Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Βασίλης Κεδίκογλου

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ
για την Νομαρχία

"Αν θέλουμε μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία του τόπου μας, της Εύβοιας που αγαπάμε.
Οι πολιτικές εξελίξεις του προσφάτου παρελθόντος, η αναπτυξιακή στασιμότητα του Νομού μας, Κοινωνική και Οικονομική, η υστέρηση στις βασικές υποδομές εγκαταστάσεων (δρόμοι, λιμάνια, γέφυρες κ.λ.π.) και υπηρεσιών (υγεία, εκπαίδευση, πρόνοια κ.λ.π.) η υστέρηση στην υλική παραγωγή φυτική και μεταποιητική και τέλος η πλημμελής λειτουργία της Διοίκησης και οι δυσκολίες στις σχέσεις πολιτών και Δημοσίων Υπηρεσιών αντανακλώνται στην απασχόληση και το εισόδημα των συμπολιτών μας και είναι δύσκολο έως αδύνατον να ισχυρισθούμε ότι εμείς οι Ευβοιώτες όπως εκφραζόμαστε από την Τοπική, την Νομαρχιακή μας εξουσία είμαστε αμέτοχοι και άμοιροι ευθυνών.

Τα Νομαρχιακά μας Συμβούλια έως τώρα, δεν επέδειξαν και δεν έπαιξαν ένα ηγετικό ρόλο σε διεκδικήσεις και πρωτοβουλίες. Οι παραλείψεις της Κεντρικής Κυβέρνησης στην εκτέλεση υποδομών πάσης φύσεως από τις μεταφορές και τις επικοινωνίες έως την υγεία, την εκπαίδευση, την πρόνοια κ.λ.π. δεν είχαν την δέουσα υπόδειξη και αντίδραση από την Νομαρχιακή Εξουσία. Αποτέλεσμα τα προβλήματα να οξύνονται, να δημιουργούνται νέα και να έχομε μια συσσώρευση αναγκών. Λ.χ.
Η Εύβοια την ερχόμενη δεκαετία θα αντιμετωπίσει οξύ πρόβλημα λειψυδρίας και ενώ ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα ποιότητας υδάτων.
Η ζήτηση αντιμετωπίζεται ευκαιριακά και σπασμωδικά με κάποιες γεωτρήσεις, όταν η γεωμορφολογική σύσταση του Νομού ευνοεί εξαιρετικά την δημιουργία ταμιευτήρων και άνετα ο Νομός μπορεί ολόκληρος να αρδεύεται και να υδρεύεται με εκλεκτές ποιότητες νερού.
Η οικοδομική επέκταση από την Αρτάκη και την Χαλκίδα εώς το Βασιλικό δημιούργησε ήδη συνθήκες οικοδομικού συμπλέγματος. Ένα ρυθμιστικό σχέδιο επεκτάσεων, δραστηριοτήτων, χρήσεων γης είναι επιτακτικά αναγκαίο. Ακόμη, αναφερόμενοι στην νεολαία, έχομε δύο ανώτερες Σχολές και μάλιστα εφαρμογής.,
Τα Τ.Ε.Ι. Ψαχνών με άριστη απόδοση στελεχών στην παραγωγική διαδικασία της χώρας και την Ναυτική Ακαδημία Κύμης με εξ’ ίσου λαμπρή απόδοση και επίδοση. Στους δέκα (10) καλύτερους απόφοιτους πλοιάρχους όλων των σχολών οι έξι (6) είναι από την Σχολή της Κύμης. Αμφιβάλλω αν τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου γνώριζαν που ακριβώς είναι τα Τ.Ε.Ι. και τι παράγουν ενώ η Ναυτική Ακαδημία έχει αφεθεί στις υποδομές του 1955-60 με εξαίρεση κάποιες βελτιώσεις του 1996.
Η Ναυτική Ακαδημία ενώ μπορούσε να είναι Καμάρι Παραγωγής αμφίβολο είναι αν περιλαμβάνεται στην απογραφή των εκπαιδευτηρίων του Νομού.Οι ανεπάρκειες, οι παραλείψεις και οι υστερήσεις δεν έχουν αιτία τα πρόσωπα αλλά το σύστημα της Κομματικής εξάρτησης και του πολιτικού κόστους ή οφέλους: Να εκλέγεται Νομαρχιακό Συμβούλιο και Νομάρχης ο ευνοούμενος του Κόμματος.
Ενώ υπερασπιζόμαστε την ισονομία και ισοπολιτεία υποτασσόμεθα στην εύνοια. Ο έχων την εύνοια είναι εκτός ισότητας, είναι ο Καίσαρ.
Γίνεται εκλογή Νομαρχιακού Συμβουλίου στη βάση της ενότητας ιδεολογίας, ο σκοπός, της προσφοράς στην Εύβοια ήταν δεύτερο ή τρίτο ζητούμενο.
Προηγείται το συμφέρον του κόμματος (της Κυβέρνησης ή της Αντιπολίτευσης ανάλογα), των κομματικών φίλων και έπεται η Εύβοια.
Ακόμη επικράτησε η αρχή Νομάρχης και Νομαρχιακό Συμβούλιο να μην αναφέρονται σε γενικά ζητήματα γιατί επικαλύπτουν δικαιώματα των Δήμων. Αντίληψη που καθιστά την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ανάπηρη.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει μεν την αρμοδιότητα κάποιων υπηρεσιών πλην μπορεί να έχει λόγο για όλα, κυρίως δε να επικουρεί τις δραστηριότητες και τα αιτήματα των Δήμων.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ασφαλώς είναι ένα πολιτικό όργανο, όμως οι πολιτικές του επιλογές οφείλουν να υπηρετούν την Εύβοια και το λαό της συνολικά, το εισόδημα, την απασχόληση και την ευημερία του.Μετά την Μεταπολίτευση και την εφαρμογή του Συντάγματος του 1975 είχε λόγο η Κομματική προτίμηση, έως ότου επιτευχθεί η εδραίωση της Δημοκρατίας, η Κομματική εναλλαγή στην εξουσία, να έχουμε ως Πρωθυπουργό ΠΑΣΟΚ (πράσινο) και Πρόεδρο Δημοκρατίας Ν.Δ. (γαλάζιο) και αντιστρόφως, όπως τώρα. (Προϊόν της ευφυούς σκέψης του Ανδρέα Παπανδρέου).
Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, η Δημοκρατία μας είναι ίσως η καλύτερη, πλήρως εδραιωμένη στην συνείδηση του λαού μας, οι συνέπειες του εμφυλίου πολέμου έχουν αρθεί (χάρις στις πρωτοβουλίες των Καραμανλή – Μητσοτάκη – Τζανετάκη και την σοφία των Χ.Φλωράκη και Λ. Κύρκου, ενώ σφραγίστηκε με την θυσία της ζωής του Π. Μπακογιάννη, μην το ξεχνάμε) και μπορούμε να κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.
Μπορούμε και πρέπει να δίνομε την προτίμησή μας στις Βουλευτικές εκλογές στην παράταξη που πρόσκειται στις δικές μας ιδεολογικές αντιλήψεις και θέσεις, στα τοπικά όμως ζητήματα συμφέρον και χρέος είναι να εντασσόμεθα σε ενότητα σκοπού, στην υποστήριξη των τοπικών συμφερόντων, αυτών που προωθούν την ευημερία του τόπου, στα πλαίσια βέβαια της εκάστοτε δημοκρατικά νομιμοποιημένης Κυβέρνησης, όποια και αν είναι αυτή.
Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις απέδειξαν ότι αυτή η αντίληψη πλεονεκτεί, πλειοψηφεί στην συνείδηση του λαού μας. Φαίνεται ότι ο λαός επιδοκιμάζει, δέχεται και υιοθετεί και μάλλον απαιτεί αλλαγή στα τοπικά πολιτικά μας πράγματα:
Επιδοκιμάζει την ενότητα στη βάση σκοπού, υπηρεσίας και υποστήριξης των συμφερόντων του Ευβοϊκού λαού και της Εύβοιας, διεκδικώντας και αξιώνοντας από την εκάστοτε Κυβέρνηση τα δικαιώματα της όπως αυτά κάθε φορά εγγράφονται και φαίνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό και σε κείμενα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με βάση τις παραπάνω σκέψεις επιθυμώ να διακηρύξω με τον προσήκοντα σεβασμό, που πάντοτε επέδειξα προς το λαό πως υποβάλλω αίτημα προς τον Ευβοϊκό Λαό να μου εμπιστευθεί την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Προσβλέπω σε μια Αυτοδιοίκηση και ένα Νομαρχιακό Συμβούλιο ενωμένο στην υπηρέτηση των συμφερόντων της Ευβοϊκής Κοινωνίας και της Εύβοιας, διεκδικητικό, ανοιχτό και συνεργαζόμενο με όλα τα κόμματα, ανεξάρτητο όμως από αυτά.
Τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τον χρόνο της θητείας τους, θα θέσουν την κομματική τους ταυτότητα στο ράφι.Στη βάση όσων παραπάνω περιγράφονται ανεξάρτητα από τα κόμματα με σεβασμό όμως προς αυτά, είναι θεσμοί της Δημοκρατίας., καλώ όλους όσους έχουν ιδέες, απόψεις, επιθυμία και προπαντός φλόγα να υπηρετήσουν την Εύβοια να συσπειρωθούν, μαζί μου, να δημιουργήσουμε ένα αυτoδιοικητικό κίνημα.
Όλα είναι ανοιχτά, δεν υπάρχει συμφωνία για την συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο με κανένα πρόσωπο και προηγούνται αυτοί που θα προσφερθούν.
Κριτήριο είναι η αξία, η γνώση και η φλόγα της προσφοράς.
Ο δρόμος θα είναι ανηφορικός και θα απαντήσει και θυσίες.Ένα είναι βέβαιο και σίγουρο: Μπορούμε αν θέλομε να αλλάξομε την πορεία της Εύβοιας, του Νομού μας.
Το θέλειν είναι δύνασθαι. Θέλω σημαίνει μπορώ".