Κυριακή 3 Μαΐου 2009

ΧΟΙΡΙΝΑ

Ανεπηρέαστη μέχρι στιγμής
η κατανάλωση χοιρινού κρέατος

Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος στη χώρα μας δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει επηρεαστεί από το θέμα της γρίπης των χοίρων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εμπόρων κρεάτων. Παράλληλα, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Χονδρεμπόρων Κρέατος στην αγορά του Ρέντη κ. Λευτέρης Παντελίδης, δεν υπάρχει ενδεχόμενο αύξηση της τιμής του χοιρινού.
Καλά κάνουν οι καταναλωτές και ανησυχούν για την υγεία τους, πρόσθεσε ο κ. Παντελίδης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι, εφόσον οι αρμόδιοι επιστήμονες διαβεβαιώνουν πως με το σωστό ψήσιμο του κρέατος δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για την υγεία και με δεδομένο ότι στην ελληνική μαγειρική όλα τα κρέατα ψήνονται καλά, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Στο μεταξύ, έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων.
Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτική Υγείας και Καταναλωτών κ. Ρόμπερτ Μάντελιν εκτίμησε ότι και η Ευρώπη θα έχει νεκρούς από τη νόσο. Ναι, κάποιοι άνθρωποι θα πεθάνουν από αυτή την ασθένεια, είπε. Δεν τίθεται το ερώτημα εάν θα πεθάνουν κάποιοι άνθρωποι, αλλά περισσότερο το ερώτημα πόσοι. Θα είναι εκατοντάδες, χιλιάδες, ή δεκάδες χιλιάδες, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντελιν, προσθέτοντας ότι, δεν γνωρίζουμε την κλίμακα αυτής της επιδημίας, αλλά η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ποτέ.
Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι 3 στην Γερμανία, 10 στην Ισπανία, 2 στη Βρετανία και από ένα σε Ελβετία και Αυστρία.
Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι αύξησε στο επίπεδο 5 της κλίμακας των 6 βαθμών το επίπεδο συναγερμού για την γρίπη των χοίρων. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η διεθνής κοινότητα είναι προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη πανδημία γρίπης, καλώντας παράλληλα όλες τις χώρες να ενεργοποιήσουν σχέδια ετοιμότητας και να παραμείνουν σε κατάσταση εγρήγορσης.