Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΘΕΜΕΛΙΩΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΕΥΒΟΙΑ (ΤΣΑΛΙΚΗ)
Με σεμνότητα, απλότητα, αλλά και την ανάλογη εκκλησιαστική τάξη ετλέσθη, το πρωί της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου 2018, ο Αγιασμός και η Ακολουθία της Θεμελίωσης ενός νέου Ιερού Ναού, του πρώτου, ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, Όσιο Ιάκωβο (Τσαλίκη), διατελέσαντα Κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και Ηγούμενος της Ι. Μονής του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος.
Ο Ιερός Ναός θεμελιώθηκε στον χώρο όπου ανηγέρθη και βρίσκεται υπό αποπεράτωση το Πνευματικό Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως στη Χαλκίδα (στην περιοχή πίσω από το Τάγμα Πεζοναυτών) και την Ιερά Ακολουθία της Θεμελιώσεως τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από ...
τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και άλλους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Διευθυντή κ. Μανώλη Κηλίφη, την κ. Παναγιώτα Χατζηπάκου και άλλους παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π. Ε. Ευβοίας (αφού το Πνευματικό Κέντρο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ), καθώς και τους κατασκευαστές Αδελφούς Βαρελά.
            Με μεγάλη συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος τοποθέτησε τον Θεμέλιο Λίθο και ευχήθηκε ο Ιερός Ναός και το παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο να αποτελέσουν ασφαλή καταφύγια των νέων ανθρώπων της Πόλεώς μας.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

            Την Πόλη της Κύμης επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο   3 και  4 Νοεμβρίου 2018 επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, προκειμένου να συμμετάσχει στις Λειτουργικές και λοιπές Εκδηλωσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εκεί, με επίκεντρο τον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου, για την συμπλήρωση του πενήντα (50) ετών Αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με την συμμετοχή καί των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Μαντινείας  και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου,  Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και Άρτης κ. Καλλινίκου.
            Στην Κύμη και ιδιαίτερα στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Ταξιαρχών, μετέβη ο Σεβασμιώτατος και το εσπέρας της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου 2018 και συμμετείχε στον Πανηγυρικό Εσπερινό των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου κ. Σεραφείμ, όπου και κήρυξε τον θείο λόγο προς τους ευλαβείς πιστούς.
Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος και κήρυξε  το Θείο Λόγο στο ευσεβές εκκλησίασμα, ενώ χειροθέτησε σε Αναγνώστες τους διακονούντες στην Ενορία κ. Δημήτριο Ψαθέρη και κ. Αντώνιο Φιντριλή.
Σημειώνεται ότι κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής, με την συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών, τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης.
Την ίδια ημέρα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Πορφύριο Γερμανό μετέβη στην Αίγινα, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, όπου συμμετείχε στην διήμερη (8 και 9 Νοεμβρίου) Πανήγυρη του Ι. Ναού Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, με την συμμετοχή και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και Φιλίππων κ. Στεφάνου. Προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας της Παρασκευής 9ης Νοεμβρίου και κήρυξε τον θείο λόγο.
Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 μετέβη Λάρισα, όπου συμμετείχε στην Ενθρόνιση του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, ενώ το απόγευμα της ιδίας ημέρας, μόλις επέστρεψε στη Χαλκίδα, μετέβη στο Κατάστημα Κράτησης για να παρακολουθήσει Θεατρική Παράσταση από την θεατρική ομάδα «Πνοή Ελευθερίας», οποία αποτελείται από κρατούμενους του Καταστήματος.

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ  Η ΣΧΟΛΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΛΛΗΝΟΣ ΛΟΓΟΥ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Το απόγευμα της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγ. Νεκταρίου Χαλκίδος, ετελέσθη ο Αγιασμός έναρξης των φετινών μαθημάτων της Σχολής Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας της Ι. Μητροπόλεως από τον υπεύθυνο Λειτουργίας Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη - Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως, τον Αρχιμ. Χριστόδουλο Μάνια - Εφημέριο του Ι. Ναού και τον Πρεσβ. Ευστάθιο Αναγνώστου – Εφημέριο Αγριοβοτάνου Ιστιαίας
Στην προσφώνηση του ο π. Ιωάννης μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, τονίζοντας ότι η Νοηματική γλώσσα μάς φέρνει πιο κοντά στους αδελφούς μας κωφούς
Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 το πρωί, στα πλαίσια της ποιμαντικής προσπάθειας της Τοπικής Εκκλησίας και του ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, για την επιμόρφωση των Κληρικών, αλλά και των λαϊκών συνεργατών της Ι. Μητροπόλεως, ετελέσθη ο Αγιασμός του ειδικού σεμιναρίου σπουδής στην Ελληνική γλώσσα, με έμφαση στην εκκλησιαστική, υπό τον τίτλο «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΛΛΗΝΟΣ ΛΟΓΟΥ».
Τον Αγιασμό τέλεσε ο Υπεύθυνος Λειτουργίας του Φροντιστηρίου, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός, ενώ διδάσκει ο εκλεκτός συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως και διακεκριμένος επιστήμων και δρ φιλολογίας κ. Άγγελος Μαντάς.
Τα μαθήματα παρακολουθούν οι νέοι, κυρίως, Κληρικοί, οι ιεροψάλτες των Ιερών Ναών, όσοι τους βοηθούν στις ιερές ακολουθίες και οι υποψήφιοι κληρικοί, ενώ τα μαθήματα γίνονται κάθε Τρίτη από 11:00 π.μ. έως 13:30 μ.μ. στο φιλόξενο χώρο της οικογενείας Πνευματικού (Μεσσαπίων 10).

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Με λαμπρότητα και με την πληθωρική παρουσία ευλαβών χριστιανών εορτάστηκε και φέτος στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Χαλκίδος, η ετήσια μνήμη του μεγάλου αυτού Αγίου της Εκκλησίας, ο οποίος συγκαταλέγεται και στην χορεία των Ευβοέων Αγίων.
Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, όπως και την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στη Θεία Λειτουργία, προεξήρχε ο εορτάζων  Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, ενώ συμμετείχε πλειάδα κληρικών της Μητροπόλεως και πλήθος πιστών.
Κατά την διάρκεια του Εσπερινού τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, ενώ ανήμερα ο εορτάζων π. Νεκτάριος, προς τον οποίον, προ της Απολύσεως, ευχήθηκε τα δέοντα ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης.