Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ντ. Μπακογιάννη

ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ -ΦΠΑ


Αθήνα, 26 Ιουλίου 2010
Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη μετά την κοινοποίηση της απάντησης του Υπουργού Οικονομικών, σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή στις 25 Ιουνίου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με την απόδοση του ΦΠΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Υπουργός Οικονομικών με την απάντηση του επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι ......
ουσιαστικά έχει παγώσει η επιστροφή ΦΠΑ. Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει ακριβή στοιχεία για τις οφειλές που έχει το δημόσιο έναντι των επιχειρήσεων από ΦΠΑ. Όπως αρνείται να δώσει συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επιστροφής όπως έχει υποχρέωση το κράτος, με βάση όλες τις περιπτώσεις που έχουν ελεγχθεί.
Σ΄ αυτή τη συγκυρία προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Όπως επίσης η μείωση του ελλείμματος να είναι πραγματική και να βασίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές και όχι μια εικονική, λογιστική εξέλιξη που οφείλεται στο γεγονός ότι το κράτος συμπεριφέρεται ως «μπαταξής», έναντι των επιχειρήσεων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Υπευθυνότητα σημαίνει άμεση επιστροφή ΦΠΑ που έχει ελεγχθεί. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι υπεύθυνος για την κατάρρευση επιχειρήσεων, υγιών και παραγωγικών, κυρίως εξαγωγικών αλλά και άλλων όπως κατασκευαστικές, ανάπτυξης ακινήτων, ανέγερσης τουριστικών υποδομών κλπ
Τον καλούμε για μια ακόμα φορά να δώσει στη δημοσιότητα τα ποσά που οφείλει το δημόσιο και να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής του οφειλομένου ΦΠΑ. Τον καλούμε να παράσχει τη δυνατότητα συμψηφισμού ΦΠΑ που οφείλει το δημόσιο με πάσης φύσεως οφειλές των επιχειρήσεων προς το δημόσιο.»