Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΤΣΟΥ

Ανάγκη συσπείρωσης και κοινού αγώνα
για το ιδιοκτησιακό της Νότιας Εύβοιας.


Με αφορμή την επιστολή του Προέδρου του υπό σύσταση Συλλόγου Ιδιοκτητών Γης νότιας Καρυστίας κ. Γιώργου Σαραβάνου, η Δήμαρχος Στυρέων Σοφία Μούτσου δήλωσε :
"Περισσότερο αναγκαία από ποτέ προκύπτει σήμερα η ανάγκη συσπείρωσης όλων μας - φορέων και πολιτών - στο μείζον θέμα του ιδιοκτησιακού της νότιας Εύβοιας. Η υπόθεση αυτή σχετίζεται άμεσα με την εγκατάσταση των ΑΠΕ στην περιοχή μας, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και ......
υπευθυνότητα από όλους. Κάθε κίνηση διάσπασης του κοινού μετώπου των ιδιοκτητών μόνο βλαπτικά αποτελέσματα μπορεί να έχει και να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην απεμπόληση των νομίμων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας εκτατοντάδων συμπολιτών μας.
Μέσα στα πλαίσια αυτά στηρίζω την προσπάθεια του υπό σύσταση Συλλόγου Ιδιοκτητών Γης της νότιας Καρυστίας υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Σαραβάνου και θεωρώ ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν κοινή γραμμή πλεύσης στο σημαντικό αυτό ζήτημα. Μεμονωμένες κινήσεις δεν θα είναι επωφελείς αλλά μάλλον θα αποδυναμώσουν την φωνή των ιδιοκτητών που διαθέτουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και που τελικά θα καταλήξουν έρμαια των συμφερόντων των μεγάλων επενδυτών ΑΠΕ. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι και να τεθούν σε κοινή πορεία διεκδίκησης των δικαίων αιτημάτων τους. Οι πολλοί διεκδικούν καλύτερα. Ολοι μαζί, ιδιοκτήτες, δημοτικοί άρχοντες, πολίτες μπορούμε να επιτύχουμε πολλά για τον τόπο μας και τα νόμιμα δικαιώματά μας.
Η νομική εκπροσώπηση του Συλλόγου από τον διακεκριμένο νομικό και πρ. βουλευτή Εύβοιας κ. Γιώργο Παπαγεωργίου διασφαλίζει την τεκμηριωμένη παρουσίαση του ζητήματος αυτού και μπορεί να θέσει τις βάσεις για την ένταξη της νότιας Εύβοιας στο άρθρο 62 του Δασικού Νόμου που κατά την άποψή μου είναι και η μόνη οδός που θα επιλύσει οριστικά τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν την περιοχή μας από τους νόμους Μπιρμπίλη για την επιτάχυνση των ΑΠΕ και την εφαρμογή τους .
Πέρα από αυτό όμως από τον νόμο 3851/2010 Αρθρο 7 - (ΦΕΚ 85/4-6-10) της κ. Μπιρμπίλη για την επιτάχυνση των ΑΠΕ, σοβαρότατο ζήτημα προκύπτει και από την μείωση του ειδικού τέλους υπέρ ΟΤΑ από 3% σε πραγματικό 1,2% που ισοδυναμεί με δραματική μείωση των θεσμοθετημένων πόρων των Δήμων που φιλοξενούν ΑΠΕ στα όριά τους. Εδώ ακριβώς κρύβεται η μεγαλύτερη παγίδα. Ενώ ο νόμος υποτίθεται ότι μειώνει το 3% σε 1,5 (πραγματικό 1,2%) προκειμένου το υπόλοιπο 1,5% να αποδοθεί στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος καμμιά μείωση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές της περιοχής μας και ούτε πρόκειται να γίνει. Να ένα σημαντικό θέμα για την Ενωση Καταναλωτών, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής μας, που ενώ θεωρητικά ωφελούνται από τον νόμο Μπιρμπίλη στην ουσία εξαπατώνται για μια ακόμα φορά από την ανετοιμότητα της κεντρικής εξουσίας. Δεν μας λέει κανείς πώς θα ελαφρυνθεί το οικιακό τιμολόγιο ρεύματος των καταναλωτών και από ότι φαίνεται οι υπεύθυνοι δεν έχουν καν επεξεργαστεί την φόρμουλα εφαρμογής της δήθεν ελάφρυνσης στα νοικοκυριά, ενώ τα ποσά έχουν αρχίσει να παρακρατώνται στους Δήμους από την ψήφιση του νόμου τον Ιούνιο του 2010.
Ολοι λοιπόν, Ιδιοκτητες γης, Δήμοι και καταναλωτές θα γίνουμε απλώς βορά στα μεγάλα συμφέροντα των επενδυτών ΑΠΕ στην περιοχή της νότιας Εύβοιας; Είναι ώρα για κοινό πολύπλευρο αγώνα στα τρία επίπεδα : Ιδιοκτητών γης, Ο.Τ.Α και καταναλωτών.
Η επανάσταση του καναπέ δεν κέρδισε ποτέ τίποτα. Η υπόθεση αυτή αφορά σήμερα στην Εύβοια άμεσα τους δύο μεγάλους Δήμους Καρύστου και Κύμης - Αλιβερίου. Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αφορά όλους τους νομούς όπου εγκαθίστανται αιολικά πάρκα. Τα νέα Δημοτικά Συμβούλια πρέπει άμεσα να εξετάσουν το ζήτημα αμέσως μετά την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, γιατί χάνουν σημαντικούς πόρους. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πρέπει να το φέρει σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου ως πρωτεύον θέμα.
Ολοι οι βουλευτές του νομού μας, όπως μέχρι σήμερα έπραξαν στο ζήτημα αυτό, πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια τόσο για την ένταξη της νότιας Εύβοιας στο άρθρο 62 του Δασικού νόμου, όσο και για την διεκδίκηση των θεσμοθετημένων πόρων υπέρ ΟΤΑ που παρακρατούνται από τον νέο νόμο, αλλά εν τέλει και για την εφαρμογή της ελάφρυνσης του οικιακού τιμολογίου του ηλεκτρικού ρεύματος στις περιοχές μας.
Δεν έχουμε μόνο αέρα για να "φυτεύει" ο κάθε επενδυτής τις ανεμογεννήτριές του με στόχο η χώρα μας να καλύψει την συμβατική της υποχρέωση. Εχουμε δικαιώματα που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί άλλο !!!!