Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

 ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Ε.Σ.Δ.Α.Δ.Κ.Ε. ΣΤΑΜΑΤΗ ΓΚΑΒΑΛΗ
ΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ – ΑΠΟΦΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΣΑΣ.

Μαζί με όλους τους φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (δέκα τον αριθμό) ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων των δήμων της Κεντρικής Εύβοιας κ. Σταμάτης Γκάβαλης, συνυπέγραψε το ψήφισμα – απόφαση για την ....
.ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πρόταση της οριστικής επίλυσης του προβλήματος της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας.
Η ομόφωνη αυτή απόφαση των δέκα Φο.Δ.Σ.Α. πάρθηκε ύστερα από την συνάντηση της Θήβας στις 23/7/2010, όπου κατά την εξέλιξη της ο κ. Στ. Γκάβαλης ως πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Δ.Κ.Ε. εκπροσωπώντας την κεντρική Εύβοια αναφέρθηκε στην ανάγκη σύγχρονης και ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων μέσα από τις διαδικασίες της επεξεργασίας και της ανακύκλωσης, ώστε να υπάρξει οριστική λύση του φαινομένου των χωματερών (Χ.Α.Δ.Α.).
Ακολούθως επεσήμανε την αδικαιολόγητη και χρονοβόρα καθυστέρηση των έργων υποδομής που ο Νόμος της Εύβοιας περιμένει ακόμη την υλοποίησή τους (Χ.Υ.Τ.Α. , Χ.Υ.Τ.Υ. , Σταθμό μεταφόρτωσης αποβλήτων κ.α.) τόσο για τα απορρίμματα των πόλεων, αλλά και για τα βιομηχανικά στερεά απόβλητα, καθώς και την διαχείριση των αδρανών υλικών από εκσκαφές ή κατεδαφίσεις(μπάζα).
Ο πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Δ.Κ.Ε., τόνισε την ακαταλληλότητα και το παρωχημένο του Περιφερειακού σχεδιασμού που διαχειρίζεται τα στερεά απόβλητα (Π.Ε.Σ.Δ.Α.) της Στ. Ελλάδας αφού δεν είναι πλέον σε θέση να δώσει αναπτυξιακά βιώσιμες και διαχρονικές λύσεις.
Τέλος και οι δέκα Φο.Δ.Σ.Α. με το ψήφισμα – πρόταση προς την περιφέρεια Στ. Ελλάδας ζητούν πρωτίστως την άμεση κατάρτιση τεχνοοικονομικής μελέτης για το σύνολο των δράσεων της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια, την χρηματοδότηση για αγορά ή ενοικιάσεις κινητού εξοπλισμού προ διαλογής απορριμμάτων προκειμένου να μειωθεί ο όγκος τους, την στελέχωση των Φο.Δ.Σ.Α. με μόνιμο προσωπικό κ.α..
Το πλήρες κείμενο της απόφασης των δέκα φορέων έχει ως εξής:
Στην Θήβα σήμερα 23 Ιουλίου 2010 οι παρακάτω Φο.Δ.Σ.Α. συγκεντρωθήκαμε στην Θήβα με αντικείμενο την επεξεργασία πρότασης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφέρειά μας και αποφασίσαμε ομόφωνα να εισηγηθούμε τα παρακάτω.
Υιοθετούμε την εισήγηση, που κατατέθηκε στην συνάντηση της 23ης Ιουλίου 2010 στην συνάντηση, ως μια ολοκληρωμένη & ρεαλιστική πρόταση για την οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφέρειά μας.
Προτείνουμε ως πρώτο βήμα την άμεση κατάρτιση τεχνοοικονομικής μελέτης σκοπιμότητας για το σύνολο των απαιτούμενων δράσεων & έργων στην Περιφέρεια.
Τυχόν υπάρχουσες ή προγραμματισμένες μελέτες να ενταχθούν στην μελέτη σκοπιμότητας.
Να ληφθούν υπόψη στην μελέτη σκοπιμότητας οι ήδη κατατεθειμένες προτάσεις και τα ώριμα έργα.
Να εξετασθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης για αγορά ή ενοικίαση κινητού εξοπλισμού προ διαλογής των απορριμμάτων, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος και να κλείσει το σύνολο των ενεργών ΧΑΔΑ της Περιφέρειας.
Οι αρμόδιες Διευθύνσεις της Περιφέρειας να συμβάλλουν στην αδειοδότηση για την άμεση λειτουργία συστήματος διαχείρισης των αδρανών υλικών (παλαιά λατομεία), δεδομένου ότι και αυτή η κατηγορία αποβλήτων αποτελεί μείζον ζήτημα για τους πολίτες & το περιβάλλον.
Να επιτραπεί η στελέχωση των Φο.Δ.Σ.Α. με μόνιμο προσωπικό, για την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία των έργων.
Οι Φο.Δ.Σ.Α. στηρίζουν την απόφαση του Δικτύου, για την δημιουργία επιχειρήσεων-Φο.Δ.Σ.Α. Ειδικού σκοπού, στα πρότυπα των ΔΕΥΑ.
Αναθέτουμε στην Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ.Α.Ε. να συντονίσει τις παραπάνω ενέργειες.
Οι Φο.Δ.Σ.Α. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δηλώνουν αποφασισμένοι να υλοποιήσουν την κατατιθέμενη πρόταση ως συνολική & ρεαλιστική λύση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων στην Περιφέρειά μας.
Ζητούμε από την Περιφέρεια & τα αρμόδια Υπουργεία να την στηρίξουν για την άμεση έναρξη υλοποίησής της.
Οι συμμετέχοντες Εκπρόσωποι Φο.Δ.Σ.Α.
Γκάβαλης Σταμάτης, Πρόεδρος Φο.Δ.Σ.Α Κεντρικής Εύβοιας.
Μηλιωρίτσας Νικόλαος, Αντιπρόεδρος Φο.Δ.Σ.Α Κεντρικής Φθιώτιδας.
Ενωτιάδης Πρόδρομος, Αντιπρόεδρος Φο.Δ.Σ.Α Βόρειας Εύβοιας.
Καραμπάς Βασίλης, Πρόεδρος Φο.Δ.Σ.Α Νομού Ευρυτανίας.
Καράφλας Νικόλαος, Πρόεδρος Φο.Δ.Σ.Α Λοκρίδας.
Καλέντζης Ανδρέας, Σύμβουλος Διοίκησης, Φο.Δ.Σ.Α Νομού Φωκίδας.
Γκριτζάπης Σεραφείμ, Διευθυντής, Φο.Δ.Σ.Α Λιβαδειάς.
Βλάχος Γεώργιος, Ειδικός Συνεργάτης Προέδρου Φο.Δ.Σ.Α Βόρειας Φθιώτιδας.

Μπενάκης Ιωάννης, Εκπρόσωπος Φο.Δ.Σ.Α Νότιας Εύβοιας.
Σβίγγος Νικόλαος, Πρόεδρος Φο.Δ.Σ.Α Θήβας.