Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Δεν είμαι εχθρός του Μπιτσαξή, ξεκαθάρισε ο Βασιλακόπουλος


«Σε χούλιγκαν πήγαν τα εισιτήρια»

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος εξήγησε πως δεν βρίσκεται σε αντίπαλο στρατόπεδο με τον Γενικό Γραμματέα του Αθλητισμού, Παναγιώτη Μπιτσαξή. Παράλληλα, ο πρόεδρος της FIBA Europe τόνισε ότι τα εισιτήρια του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδα δόθηκαν εν γνώσει των ομάδων σε χούλιγκαν και κατέληξε υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν είναι ικανή να διοργανώσει μεγάλο αθλητικό γεγονός νωρίτερα του 2013.
Ειδικότερα, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δήλωσε στον Αθήνα 9.84:
««Μεγαλύτερο βάρος θα δώσω στην αξιοπιστία του αθλήματος, ει δυνατόν να αποκτήσει μεγαλύτερη απήχηση στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Και οπωσδήποτε, να συμπολεμήσουμε με τις άλλες παγκόσμιες οργανώσεις -όπως είναι η ΦΙΦΑ- τις 'κατάρες' της έκδοσης εποχής, που είναι το 'παίξε στοίχημα', τα στημένα δηλαδή παιχνίδια, τα ύποπτα αποτελέσματα και φυσικά το.......
ντόπινγκ.
» Εκεί θα εστιαστεί η προσπάθεια αυτής της νέας περιόδου, όπου φυσικά η προεδρία μπορεί να παίξει ρόλο, έτσι ώστε να μπορέσει ακόμα και η Ευρώπη να βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά, ως ήπειρος, στην παγκόσμια κατάταξη, εν τούτοις, να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. » Σχετικά με τον τελικό του Κυπέλλου, όταν πήγα στη σύσκεψη με τους αξιωματούχους, με τα αφεντικά των δύο ανωνύμων εταιρειών, η εισήγησή μου ήταν ότι πρέπει να κινηθούμε επιτέλους επιθετικά και όχι αμυντικά στο χουλιγκανισμό, να κάνουμε το παιχνίδι σε ένα μεγάλο γήπεδο. Αλλά, από εκεί και πέρα, με διάφορες τεχνικές να μην επιτρέψουμε την οργανωμένη προσέλευση του κομματιού που λέγεται 'οργανωμένη αλητεία'.
» Δυστυχώς αυτό απερρίφθη και έτσι φτάσαμε μέσα από τις συντηρητικές -και όχι, θα έλεγα, μακριά από την πραγματικότητα- προσεγγίσεις της αστυνομίας, να κάνουμε αυτό τον τελικό με αυτή τη μειωμένη παρουσία. Να αναφέρουμε και ένα μάθημα που βγήκε, πήραν από 750 εισιτήρια οι δύο μεγάλες ανώνυμες εταιρείες. » Πού τα έδωσαν; Τα έδωσαν ακριβώς στην οργανωμένη αλητεία. Αυτή ήταν παρούσα, πάλι, εκείνη τη μέρα και από την πλευρά των μεν και από την πλευρά των δε. Αυτά, λοιπόν, είναι ορισμένα σημεία που δεν μας επιτρέπουν να οδηγηθούμε σε μία πολεμική σύρραξη, όπου πιθανώς να έχουμε και ανθρώπινα θύματα. Η ευθύνη των διοργανωτών σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ μεγάλη. Μην ξεχνάτε ότι ο πέμπτος αγώνας του πρωταθλήματος το 2007 στο ΟΑΚΑ, παρουσία των 75% από πλευράς των γηπεδούχων και των 25% από τους φιλοξενούμενους, μετά τη λήξη του, το γήπεδο ήταν κυριολεκτικά κατεστραμμένο. » Η κόντρα μου με τον κ. Μπιτσαξή δεν είναι σε προσωπικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Δεν κατάλαβα τι θα πει 'στο ίδιο στρατόπεδο'. Ξέρετε πολύ καλά, ότι δεν έχω στρατόπεδα. Ανήκω σε έναν πολιτικό χώρο, έχω τις δικές μου πολιτικές απόψεις, σκέψεις και τη δική μου ιστορική διαδρομή, αλλά δεν υπάγομαι και δεν υπακούω σε συγκεκριμένους κύκλους. Αν διαβάσετε την επιστολή που εστάλη από τη Γενική Γραμματεία στην ΕΟΚ, θα καταλάβετε ακριβώς ότι και η απάντηση είναι πάρα πολύ χαλαρή και δεν είναι όσο θα έπρεπε οξεία. » Δεχθήκαμε μια σχεδόν τετρασέλιδη επιστολή, όπου με πατερναλιστική διάθεση και χαρακτήρα αναφέρονται ασυναρτησίες του τύπου 'δια βίου άθλησης' - από το 'διά βίου μάθησης' προφανώς, που όπως γνωρίζετε υπάρχει 'δια βίου άσκησης' και όχι 'δια βίου άθλησης', διότι άλλο είναι το 'αθλούμαι' και άλλο το 'ασκούμαι'.
» Από την άλλη, αναφερόταν ότι η Γενική Γραμματεία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη σε βάθος του αθλήματος, λες και το άθλημα δεν αναπτύσσεται σε βάθος. Αλλά και βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και του Ελληνικού και του Διεθνούς, αυτή την ευθύνη την έχει η Αθλητική Ομοσπονδία και όχι η Πολιτεία και διάφορα άλλα τέτοια, και δεν ξέρω τι άλλα άστοχα πράγματα. Φυσικό ήταν η Ελληνική Ομοσπονδία, προστατεύοντας την ανεξαρτησία του χώρου και την αυτοδυναμία του, να αντιδράσει. Διότι, δεν μπορεί να λένε ότι τα χρήματα τα δίνει η Πολιτεία. Καμία Πολιτεία δεν τα δίνει. » Τα χρήματα τα δίνει η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία έχει πάντα εκφραστεί στο χώρο που θέλει να έχει ισχυρό μπάσκετ. Και το μπάσκετ έχει ακριβώς ικανοποιήσει αυτή την απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας. Aρα, λοιπόν, και η χρηματοδότηση δεν βγαίνει από την τσέπη κανενός γενικού γραμματέα, ούτε και από την τσέπη τη δική μου -διότι έχω διατελέσει γενικός γραμματέας-, αλλά βγαίνει από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο που κάνουμε τις κατανομές, είτε κάνουμε τις αναφορές. » Όσον αφορά την αναφορά για το δημόσιο συμφέρον, θα έλεγα ότι υπάρχει και το δημόσιο ενδιαφέρον που είναι πιο ισχυρό από το δημόσιο συμφέρον. Και ποιος καθορίζει -εν πάση περιπτώσει- το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο ενδιαφέρον; Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε επιστολές και μάλιστα σαν αυτή που δημοσιεύτηκε, πριν σταλεί στον αποδέκτη.
» Όπου -σας είπα και πάλι- περί όλων τυρβάζω, μας δίνει ακόμα και μαθήματα να μην έχουμε δήθεν σωματεία - σφραγίδες. Δεν μπορώ να καταλάβω. Αυτό το είδος φυσικά δεν υπάρχει στους χώρους του ελληνικού μπάσκετ. Εμείς έχουμε χίλια τόσα σωματεία και δεν έχουμε κανένα σωματείο - σφραγίδα. Άλλωστε, δεν εξυπηρετεί και σε τίποτα η ύπαρξη τέτοιων σωματείων. » Αλλά εάν υπάρχουν σωματεία – σφραγίδες, ποιος έχει την ευθύνη και την υποχρέωση τη νομική, την πολιτική και την κοινωνική, να εξαλείψει αυτό το φαινόμενο; Δεν την έχει ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού; Ποιος την έχει; Η Ομοσπονδία; Δεν είναι, λοιπόν, θέμα σύγκρουσης.
» Σύγκρουση μπορεί να έχουμε, αλλά από την άλλη πλευρά βλέπουμε και ένα κείμενο το οποίο είναι τελείως ασυνάρτητο, είναι εναντίον και έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με το νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει και καθορίζει τις σχέσεις Πολιτείας και Αθλητικής Ομοσπονδίας, αλλά και με το διεθνές αθλητικό πλαίσιο, στο οποίο πρέπει να κινηθούμε. Διαβάστε το με προσοχή και θα δείτε ότι πρόκειται για αδικία και μάλιστα λίγα λέω».