Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Προσκλητήριο Αγροτουρισμού
για το περιβάλλον

Συνάντηση για ουσιαστικά θέματα που αφορούν στην πορεία του Αγροτουρισμού και στη συσχέτισή του με το περιβάλλον πραγματοποιούν ο Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος (Σ.Ε.ΑΓ.Ε.) και η Ένωση Αγροτουρισμού Πελοποννήσου, στις 6 και 7 Ιουλίου 2009 στο Ψάρι Τρικολώνων Αρκαδίας.
Θέμα της εισήγησης, που θα γίνει τη Δευτέρα 6 Ιουλίου και ώρα 6 το απόγευμα, είναι "Η προστασία του περιβάλλοντος, βασική προϋπόθεση του αγροτουρισμού".
Πριν την εισήγηση θα πραγματοποιηθούν και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στην Ένωση Αγροτουρισμού Πελοποννήσου, εν όψει και του πανελληνίου συνεδρίου που ετοιμάζεται.Η συνάντηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο εκδήλωσης του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Βόρειας Πελοποννήσου "Ορεινά" και της Αναπτυξιακής Εταιρίας Βόρειας Πελοποννήσου (ΑΝ.ΒΟ.ΠΕ) για τον Αγροτουρισμό, στην οποία ο Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος είναι συνδιοργανωτής.
Έχουν προσκληθεί να την παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στη συζήτηση που θα γίνει ο γενικός γραμματέας της Περιέρειας Πελοποννήσου κ. Νίκος Αγγελόπουλος, οι νομάρχες όλης της Πελοποννήσου, καθώς και οι δήμαρχοι του νομού Αρκαδίας.Με δεδομένο ότι η ανάπτυξη του αγροτουρισμού σχετίζεται άμεσα με το περιβάλλον και η συνεχιζόμενη καταστροφή του έχει οδηγήσει την κατάσταση- όχι μόνο στη χώρας μας αλλά και διεθνώς- σε ένα σημείο(διαρκές έγκλημα) όπου τα ημίμετρα δεν έχουν την οποιαδήποτε σημασία, ο Σ.Ε.ΑΓ.Ε. τονίζει την ανάγκη για μια νέα ανθρωποκεντρική και οικολογική αντίληψη και την ανάδειξη του ζητήματος της περιβαλλοντικής προστασίας στην κορυφαία θέση.
Προς την κατεύθυνση αυτή και με προβληματισμό για τον τρόπο που αντιμετωπίζοναι τα περιβαλλοντικά ζητήματα στην Ελλάδα, ο Σ.Ε.ΑΓ.Ε. αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει παρόμοιες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, επιδιώκοντας τη συνεργασία επιστημονικών ομάδων και φορέων, που θα αναδείξουν την άμεση ανάγκη συμμετοχής όλων σε δράσεις για την προστασία του.
Παράλληνα θα αναδείξουν τη σύνδεσή του περιβάλλοντος με τον Αγροτουρισμό, την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και παραγωγής και των ιδιαίτερων χαρακτηριστών της κάθε τοπικής κοινωνίας.
Τατιάνα Ρόκου