Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ
ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΟΡΙΑΣ

Το πέτρινο κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου έγινε
πολυχώρος – στολίδι του πανέμορφου χωριού

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΜΑΣ:
«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αναπτύξουμε ισόρροπα όλα τα Τοπικά Διαμερίσματα και να πάμε τον τόπο άλλο ένα βήμα μπροστά.»
Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, κατοίκων του......
 Δημοτικού Διαμερίσματος της Ενορίας - μονίμων και μη – και με την παρουσία της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, των αντιδημάρχων και δημοτικών και τοπικών συμβούλων καθώς και του προέδρου της Ενορίας, εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 23 Ιουλίου, από τον Δήμαρχο Κύμης Δημήτρη Θωμά, το Πνευματικό Κέντρο Ενορίας, το οποίο στεγάστηκε σε ένα παραδοσιακό πέτρινο οίκημα, κτισμένο από τα τέλη του 1800. Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε, αρχικώς, ως Δημοτικό Σχολείο και αργότερα ως Κοινοτικό Κατάστημα, για να μείνει μετά την εφαρμογή του «Καποδίστρια» ένα έρημο, εγκαταλειμμένο κτίριο.

Ο Δήμος Κύμης, με μελέτη που ετοίμασε ενέταξε το έργο της αναπαλαίωσης και ανακαίνισης του κτιρίου στα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και το ενίσχυσε οικονομικά από δικούς του πόρους (Συνολικός προϋπ/σμός 200.000 €). Η μελέτη εγκρίθηκε, χρηματοδοτήθηκε και το έργο εκτελέστηκε με μοναδική κατασκευαστική και αισθητική αρτιότητα για Δημόσιο ή Δημοτικό έργο.
Το κτίριο είναι πλέον διώροφο και έχει διαμορφωθεί σε πολυχώρο.

Στο ισόγειο στεγάζεται παραδοσιακό καφενείο, έτοιμο να υποδεχθεί τους κατοίκους του χωριού, αλλά και τους επισκέπτες. Πρόκειται για μία μεγάλη αίθουσα, παραδοσιακά διακοσμημένη και έναν πανέμορφο εξώστη με την πανοραμική θέα του χωριού της Ενορίας προς το Αιγαίο.

Ο πρώτος όροφος έχει διαμορφωθεί για να καλύψει κυρίως τις ανάγκες της νεολαίας του χωριού. Μια ενιαία αίθουσα στεγάζει την βιβλιοθήκη, ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρόσβαση στο Διαδίκτυο και έχει επιπλωθεί παραδοσιακά για να φιλοξενεί τους νέους, που θέλουν να διαβάσουν ή να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, αλλά και για να εξυπηρετεί τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων (όπως κινηματογραφικές προβολές, ομιλίες κ.ά.). Σε μια του γωνία θα φιλοξενείται και ο αγροτικός γιατρός που επισκέπτεται το χωριό.


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Στην τελετή των εγκαινίων, την κορδέλα έκοψε μαζί με τον πρόεδρο του Δ.Δ. κ. Τσοτσορό, ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς.
Μετά τα εγκαίνια, ο Δήμαρχος συγκάλεσε λαϊκή συνέλευση, όπου μίλησε για όλα τα θέματα που αφορούν το χωριό και γενικότερα τον Δήμο και για το σχέδιο «Καλλικράτης», που θα εφαρμοστεί από τις ερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον Νοέμβριο.
Αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηρηστικά του χωριού. Τα αρχοντικά σπίτια του, που διατηρήθηκαν και αναπαλαιώθηκαν, μαρτυρούν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Την ομορφιά του τοπίου, καθώς βρίσκεται απέναντι από το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και το πράσινο του ελαιώνα και τους ζεστούς δεσμούς που διατηρούν οι κάτοικοι μεταξύ τους.
Στη συνέχεια έκανε έναν απολογισμό του έργου και της προσπάθειας αυτής της Δημοτικής Αρχής για ισόρροπη και ενιαία ανάπτυξη του Δήμου. Διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια, στα οποία ενδεικτικά αποτυπώνεται ότι στο Δ.Δ. Ενορίας ασφαλτοστρώθηκαν δρόμοι σε μήκος 5.000 μέτρων, έγιναν τσιμεντοστρώσεις σε μήκος 1200 μέτρων, πλακοστρώθηκαν οι περισσότεροι εσωτερικοί δρόμοι του χωριού, ενώ το έργο συνεχίζεται. Σε σχέση με την ύδρευση, υπενθύμισε το μεγάλο πρόβλημα που είχε προκύψει πριν από χρόνια, τις λύσεις που δόθηκαν και την κατασκευή νέας δεξαμενής νερού. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα έργα υποδομής και ανάπτυξης, έργα που άλλαξαν την όψη του Δήμου, στα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα και στα έργα προβολής του τόπου. Όλα αυτά μαζί προώθησαν τον τουρισμό, του οποίου οι δείκτες αύξησης στον Δήμο Κύμης ανήλθαν τα τελευταία χρόνια στο 100%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).


«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΕΝ ΟΨΕΙ
Τελειώνοντας, ο Δήμαρχος Κύμης αναφέρθηκε στο επίκαιρο και φλέγον θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, μέσω του σχεδίου «Καλλικράτης», ευχαριστώντας καταρχήν τους κατοίκους για την συμμετοχή τους στον αγώνα για τη δημιουργία δύο Δήμων στη περιοχή, έστω κι αν αυτός δεν ευοδώθηκε.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η προσπάθεια αυτή πολεμήθηκε και εκ των έσω και μετά την επικράτηση της πρότασης για ενιαίο Δήμο, ο ίδιος είχε δύο επιλογές, ή να καταθέσει τα όπλα και να αποχωρήσει ή να συνεχίζει να παλεύει για το καλύτερο και στον διευρυμένο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου. Αποφάσισε το δεύτερο, γιατί, όπως είπε, «…Έχουμε την πείρα, έχουμε αγωνιστικότητα και το σπουδαιότερο έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα για όλες τις τοπικές κοινότητες, τις οποίες θα αναπτύξουμε ισόρροπα. Μπορούμε να πάμε όλον τον τόπο άλλο ένα βήμα μπροστά και αυτό το έχουμε αποδείξει».