Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Ανακοίνωση για τη Λευκή Νύχτα στη Χαλκίδa

Από κοινού η Περιφέρεια και ο Εμπορικός Σύλλογος με τις ευλογίες της Δημοτικής Αρχής, στο όνομα της τόνωσης της αγοράς μπροστά στις καρναβαλικές εκδηλώσεις επιβάλλουν σε δεκάδες εμποροϋπαλλήλους και μικρούς αυταπασχολούμενους να δουλεύουν ήλιο με ήλιο.
Προφανώς η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν έρχεται ως κάτι πρωτοπόρο στην πόλη μας. Είναι η προέκταση της απελευθέρωσης του ωραρίου, της κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας, του σμπαραλιάσματος των εργασιακών σχέσεων εργασίας. Είναι η πολιτική που ....
εφαρμόζεται στην ΕΕ, που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και την ολοκληρώνει η τωρινή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία όπου εφαρμόστηκε διεύρυνε τις συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο, έκλεισε μικρούς ΕΒΕ και αυταπασχολούμενους και ενίσχυσε την κερδοφορία των μεγαλέμπορων, των πολυκαταστημάτων, των μονοπωλίων. 
Επίσης δεν πρόκειται για τυχαία ή μεμονωμένη εκδήλωση, αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, που πλέον δρομολογείται η θεσμοθέτησή της, αρχικά ξεκίνησε «μεμονωμένα», στο όνομα της «τόνωσης της αγοραστικής κίνησης».
Την ίδια στιγμή που η πόλη μαστίζεται από την ανεργία που οι λαϊκές οικογένειες έχουν γονατίσει από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, οργανώνουν πολυδάπανες φιέστες και θέλουν τα καταστήματα ανοιχτά. Κανένας εμποροϋπάλληλος δεν υποχρεώνεται από κανένα νόμο να δουλέψει μέχρι τα μεσάνυχτα. Ας δουλέψουν αυτοί που αποφάσισαν για τις "Λευκές Νύχτες".
Άλλωστε, αυτό εμποδίζει τις λαϊκές οικογένειες να ψωνίσουν δεν είναι ούτε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ούτε η έλλειψη «κλίματος» αλλά οι άδειες τσέπες τους, σε βαθμό που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε καν τις βασικές τους ανάγκες.
Οι σχεδιασμοί αυτοί αντικειμενικά ωφελούν τη μεγαλοεργοδοσία και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του εμπορίου. Τα κέρδη γι’αυτούς είναι διπλά. Από τη μια ξεζουμίζουν κυριολεκτικά τους εργαζόμενους τους, από την άλλη ξεμπερδεύουν με τη μάζα των αυταπασχολούμενων και μικρών εμπόρων.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,
Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας σε καλεί να συσπειρωθείς στο σωματείο σου. Ενωμένοι, στη γραμμή διεκδίκησης των σύγχρονων δικαιωμάτων μας, την κάλυψη των απολειών που έχουμε μέσα στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, μαζί με τους αυταπασχολούμενους μπορούμε να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε αυτές τις συνθήκες, ενάντια στους μεγαλεμπόρους, στα μονοπώλια. Μέσα από αυτό το δρόμο μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Να μην επιτρέψουμε άλλη επιδείνωση στη ζωή μας.

Όχι στην απελευθέρωση του ωραρίου, όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, νομοθετική κατοχύρωσή της.

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας, με καθολική και υποχρεωτική ισχύ σε όλο τον κλάδο. 

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ