Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ

Μια υπέροχη βραδιά
γεμάτη γέλιο και συγκίνηση!
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΚΟΥΜΙΩΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ

Ισχυρή πολιτιστική κληρονομιά, που
«ούτε εγκλωβίζεται σε στενά διοικητικά όρια,
ούτε σε στενές σκέψεις και ενέργειες»


Η θεατρική ομάδα του Δήμου Κύμης «Τα Μεμαίντζουλα» έκανε τους θεατές, που είχαν κατακλύσει την κεντρική πλατεία της Κύμης, να .....
ξαναθυμηθούν, να αναπολήσουν και να συγκινηθούν.
Το βράδυ της Παρασκευής, 20 Ιουλίου, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κύμης, αναβίωσε ο «Κουμιώτικος Γάμος». Και μέσα από αυτή την σημαντική στιγμή κάθε ανθρώπου, αναβίωσε και η ισχυρή πολιτιστική κληρονομιά μιας ολόκληρης περιοχής. Μια κληρονομιά, που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και φθάνει έως τις μέρες μας και που εμείς, οι νεότεροι, οφείλουμε να διατηρήσουμε και να πραδόσουμε στους επόμενους. Μια κληρονομιά, που, όπως είπε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης, κα Αρετή Μπάτσα, προλογίζοντας την εκδήλωση, «ούτε εγκλωβίζεται σε στενά διοικητικά όρια, ούτε σε στενές σκέψεις και ενέργειες.»

Για τις ανάγκες του δρώμενου, ο Δήμος είχε διαμορφώσει την κεντρική πλατεία της Κύμης σε ένα υπαίθριο θεατράκι. Η θεατρική σκηνή, γύριζε πίσω τον χρόνο, σε μία κάμαρα αρχοντικού σπιτιού ενός καπετάνιου της Κύμης, με το παλιό σιδερένιο νυφικό κρεβάτι, που έστρωσαν οι φιλενάδες της νύφης, το μπαούλο και τον γιούκο με τα προικιά, υφαντά κιλίμια και μεταξωτά, τα λεγόμενα κουκουλάρικα, που κάποτε η τέχνη τους ανθούσε στην Κύμη και δαντέλες, που με αυτές στόλιζαν τις φορεσιές τους οι κουμιώτισσες. Με την ευκαιρία επισημαίνουμε ότι σήμερα γίνεται προσπάθεια από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό της Κύμης να αναπτυχθεί και πάλι η τέχνη των κοκουλάρικων, η εκτροφή μεταξοσκώληκα και η δημιουργία μεταξωτών χειροτεχνημάτων. Στο κέντρο της κάμαρας είχε τοποθετηθεί επίσης η τραπεζαρία και πάνω της οι δίσκοι με τα παραδοσιακά γαμήλια γλυκά αμυγδαλωτά και τα φημισμένα κουμιώτικα κρασιά και ποτά. Σε μια γωνιά υπήρχε και η ραπτομηχανή που διέθεταν σχεδόν όλα τα κουμιώτικα σπίτια, για να ράβουν οι κοπέλες τις φορεσιές τους, δείγμα της νοικοκυροσύνης της νύφης. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, του «Κουμιώτικου Γάμου», παρουσιάστηκαν τα ήθη και τα έθιμα μιας άλλης εποχής.

Την παράσταση ετοίμασε με σοβαρότητα, συνέπεια και σεβασμό στην παράδοση η θεατρική ομάδα του Δήμου Κύμης. Οι θεατές απόλαυσαν τους συμπεθέρους, που κανόνιζαν την προίκα, το πήγαινε-έλα της μάνας και την αγωνία της να είναι όλα στην εντέλεια, το στρώσιμο του κρεβατιού και το στόλισμα και ντύσιμο της νύφης με την κουμιώτικη φορεσιά. Τις ανύπανδρες φιλενάδες, οι οποίες χτένιζαν, έντυναν και στόλιζαν τη νύφη, υποδύονταν κοπέλες της χορευτικής ομάδας του Δήμου με παραδοσιακές φορεσιές.

Καθ’όλη την διάρκεια του τελετουργικού, Κουμιώτισσες, με την μελωδική φωνή τους, τραγουδούσαν παραδοσιακά τοπικά τραγούδια που υμνούσαν την νύφη και το συμπεθεριό. Η είσοδος του γαμπρού, λεβέντη καπετάνιου, συνοδεύτηκε από όργανα, βιολί και λαούτο. Η γνωριμία των μελλονύμφων έγινε μέσα από κρυφοκοιτάγματα και ακολούθησε χορός με νησιώτικη μουσική από τους οργανοπαίχτες. Η τελετή ολοκληρώθηκε όταν οι κοπέλες πήραν στα χέρια τους δίσκους και μοίρασαν στον κόσμο τα μυγδαλωτά.
Τον «Κουμιώτικο Γάμο» παρακολούθησαν: ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρετή Μπάτσα, η οποία και προλόγισε την εκδήλωση, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Παπάς και Κατερίνα Κουιμιτζή και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Στο τέλος της παράστασης, οι θεατές χειροκρότησαν θερμά και παρατεταμένα τα μέλη της θεατρικής ομάδας και συγχάρηκαν όλους τους συντελεστές της παράστασης. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αναπαράσταση του «Κουμιώτικου Γάμου» έγινε για πρώτη φορά από τη θεατρική ομάδα του Δήμου Κύμης τις περασμένες Απόκριες, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Γι’ αυτόν τον λόγο, το δρώμενο συμπεριλήφθηκε και στο πρόγραμμα των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου.
Οι διάλογοι, τα σκηνικά, η σκηνοθεσία και η επιμέλεια της παράστασης ήταν συλλογική δουλειά της θεατρικής ομάδας και άλλων εθελοντών.
Ο Δήμαρχος Κύμης, φανερά ικανοποιημένος από την επιτυχία της εκδήλωσης, συγχάρηκε όσους συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο και εξέφρασε για άλλη μία φορά την πεποίθησή του ότι «με υπευθυνότητα και συλλογική δράση μπορούμε όλοι μαζί να να προσπαθήσουμε για το καλύτερο και στον νέο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου».