεται πάλι η κατηγοριοποίηση των σχολείων και μάλιστα με δική τους ευθύνη, ο μέχρις εξαντλήσεως ανταγωνισμός ανάμεσα στα σχολεία, τους καθηγητές και τους μαθητές.
Η ΟΛΜΕ προσανατολίζεται στο να ζητήσει την απόσυρση των σχετικών εγκυκλίων από το υπουργείο παιδείας, αν αυτό όμως επιμείνει στην εφαρμογή τους, θα σας ενημερώσουμε εκ νέου για τον τρόπο που θα κινηθούμε συλλογικά και συγκροτημένα. 
Η επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 7 μ.μ. με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης.  
1. Προγραμματισμός δράσης για τη νέα συνδικαλιστική χρονιά (επισκέψεις σχολικών μονάδων, εκδηλώσεις ΕΛΜΕ, ημερίδες για εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά θέματα, πολιτιστικές δράσεις (κ.ά)
2. Ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης στην οικογένεια του εκλιπόντος συναδέλφου Μάκη Κυπριώτη. 
3. Ενημέρωση του Δ.Σ. από την τηλεφωνική επαφή της προέδρου με τον περιφερειακό διευθυντή σχετικά με την ένσταση του συναδέλφου Αλ. Κατσιγιάννη και την εκκρεμότητα που υπάρχει στο 1ο  ΕΠΑΛ, σε σχέση και με την συνεχιζόμενη εμμονή της διοίκησης να κλείσει το 5ο τμήμα της Β΄Λυκείου, παρά τα όσα προβλέπονται από το νόμο.  Ανάγκη επίσκεψης στο ΕΠΑΛ και συμπόρευση με το σύλλογο διδασκόντων.
4. Ενημέρωση από την τελευταία συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ  στις 31/12, ημέρα Σάββατο παραμονή Πρωτοχρονιάς και ενώ απουσίαζαν τα αιρετά μέλη.
5. Θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με την συγκρότηση του νέου ΠΥΣΔΕ.
6. Προετοιμασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. για ζητήματα που θα ανακύψουν σχετικά την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, τις ερευνητικές εργασίες, την περιγραφική αξιολόγηση, την πρόταση για διορισμούς κ.λ.π., (δικαίωση επιτυχόντων συναδέλφων με τον ΑΣΕΠ στα δικαστήρια-προσκόμματα θεσμών για το διορισμό τους) και άλλα θέματα που θα ανακύψουν  σε σχέση και με τις πρόσφατες δηλώσεις Γαβρόγλου 
7. Διάφορα

Σας υπενθυμίζουμε ότι οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι ανοιχτές για όλους/ες τους συναδέλφους/ισσες και πραγματοποιούνται ανά 15/θήμερο, κάθε Δευτέρα και ώρα 7 μ.μ. στα γραφεία της ΕΛΜΕ.

Β. Παραστάσεις από την Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας με το έργο «Ο Μπρεχτ στο Υπόγειο»
Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία στο υπόγειο του Α’ Γυμνασίου Χαλκίδας οι παραστάσεις της Πολιτιστικής Ομάδας της ΕΛΜΕ Εύβοιας με το έργο ««Ο Μπρεχτ στο Υπόγειο» για τις εξής ημερομηνίες: 13, 14 15, 20, 21 και 22 Ιανουαρίου.
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα: 6944917912 και  6936192429
Μετά το πέρας των παραστάσεων η Πολιτιστική Ομάδα θα ταξιδέψει στην Αθήνα καθώς και στις υπόλοιπες περιοχές της Εύβοιας(Βόρεια, Κεντρική, Νότια)
.
Γ. Εθελοντική αιμοδοσία
Σας υπενθυμίσουμε ότι η ΕΛΜΕ διοργανώνει και φέτος εθελοντική αιμοδοσία, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 στο 5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας από τις 9 έως τη 1 μ.μ. Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που είναι σε θέση να συμβάλλουν στη δράση αυτή, να συμμετέχουν μαζικά, καθώς οι ανάγκες για αίμα αυξάνονται ολοένα, και η πρόσβαση στην τράπεζα αίματος προϋποθέτει τόσο το να είμαστε ενεργά μέλη του σωματείου όσο και εθελοντές αιμοδότες.

Δ. Ραδιοφωνική εκπομπή «Εκτός Τάξης»
Υπενθυμίζουμε  ότι συνεχίζονται οι ραδιοφωνικές εκπομπές της ΕΛΜΕ «Εκτός Τάξης» κάθε Τετάρτη 6-7 μ.μ. από το σταθμό των εργαζομένων στους  96,5. Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες καθώς και τους συλλόγους διαδασκόντων να συμμετέχουν με ιδέες αλλά και με την παρουσία τους στην εκπομπή, αναδεικνύοντας τις πολλαπλές πλευρές τους εκπαιδευτικού μας έργου. Το mail της εκπομπής είναι elmeevias@gmail.com.
Θα θέλαμε κλείνοντας την πρώτη αυτή ενημέρωση να σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή σας στις εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις και στις διαδικασίες του σωματείου και να σας καλέσουμε να στηρίζετε τη ζωή και τις δράσεις της ΕΛΜΕ, όσο περισσότερο μπορείτε, λειτουργώντας όλοι και όλες ως ενεργοί και μαχόμενοι συνδικαλιστές, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ανάθεσης, η οικειοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης για αλλότριους σκοπούς (π.χ. μεταπήδηση σε κυβερνητικούς θώκους) καθώς επίσης  και να αποτελέσει  η συλλογική δράση μια ηχηρή απάντηση στην προσπάθεια ιδιώτευσης και απόσυρσης που επιχειρείται από τους κρατούντες, ώστε να εφαρμόζουν απρόσκοπτα τις καταστροφικές τους επιλογές.                         
                                           Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύβοιας
Η Πρόεδρος                                                                               Ο γεν. γραμματέας
Χαρά Νίκα                                                                                  Άρης Σκούρας