Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΡΥΣΤΟΥ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όχι στην αύξηση των τελών για τη διαχείριση των απορριμμάτων!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια στην αύξηση των δημοτικών τελών για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Ως έκτακτο θέμα έφερε η δημοτική αρχή την εισήγηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Α.Ε. (Φο.Δ.Σ.Α.), του οποίου ο Δήμος Καρύστου, μαζί με άλλους 22 από τους 25 δήμους της Στερεάς, είναι μέλος.
Η εισήγηση προέβλεπε αυξήσεις στη χρέωση των σκουπιδιών κατά 4ευρώ/τόνο και περιέγραφε τις προτεραιότητες του Φο.Δ.Σ.Α, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στην ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης, αλλά και της αποκομιδής των απορριμμάτων. Για αυτούς τους λόγους ο δημοτικός σύμβουλος Καρύστου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Δημήτρης Παρασκευάς, καταψήφισε την εισήγηση.
Ενδεικτική της πρεμούρας της δημοτικής αρχής να περάσει άρον άρον το θέμα, παρότι υπάρχει διορία ως το τέλος Ιούλη, είναι το γεγονός πως ο εισηγητής του θέματος κ. Αλούκος δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση. Παρόλα αυτά σε τηλεφωνική του παρέμβαση δήλωσε πως δεν έχει διαβάσει την εισήγηση, αλλά πως πρέπει να ψηφιστεί! Ο Δ. Παρασκευάς ζήτησε να αναβληθεί το θέμα ώστε να ενημερωθούν καλύτερα οι δημοτικοί σύμβουλοί τόσο της πλειοψηφίας, όσο και της υπόλοιπης... αντιπολίτευσης (ο συνδυασμός του κ. Χατζηνικολή είχε επιλέξει να μην συμμετάσχει στη συνεδρίαση).
Ο δήμαρχος κ. Ραβιόλος με εκφράσεις όπως «είναι μονόδρομος η διαχείριση μέσω του Φο.Δ.Σ.Α» και «αφού θα το καταψηφίσεις γιατί ζητάς αναβολή» επεδίωξε να περάσει το θέμα όπως όπως. Μετά την κριτική που άσκησε ο Δ. Παρασκευάς στην πολιτική που ασκείται μέσω του Φο.Δ.Σ.Α ο κ. δήμαρχος προσπάθησε να δείξει το αγωνιστικό του προφίλ λέγοντας πως «έχουμε εκφράσει τις διαφωνίες μας με την τιμολογιακή πολιτική» ή  πως «δώσαμε μάχη να μην πάνε τα σκουπίδια στην Άμφισσα και να πάνε στη Χαλκίδα».
Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του Δ. Παρασκευά:

«Ο Φο.Δ.Σ.Α. για τον Προγραμματισμό του 2021-2022 επικαλείται το ισχύον Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.) και το αναθεωρημένο και εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Π.Σ.Ε.) το οποίο, όπως αναφέρεται «τελεί υπό επικαιροποίηση, στα όρια των υφιστάμενων δυνατοτήτων της Περιφέρειας, με εξασφαλισμένους συγχρηματοδοτούμενους και ιδίους πόρους» που αναμένεται να επιβαρύνουν παραπέρα τον λαό με την λογική της εμπορευματοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ανταποδοτικότητας.
Ειδικό ενδιαφέρον δείχνει ο ΦοΔΣΑ, στα πλαίσια της επιχειρηματικής του δραστηριότητας :
·         Στην επέκταση της δραστηριότητας του στην αποκομιδή των απορριμμάτων των Δήμων, που μέχρι σήμερα εξυπηρετείται από τις Δημοτικές Υπηρεσίες Καθαριότητας  οι οποίες όμως συνεχώς υποβαθμίζονται και υποχρηματοδοτούνται.
·         Στην διείσδυση του στον τομέα της ανακύκλωσης, όπου υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης κερδοφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Κριτήριο επιλογής των έργων και δράσεων που επιλέγονται δεν είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά η κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων και μεγαλοεργολάβων. Μέρος αυτής της πολιτικής είναι:
·         Η παράδοση στην επιχειρηματική εκμετάλλευση δομές και εξοπλισμός που πλήρωσε και πληρώνει ο λαός με τη φορολογία του.
·         Ο σχεδιασμός έργων και υπηρεσιών που εξυπηρετούν πρώτιστα τους μεγαλοεργολάβους και την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Όσο αφορά την τιμολογιακή πολιτική που επιδιώκει να εφαρμόσει ο Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας ΑΕ, για το 2022,  είναι σύμφωνη με τις σχετικές διατάξεις που καθόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ (του ν.4555/2018 και την ΚΥΑ 1277/15-4-2019) και αξιοποιεί, η Ν.Δ.
Με βάση τα στοιχεία και τους συντελεστές που ορίζει η υπάρχουσα νομοθεσία  ως Ενιαία Τιμή Αναφοράς (ΕΤΑ) ορίζονται τα  41,91€/ τόνο, δηλαδή αυξημένη κατά 4,01 ευρώ. Η Τιμή Αναφοράς διαφοροποιείται ανά Δήμο μέλος ανάλογα με τις ποσότητες ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που ανάκτησε ο κάθε Δήμος το έτος 2020. Σε αυτό το ποσό μάλιστα δε συμπεριλαμβάνεται το περιβαλλοντικό χαράτσι που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να εφαρμόσει η ΝΔ.
Για αυτούς του λόγους η θέση μας είναι αρνητική στον ΕΣΔΑ και τον ΠΕΣΔΑ για τα κριτήρια εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων που προωθούν, είναι αρνητική στον ΦοΔΣΑ Α.Ε που εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική».
Η Λαϊκή Συσπείρωση δεσμεύεται το επόμενο διάστημα να ενημερώσει αναλυτικά το λαό της περιοχής για την πολιτική Κυβερνήσεων, Περιφέρειας και Δημοτικής Αρχής στο σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς και τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς και Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου.