Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Επιμελητήριο Εύβοιας

Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα
τις τρέχουσες εξελίξεις στο ασφαλιστικό.


Ενημερωτική Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Εύβοιας την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010 με κύριο ομιλητή τον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας και .....
Κοινωνικής Ασφάλισης κο Γεώργιο Κουτρουμάνη.
Ο κος Υπουργός, τον οποίο προσκάλεσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας, ανέπτυξε θέματα κοινωνικής ασφάλισης και εργασιακά θέματα για την ενημέρωση των παρευρισκομένων εκπροσώπων Φορέων και επιχειρηματιών.
O κος Κουτρουμάνης στην εισήγησή του μεταξύ άλλων ανέφερε, πως ο τόπος χρειάζεται άμεσα και επιτακτικά ένα δικαιότερο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, όπου κάθε πλευρά θα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της μέσα από κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης, ένα σύστημα απαλλαγμένο από τα προβλήματα του παρελθόντος. Παρουσίασε τις προϋποθέσεις για την ισχυροποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην εφαρμογή του νόμου με ότι αυτός προβλέπει, στην ορθότερη και αποτελεσματικότερη εισοδηματική πολιτική των ταμείων και στην σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων των ταμείων και κυρίως στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης.
Θέτοντας στατιστικά στοιχεία τόνισε ότι το 37% των επιχειρήσεων δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και υποστήριξε πως με τα πρώτα μέτρα στο νέο ασφαλιστικό σύστημα σημειώθηκε μείωση 40% επί των δαπανών.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης του ασφαλιστικού αλλά και στην σημαντικότητα εφαρμογής της ηλεκτρονική συνταγογράφισης. Ο κος Υπουργός χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες που ζούμε πρωτόγνωρες, και τα προβλήματα της οικονομίας ογκώδη, υποστήριξε πως πρέπει όλοι μαζί σε κάθε χώρο να προσπαθήσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα στην ανοδική πορεία, στην εφαρμογή της δίκαιης κοινωνικής πολιτικής, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στην αναδιανομή του νέου πλούτου, στην διαφάνεια της πολιτικής σκηνής, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην νέα οικοδόμηση της πραγματικής και βιώσιμης οικονομίας.
Ο κος Κουτρουμάνης αφού χαρακτήρισε την κατάσταση των επιχειρήσεων πολύ δύσκολη, είπε ότι ανάλογα με τον δείκτη ανεργίας σε κάθε νομό θα βγουν και προγράμματα απασχόλησης ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, και ότι θα ιδρυθεί ένα Κέντρο Ενημέρωσης Πολιτών, ένα Κεντρικό ΚΕΠ από τις αρχές του νέου χρόνου, που θα συνδέεται με τα ΚΕΠ της περιφέρειας και θα ενημερώνονται οι πολίτες έγκυρα σε θέματα ασφαλιστικά.
Ακολούθως το λόγο πήρε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων κα Παρασκευή Αγιοστρατίτη, η οποία έθεσε στον Υπουργό προτάσεις της Ομοσπονδίας σχετικά με τον ασφαλιστικό χώρο, παρουσιάζοντας του παράλληλα και σειρά προβλημάτων σε θέματα εργασίας του εμπορικού κόσμου, εστιάζοντας στην παράταση του χρόνου των ρυθμίσεων καθώς και στην ανάγκη ελαστικότερης αντιμετώπισης των επιχειρήσεων που χρωστάνε εισφορές στον ΟΑΕΕ. Τόνισε ιδιαίτερα ότι οι έμποροι δεν πληρώνουν εισφορές, όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Παναγιώτης Σίμωσης, στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων, στην πρωτοφανή δοκιμασία που βιώνουμε ως χώρα η οποία όπως είπε, θα έχει μεγάλη διάρκεια και ανάλογη ένταση. Ανέφερε πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για βίαιες ανατροπές επί στρεβλών και στοιχειωμένων αντιλήψεων των περασμένων ετών. Τόνισε ότι για να βγούμε από το τέλμα θα πρέπει να παράγουμε όλοι μαζί περισσότερο για να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας, να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα σε κάθε επίπεδο και κυρίως σε αυτήν την περίοδο να την στηρίξουμε με ένα ευνοϊκότερο τραπεζικό σύστημα και με αναπτυξιακά προγράμματα, να οικοδομήσουμε την υγιή οικονομία, να κλείσει η ψαλίδα στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και ιδιωτικών, με παράλληλη κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα και να αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη με βάση την αναλογία αμοιβής και παραγωγής.
Ο κος Σίμωσης ακολούθως αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό σύστημα υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του να γίνει βιώσιμο και δικαιότερο με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως κάποια από τα πρώτα μέτρα που έχουν παρθεί, είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα που αφορά την ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών και τον τρόπο αποπληρωμής τους, θέτοντας το στην κρίση του Υπουργού, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν πέραν της δόσης της ρύθμισης, την τρέχουσα εισφορά, και την παρακράτηση 3-5% από τις τράπεζες, προκειμένου να λάβουν ή να επαναριθμήσουν δάνεια, με συνέπεια την οικονομική τους αφαίμαξη. Τόνισε επίσης ότι σε διοικητικό επίπεδο θα πρέπει να επανέλθει το σύστημα των αιρετών διοικήσεων και να αξιοποιηθούν οι πόροι των ταμείων με τρόπους αποδοτικούς και διαυγείς, πχ όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αφού αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης προσωπικού πολλών υποκαταστημάτων τόσο του ΙΚΑ όσο και του ΟΑΕΕ στις επαρχιακές ειδικά πόλεις της Εύβοιας, επεσήμανε την ανάγκη εκσυγχρονισμού τους με χρήση νέων τεχνολογιών καθώς και την άμεση επάνδρωση τους με κατάλληλο προσωπικό. Κλείνοντας την τοποθετησή του, τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα για πρώτη φορά στην χώρα μας έχει φτάσει σε οριακό σημείο, ώστε πέραν των αναπτυξιακών κινήτρων που θα πρέπει να θεσπίσει η πολιτεία για την τόνωσή της , θα μπορούσε παράλληλα να δημιουργήσει ένα ταμείο για τους επιχειρηματίες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους στα πρότυπα του ταμείου του ΟΑΕΔ που προνοεί για τους μισθωτούς που απολύονται. Θα πρέπει δηλαδή η πολιτεία να αποδώσει κοινωνική δικαιοσύνη και πρόνοια πέραν των μισθωτών και στους επιχειρηματίες προστατεύοντας κοινωνικά όλο τον ιστό της παραγωγής.
Η ημερίδα έκλεισε με εποικοδομητικό και χρήσιμο διάλογο του Υπουργού με τους παρευρισκόμενους, με τον κο Κουτρουμάνη να απαντά σε ερωτήματα που του τέθηκαν, από εκπροσώπους διάφορων Φορέων και από πολλούς επιχειρηματίες.

Χαλκίδα 2 Δεκεμβρίου 2010
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ